Rimantas Cibauskas dėl nelegalios tvoros keliaus į Žmogaus Teisių Teismą?

Miestas, Svarbu

Nors didesnės baudos už nenugriaunamą nelegalią tvorą, apjuosusią ir valstybinį sklypą, siekiančiam išvengti uostamiesčio verslininkui Rimantui Cibauskui ir antrą kartą nepavyko nušalinti visų Klaipėdos teismų, jo advokatas vis tiek sugebėjo dar ištempti procesą.

Tuo metu Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos (VTSPI), dar pernai žadėjusios, jog šios tvoros nugriovimas bus tarp jos prioritetinių šių metų darbų, atstovei teisme sunkiai sekėsi paaiškinti, kodėl pati institucija neatlieka tokio darbo ir neišrašo atitinkamos sąskaitos verslininkui.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Prašymų prašymai

R. Cibausko tvoros istorija prasidėjo 2003 m. vasarį, kai jis su Klaipėdos savivaldybe pasirašė sutartį dėl infrastruktūros Dailidžių gatvėje įrengimo. Pagal ją miesto valdžia, verslininkui įvykdžius sutarties sąlygas, įsipareigojo parengti dokumentus dėl prijungiamos sklypo dalies pardavimo.

Nors tokia sutartis, galiojusi iki 2005 m. pabaigos, nenumatė jokios tvoros statybos, R. Cibauskas ją pastatė ir taip aptvėrė valstybinės žemės sklypą. Institucijos tik 2011 m. susirūpino tokia situacija ir bandė nubausti R. Cibauską bei nugriauti tvorą.

R. Cibausko ieškinį dėl sklypo įsigijimo ne aukciono tvarka atmetus visų instancijų teismams, Nacionalinė žemės tarnyba (NŽT) 2014 m. spalį vykusio patikrinimo metu nustatė, kad už verslininko žemės sklypo pietinės ribos yra savavališkai užimta valstybinė žemė, ji užtverta 2 m aukščio mūrine tvora. Nustatyta, kad savavališkai užimtos valstybinės žemės plotas siekia apie 8,34 a. Tada NŽT raštu nurodė R. Cibauskui iki tų pačių metų lapkričio galo atlaisvinti savavališkai užimtą valstybinę žemę, nusikeliant tvorą ir sutvarkant sklypą taip, kad jis būtų tinkamas bendram naudojimui. Tačiau verslininkas tvoros nenugriovė, o institucijos prie šio klausimo sugrįžo tik po to, kai 2017 m. spalį juo ėmė domėtis „Atvira Klaipėda“. Po to prasidėję teismai nesibaigia iki šiol.

Teismo sprendimu verslininkui galiausiai buvo paskirta 5 Eur dydžio bauda už kiekvieną privalomojo nurodymo nevykdymo dieną, ją skaičiuojant nuo 2020 m. birželio 24 d. iki 2021 m. kovo 2 d., kai R. Cibauskui buvo pavykę pasiekti, jog teismas pritaikytų laikinąsias apsaugos priemones.

Minėtoji bauda verslininko griauti tvoros nepaskatino, tad antstolė Asta Rimaitė-Žičkuvienė Klaipėdos apylinkės teismui pateikė prašymą spręsti dėl iki 300 Eur dydžio periodinės baudos paskyrimo R. Cibauskui nuo 2021 m. kovo 2 d. Tačiau ir šioje byloje R. Cibauskas kartu su savo advokatu Sauliumi Tamošaičiu sėkmingai tempia laiką – ji dėl įvairiausių advokato prašymų vis dar nepradėta nagrinėti iš esmės, nors procesas startavo dar šį vasarį.

Prieš spalį turėjusį  vykti posėdį R. Cibauskas informavo nepasitikintis ir apylinkės, ir apygardos teismais bei prašė spręsti dėl jų nušalinimo. Taip verslininkas jau buvo elgęsis 2021-ųjų kovą, kai apylinkės teismas pirmą kartą sprendė klausimą dėl tvoros griovimo ir baudos paskyrimo.

Tada Apeliacinis teismas nusprendė atmesti tokį R. Cibauską prašymą kaip nepagrįstą. Taip nutiko ir šį kartą, tad apylinkės teismas sugrįžo prie šios bylos nagrinėjimo, bet ir vėl negalėjo proceso užbaigti iki galo.

