Vacys Lekevičius įklimpo Nidoje

Regionas, Svarbu

Buvęs Klaipėdos „Atlanto“ vadovas Vacys Lekevičius jau keletą metų turi reikalų teismuose. 

Šįkart antstolė prašo teismo paskirti jam gerokai didesnę baudą.  

Martyno Vainoriaus nuotr.
Dvi ankstesnės baudos nepadėjo  

Į teismus atkeliavusi istorija prasidėjo dar 2018-ųjų rudenį, kai Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI) surašė privalomąjį nurodymą V. Lekevičiui, kad šis pašalintų nelegalios statybos padarinius Nidoje, Lotmiškio gatvėje.  

Čia esančiame sklype vyras be leidimo rekonstravo bei išplėtė jam ir dar keliems bendrasavininkiams, tarp kurių yra ir Neringos savivaldybė, priklausantį ūkinį pastatą.  

Už tai, kad neįvykdo atitinkamo nurodymo V. Lekevičiui 2019 m. lapkritį Klaipėdos apylinkės teismas skyrė vienkartinę 50 eurų dydžio baudą, tačiau 2020-ųjų pradžioje apygardos teismas pakeitė šį sprendimą nurodydamas, kad V. Lekevičius turi mokėti po eurą kasdien iki įvykdys nurodymą.  

Visgi ši bauda nepaskatino V. Lekevičiaus susitvarkyti ir antstolė pernai kreipėsi į teismą prašydama padidinti baudą iki 5 eurų per dieną. Apylinkės teismas šį prašymą pernai gegužę patenkino, o apygardos teismas tų metų rugpjūtį tokį sprendimą paliko nepakeistą.  

Tačiau ir tai situacijos nepakeitė, tad antstolė Asta Rimaitė-Žičkuvienė ir vėl kreipėsi į Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmus, kad V. Lekevičiui būtų skirta dar didesnė bauda.   

Aiškina, kad sprendžia, bet inspekcija netiki 

Teismo posėdžio metu V. Lekevičiaus advokatas Deividas Ivanauskas tikino, kad jo klientas aktyviai siekia įteisinti nelegalią statybą.  

Advokatas tvirtino, kad 1970 m. pastatytas ūkio paskirties pastatas yra praktiškai Nidos centre, „nekaip atrodo“, yra apgriuvęs, avarinės būklės ir esant didesniam vėjui ar audrai gali sugriūti. V. Lekevičius esą jį tik aptvarkė ir 2-3 kv. m padidino užstatymo plotą.  

Pasak D. Ivanausko, didžiausia problema, kad tokią rekonstrukciją įteisinančio projekto parengimui reikalingas bendraturčių, kurių yra ne vienas, sutikimas. Neringos savivaldybė esą sutinka pasirašyti, bet prašo pirmiau surinkti kitų bendraturčių parašus.  

„Dėl to klausimas ir stringa, negalime surinkti visų bendraturčių parašų. Artėjame, yra paruošta projektinė dokumentacija ir manome, kad bendraturčiai sutiks pasirašyti. Prašymas didinti baudą yra nepagrįstas, nes tokie rekonstravimo darbai yra galimi, vykdant darbus buvo pažeisti tik bendrasavininkių interesai. Didesnė bauda būtų neteisinga“, – teigė advokatas, akcentavęs, kad rengiamu projektu sprendžiamas ir sklype esančių nenaudojamų lauko tualetų nugriovimo klausimas.  

Pasak jo, V. Lekevičius per pusantrų metų jau sumokėjo per 4000 eurų baudos.  

Iš trečiaisiais suinteresuotais asmenimis byloje esančių bendrasavininkių posėdyje dalyvavo tik klaipėdietis advokatas Egidijus Giedraitis. Jis patvirtino, kad V. Lekevičius spręsdamas nelegalios statybos klausimą suaktyvėjo artėjant teismo posėdžiui, kalbėta ir su jo pasamdyta architekte Vigilija Paulioniene. Kartu jis irgi pabrėžė, jog sprendžiamas ne tik savavališkos statybos klausimas, siekiama nusistatyti sklypo ribas ir jo naudojimo tvarką. Esą iki šiol bendraturčiai nepadėjo parašų, nes buvo klaidų projekte, bet jos taisomos.  

