Maisto atliekų apdorojimo ceche Dumpiuose baigiama montuoti įranga

Aplinkosauga

Artėjant 2024-iesiems, kai Lietuvoje gyventojai privalės rūšiuoti maisto atliekas, Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centre (KRATC) jau matyti šių atliekų apdorojimo infrastruktūros darbų pabaigtuvės.

Dumpiuose, šalia mechaninio rūšiavimo paviljono, šiemet iškilo naujas statinys – maisto rūšiavimo cechas, kuriame šią savaitę planuojama baigti technologinių įrenginių montavimą ir statybininkai užleis vietą inžinieriams, turintiems paleisti ir išbandyti visus mechanizmus.

Visas maisto rūšiavimo ciklas vyks vienoje patalpoje. Iš pradžių atliekas atgabenusios šiukšliavežės jas išvers į rezervuarą – priėmimo bunkerį. Iš iškrovimo zonos atliekos mechaniniu transporteriu pateks į maišelių plėšimo įrenginį, galintį apdoroti iki 5 tonų atliekų per valandą.

„Klaipėdos mieste ir Neringoje maistines atliekas gyventojai turės rūšiuoti į plastikinius maišelius, kuriuos užrišę išmesime į kieme esančius konteinerius rudu dangčiu. Būtent tuos maišelius išdraskys maišelių plėšimo įrenginys“, – pranešime cituojama Alma Balevičienė, KRATC projektų vadovė.

Išpakuotos maistinės atliekos judės į rankinio rūšiavimo patalpą, kur darbuotojai iš konvejeriu judančio srauto išrinks perdirbimui netinkamas priemaišas. Kaip rodo kitur sukaupa patirtis, dėl rūšiavimo klaidų į maistines atliekas išmetama iki 20 proc. priemaišų, kurios netinkamos biologiškai skaidžių atliekų perdirbimui.

Nuo priemaišų atskirta masė dar kartą bus perrūšiuojama depakeryje. Šis organinės dalies ir pakuotės (plastikinių maišelių) atskyrimo įrenginys paruoš perdirbimui tinkamą masę pagal nustatytus parametrus. O skysta biomasė cisternomis bus išgabenama į perdirbimo įmones.

„Jokių pūdymo ar perdirbimo procesų savo įrenginiuose neatliksime. Visą maistinių atliekų biomasę perduosime perdirbėjams. Lietuvoje yra bent keletas įmonių iš įvairių biologiškai skaidžių atliekų gaminančių dujas ir kompostą“, – sakė KRATC projektų vadovė.

Išbandžius Dumpiuose sumontuotą maisto rūšiavimo įrangą prasidės ir šių atliekų surinkimas iš Klaipėdos ir Neringos gyventojų. Jiems rūšiavimo infrastruktūra taip pat sukurta. Klaipėdos daugiabučių kiemuose pastatyti kolektyviniai konteineriai rudais dangčiais, individualių namų gyventojams dalinami 2 talpų rūšiavimo komplektai: virtuvinis kibirėlis ir 60 litrų talpos lauko konteineris. O Neringoje kurorto gyventojai ir svečiai maisto atliekas galės rūšiuoti į viešose erdvėse pastatytus antžeminius konteinerius. Tačiau minėtose savivaldybėse maisto atliekų kol kas rūšiuoti nereikia – tiksli šių atliekų surinkimo pradžia bus paskelbta 2024 m. sausį.

Turint klausimų dėl maisto atliekų rūšiavimo galima kreiptis į KRATC telefonu 8 800 13344, el. paštu kokybe@kratc.lt.

Maisto rūšiavimo priemonių įsigijimas dalinai finansuojamas Europos Sąjungos Sanglaudos fondo ir Klaipėdos miesto savivaldybės lėšomis vykdant projektą „Komunalinių atliekų tvarkymo infrastruktūros plėtra Klaipėdos miesto, Skuodo ir Kretingos rajonų bei Neringos savivaldybėse“.

Surinktos maisto atliekos bus apdorotos maisto atliekų apdorojimo įrenginiuose, kurių įrengimą finansuoja Europos Sąjungos Sanglaudos fondas ir KRATC, vykdant projektą „Maisto atliekų apdorojimo infrastruktūros sukūrimas Klaipėdos RATC“.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosauga

Neteisingai rūšiuojantys atliekas gali sulaukti baudų 

Klaipėdos savivaldybės viešosios tvarkos skyriaus ir Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro (KRATC) inspektoriai pradėjo aplinkosauginius reidus – tikrinama, ar klaipėdiečiai ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Aplinkosauga, Svarbu

Klaipėda pagaliau pradeda rūšiuoti maisto atliekas

Vėluodama keturis mėnesius Klaipėda pradeda maisto atliekų rūšiavimą – antradienį surengta oficiali tam skirta šalia Dumpių sąvartyno pastatytos linijos atidarymo ...
2024-04-02
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Pažymų dėl nenaudoto NT laukia iki kovo pabaigos

Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras (KRATC) primena, kad uostamiesčio vietinės rinkliavos mokėtojas, praėjusiais metais nenaudojęs nekilnojamojo turto, gali nemokėti rinkliavos ...
2024-03-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This