Negriaus jei ir baus

Paskutinio posėdžio metu VTSPI atstovė Jurgita Kurtinaitienė teigė, jog paskirtoji bauda jau buvo ieškota antstolės, tačiau R. Cibauskas ir toliau geranoriškai nevykdo teismo sprendimo, todėl reikėtų skirti periodinę baudą, „kuri paskatintų kuo greičiau pašalinti teisės pažeidimus ir nugriauti tvorą, pastatytą valstybinės žemės sklype“.

VTSPI dar 2022-ųjų rudenį buvo informavusi „Atvirą Klaipėdą“, kad R. Cibausko tvora yra įtraukta į šių metų inspekcijos prioritetinių griautinų objektų sąrašą.

„Remiantis Griovimo aprašo nuostatomis, skolininkui pačiam neįvykdžius įpareigojimo – nugriauti objekto ir sutvarkyti statybvietės, terminas, per kurį Statybos inspekcija organizuoja statybos padarinių šalinimą – 1 metai”, – buvo rašoma VTSPI atsakyme.

Visgi tvora kaip stovėjo, taip ir tebestovi, tad ir bylą nagrinėjanti teisėja Aušra Diržienė jau teiravosi, kodėl inspekcija pati negriauna nelegalaus statinio, nes teismas yra suteikęs teisę jai tai padaryti ir pačiai.

„Inspekcija pradėjo organizuoti šių darbų pirkimą. Tai nereiškia, kad Rimantas Cibauskas lieka neatsakingas. Kol kas dar nėra įsivažiavęs nugriovimas už mokesčių mokėtojų pinigus. Tai valstybės įstaiga ir niekas taip paprastai ir greitai nevyksta. Kreipėmės į įmones, kurios galėtų tai padaryti, atlikti paskaičiavimai, sudaromos sąmatos, kiek galėtų kainuotų. Visa ši eiga vyksta labai iš lėto, vykdomi viešieji pirkimai, tai daroma ne taip greitai, kaip norėtųsi. Tai nėra inspekcijos pareiga, Cibauskas yra pažeidėjas, tiesiogiai atsakingas. Inspekcija gali naudotis, gali ir nesinaudoti šia teise. Mes labiau norėtume atstovauti mokesčių mokėtojų interesus, tai valstybės lėšos. Procedūros vykdomos, bet iki galo nėra atliktos. Cibauskas yra informuotas, kiek kainuotų tokios tvoros nugriovimas, jam išsiųstas laiškas apie preliminarią sąmatą, jau užpildyta pirkimo paraiška ir vykdomos viešojo pirkimo procedūros. Pasiūlyta dviem įmonėms, galbūt mėnesio eigoje bus sudaryta sutartis. Bet tai nereiškia, kad neturėtų būti skirta bauda, jis atsakingas, tai jo neatleidžia, jis įpareigotas pašalinti negalios statybos padarinius“, – dėstė tarnautoja.

Tačiau verslininko advokatas Saulius Tamošaitis pareiškė, jog jo klientas eilėje procesų laikosi pozicijos, kad ši tvora nėra jo daiktas ir jos jis negriaus.

„Yra civilinis ginčas, kur sprendžiamas restitucijos klausimas, nes turtas buvo neteisėtai nusavintas. Tai buvo viena inžinerinė struktūra pagal vieną sutartį. Savivaldybė tiesiog apgavo Vyriausybę nurodydama, kad ji įrengta ne privačiomis lėšomis. Yra analogiška byla su tvora ir želdynais, kur aiškinsimės, ar perdavimas valstybei buvo teisėtas ir nėra niekinis. Yra valstybės turtas ir mes sprendžiame šioje byloje, kas jį turi sunaikinti. Tai tendencingas procesas iš inspekcijos pusės pagal Nacionalinės žemės tarnybos prašymą. Pati inspekcija lai ir nugriauna šį statinį, tada bus žalos byla neabejotinai – ar kels pati valstybė, ar Cibauskas“, – dėstė advokatas.

Pasak jo, jau ruošiama byla ir Europos Žmogaus Teisių Teismui.