„Apsitarėme eigą nuo ko pradėsime, ką darysime“, – sakė E. Giedraitis.  

Teisme liudijo ir architektė V. Paulionienė. Pasak moters, V. Lekevičius į ją prašydamas parengti projektą kreipėsi dar 2019 m. Esą viską ten sutvarkyti galima, bet problemos atsiranda, kai yra daug bendrasavininkių. 

„Tikrai deda pastangas Lekevičius, vis klibina mane, kad kažką darytume, kad pajudėtume iš to akligatvio, bet dabar turime laukti, ką pasakys kiti bendrasavininkiai. Man jo pastangos matyti akivaizdžios, ką galime, tą padarome. <…> Man nesuprantamas bendrasavininkių ir ypač savivaldybės požiūris UNESCO saugomoje teritorijoje, seniausioje, brangiausioje ir švenčiausioje vietoje laikyti tokią griuveną tą ūkinį pastą, kurį reikia tvarkyti, rekonstruoti. Ar savivaldybei akių nebado?“ – kalbėjo architektė.  

Visgi visos šios kalbos VTSPI vyriausiosios specialistės Dovilės Morkūnaitės neįtikino. Pasak jos, rašyti laiškus galima, bet tai dar nerodo, kad toks rezultatas, kurio siekiama, yra įmanomas.  

„Visą laikotarpį nieko nedaroma, tik kai pradedamas procesas dėl baudos kažkas sujuda, bet neaišku, koks bus rezultatas. <…>Trypčiojama du ar tris metus, vyksta tik pokalbiai.  Nematau nuoseklaus, efektyvaus bendrasavininkių informavo, per tuos metu nusiųsti tik du laiškeliai. Architektė tik pradinį darbą padarė. Esmė nukrypo į lauko tualetus, nors gali atskirus projektus rengti. Tariamasi abstrakčiai“, – kalbėjo specialistė.  

Tuo metu bylą nagrinėjanti teisėja Audra Hadrovska jos teiravosi, ar VTSPI yra įsivertinusi naujausią Lietuvos Aukščiausiojo Teismo suformuotą praktiką Irenos Šakalienės statybų byloje, ar inspekcija šiuo atveju negali pati nugriauti nelegalios statybos. 

„Kiekvienas atvejis yra individualus. Šiuo atveju tai rekonstrukcija kultūros paveldo vietoje, inspekcija neturi tų žinių, resursų, kad tai atliktų UNESCO saugomoje teritorijoje, tai nėra eilinis namas bet kur kitur. Turėtų griauti pats statytojas. Leidžia įstatymas griauti naują statybą, o čia pastatas tik prailgintas, nėra sukurtas visiškas naujas“, – dėstė D. Morkūnaitė.   

Teismas sprendimą šioje byloje skelbs dar šį mėnesį.  

16 Comments

  1. Vsio skvaceno

    Kuinia,nieko ten toj Nidoje neprisisiko,zurnaliuginis burbulas.

    Reply
  2. Blaivus

    Kas yra kontribee?

    Reply
  3. Už Atlantą

    Ant Vacio nutarėt pinigo užkalt? ???

    Reply
    • Parsidaveliai

      Turetu bui ne atvira o uzsakoma Klaipeda.:)

  4. Klausimas

    „Pirmiausia, jokios “Contribee” aš nekūriau.”
    O tai kas sukūrė be vyr. redaktoriaus žinios?

    Reply
    • Martynas Vainorius

      Na, jei nesugebate atsidaryti Contribee puslapio ir pasižiūrėti, kas tai yra, tai aš čia jau galiu pareikšti tik užuojautą.