„Ar galima nugriauti statinį, kurio tu nevaldai, nesvarbu, ar jį pastatei ar ne? Nesvarbu, ar skirs baudas, žmogus nesikėsins į valstybės turtą ir jo negriaus. Visuomenei padaromas paveikslėlis neigiamas, o kiek daug pinigų jis įdėjo, turtas neteisėtai nusavintas. Istorija turi labai daug neatsakytų klausimų. Labai tendencingas procesas. Jei skirs baudą, gims bylos viena po kitos Žmogaus Teisių Teisme“, – aiškino S. Tamošaitis.

Galiausiai jis pateikė prašymą pripažinti byloje būtinu pačios antstolės dalyvavimą. Iš pradžių teisėja atmetė jį, bet galiausiai visgi patenkino, tad procese ir vėl buvo padaryta eilinė pertrauka.

„Pasistenkime jau išnagrinėti bylą, kad būtų visi įrodymai, prašymai. Kaip ten bebūtų, vis tiek reikia išnagrinėti bylą“, – lyg prašydama kalbėjo teisėja.

10 Comments

  1. Rulis

    Liepojos gatvėje tvoras nugriovė, medžius iškirto ir neaišku kada pabaigs tą gavę tvarkyti, Gatvės kaina jau didėjo kelis kartus, bus kaip su mokyklos statyba. Va kur milijonai vėjais paleidžiami ir niekam galva neskauda. Parduotų tuos valstybinių žemių lopinėlius, nors pinigų surinktų begalybę. Parduotų tuos kelis arus už rinkos kainą Cibauskui ir problemos nebūtų. Ta žemė vis tiek niekam nereikalinga ir niekas kitas jos panaudoti negalės, be to ją miestas turėtų nuolatos prižiūrėti. Durnas valdžios principingumas ir tiek.

    Reply
  2. Ha

    Juokinga Lietuvos teisinė sistema. Patys paskendo savo biurokratijoje.

    Reply
  3. John Smith

    Prikibo prie žmogaus,mokyklą baikit ,stovėjimo vietas įrenkit mieste,niekais užsiemat…

    Reply
    • Nieko gero

      jei tos stovėjimo vietos bus mokamos, tokių jau ir taip per daug. Nemokamų duokit!

  4. miesto ,,šviesuolis''

    Čia taip elgiasi miesto ,,garbės pilietis”. Apgailėtinas žmogus.

    Reply
  5. Ekspertas

    Apgailėtinas ir Cibauskas ir komentatorius IP: 86.100.24.81

    Reply
    • Anonimas

      Atsiprasau,pono eksperto,bet ?Parasyta ,kad R.C ivykde pasirasytos su S.V sutarti- salygas !?
      Kokiu, „klausimu” ,sutartis,taip pat parasyta!?Jei R.C pagal S.V-NZT ir „teismu” supratima savavaliskai apsitvere neiteisninta SUTARTINI sklypa,reiskias S.V naudojasi „neteisetai-savavaliskai-apgaules budu” igytu TURTU(komunikacijomis-infrastruktura …)?
      Negi „sutartis”(!?) „numate”,kad S.V gali? apgaudineti,o R.C ,patikejes(!?) „sutartimi”,isleides KRUVA pinigu, bus … „teisiamas”?
      Ar tai TEISINGA ?

  6. Močiutė

    Kas pas mus per įstatymai, jei net tvoros nugriauti negali

    Reply
  7. T

    Apgailėtinas.

    Reply
  8. Ir ka gali valdzia?

    Šaunuolis,va taip reikia tratinti valdzia istatymus,antstolius,Kietas diedas.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Temos

Rimantas Cibauskas teisme pasijautė beždžione 

Klaipėdos apylinkės teismas pagaliau išnagrinėjo dar 2022-ųjų gruodį užvestą bylą, kurioje antstolė siekia, jog valstybinę žemę nelegalia tvora aptvėręs ir ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Teismo sprendimo nevykdanti Irena Šakalienė panoro atgauti sumokėtą baudą 

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmai atsisakė atnaujinti vieną iš procesų dėl buvusios uostamiesčio savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėjos ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Teisme – Rimanto Cibausko šou

Apie 19 metų nelegaliai pastatyta tvora valstybinį žemės sklypą užtvėręs Klaipėdos verslininkas Rimantas Cibauskas, įpareigotas pats pasirodyti teisme, čia surengė ...
2024-03-20
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This