    • Klausimas

      Klausimas, kas be vyr. redaktoriaus žinios sukūrė „Contribee”, o ne kas tai yra.

    • Klausimas

      O užuojautą galiu pareikšti tik pačiam, kai nenorima atsakyti į klausimą ir bandoma išsisukti.

    • Martynas Vainorius

      Matau, kad yra žmonių, kurie netenka kantrybės dėl tokių užuojautos vertų piliečių, tai viską trumpai ir tiksliai apie Contribee paaiškino jums komentatorius Iksteris.

    • Klausimas

      Tai žinoma, žeminkime skaitytojus, nes paskutiniu metu tiek ir tebesugebate. Aukščiausias pilotažas…:))
      Atrodo, kad neaišku būtų, jog kalba eina apie „Contribee” „Atviros Klaipėdos” paskyrą, apie apmokestintą turinį.
      Linkiu „atvirai” ir „nemokamai” skleidžiamoms naujienoms greitu metu nusibaigti. Teismo sprendimus mes mokame ir nemokamai susirasti.

  5. Martynas Vainorius

    Ačiū už nuomone, gerbiamas Jonai. Pirmiausia, jokios „Contribee” aš nekūriau. Antra, jokios politikos nevedu. Trečia, niekam aš nepersidaviau – jei žinot liberalą, kuris kažką užsisakė ir sumokėjo (apart deklaruotą politinę reklamą 2019 metais), ateikite su juo ir pasiimkite „Atvirą Klaipėdą“ – iškart atiduosiu. Beje, galite pasižiūrėti į viešus duomenis, ar liberalai skyrė nors centą per praėjusius rinkimus AK. Žinote, kokia buvo to priežastis? Nepatikėsite, bet Artūras.
    Nepatinka, ką rašo Artūras? Neskaitykite. Kitiems labai nepatinka, ką nuomonių rubrikoje rašo Palmira. Tokiu atveju turiu lygiai tokį patį pasiūlymą.

    Reply
    • Už Atlantą

      Galėtumėt jau ta progą pakamantinėt poną Adomaitį, kaip jis jaučiasi numarinęs Atlantą, ar beturi kokių minčių dar. Įdomu būtų paskaityti

  6. Jonas

    Gerbiamas, Martynai! Kada įkurėte platformą „Contribee“ dar 2017 metais tikrai tikėjau kad busite nepriklausomas laikraštis, Bet dabar matau kad jūsų vedama politika pasikeitė. Esate tikrai liberalų priklausomas laikrašti, asmenyje su Šulcu. Gaila kad parsidavėte. Labai norėtųsi kad buvę, ar esami politikai ne butų purvo pylėjais. Tikiuosi kad supasite kokia žala daro Jūsų įvaizdžiui.

    Reply
    • Anonimas

      Pritariu

    • Anonimas

      ?

    • Iksteris

      Pilieti,

      Contribee yra Kaune įkurta įmonė.
      Apmokamo turinio platforma. Pažįstu kas ja sukūrė. Nebenusipezėk:)

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Vykstantiems į „Žiobrines“ Neringoje - įvažiavimo lengvata

Šį savaitgalį Neringa organizuoja „Žiobrines“ ir kviečia leistis į kulinarinę kelionę po Kuršių neriją. Čia bus kepami ypatingai paruošti, ant ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Svarbu, Temos

Rimantas Cibauskas teisme pasijautė beždžione 

Klaipėdos apylinkės teismas pagaliau išnagrinėjo dar 2022-ųjų gruodį užvestą bylą, kurioje antstolė siekia, jog valstybinę žemę nelegalia tvora aptvėręs ir ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

ELTA

Nidoje žada statyti uždarus teniso kortus

Nidoje planuojama statyti uždarą sporto centrą, pirmadienį pranešė Neringos savivaldybė. „Matome didžiulį poreikį patalpų, kuriose būtų galima aktyviai sportuoti šaltuoju ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This