Kalėdų „dovana”: brangesnės šiukšlės, bilietai ir valdžia

Miestas, Svarbu

Nuo sausio 1 d. už šiukšles mokėsime iki 37 proc. daugiau, ženkliai brangs viešojo transporto paslaugos, o Savivaldybės administracijoje darbuosis daugiau tarnautojų. Už tokius mero Arvydo Vaitkaus pasiūlymus ketvirtadienį beveik vienbalsiai balsavo Klaipėdos miesto taryba. Šiems klausimams apsvarstyti jie sugaišo mažiau nei pusvalandį.

Martyno Vainoriaus nuotr.

26 tarybos nariai balsavo už vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų tvarkymą pabrangimą, vienas balsuojant susilaikė, balsuojančių prieš nebuvo. Už viešojo transporto paslaugų branginimą balsavo 24 tarybos nariai, 4 susilaikė, prieštaraujančių mero pasiūlytam projektui nebuvo nė vieno. Prieštaraujančių biurokratinio aparato didinimui taip pat nebuvo.

Panaikino ir lengvatą ukrainiečiams

Kitais metais elektroninio kartinio autobusų bilieto kaina bus 70 centų (dabar – 64); vienkartinio popierinio bilieto autobuse kaina padidinta iki nuio 1,1 iki 1,5 euro; vienos dienos bilieto kaina – iki 3 eurų (vietoje 2,56 euro); 30 dienų bilieto kaina – iki 28 eurų (vietoje 26,5 euro); metinio bilieto kaina – iki 275 eurų (vietoje 255 eurų). Vandens autobuso bilieto kaina bus nebe 3, o 5 eurai.

Dėl šio klausimo buvo tik viena pastaba, išsakyta Sauliaus Liekio: savivaldybė savo indėlį į viešojo transporto sistemą mažina, tačiau gyventojai į šią sistemą turės įlieti daugiau savo pinigų, nes už keliones autobusais  pilną kainą turės mokėti ir ukrainiečiai, pasitraukę į uostamiestį nuo Rusijos pradėto karo.

Tikina, kad brangsta dėl vežėjų apetito

Svarstant klausimą dėl vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų tvarkymą didinimą buvo pasiūlyta atlikti auditą, siekiant išsiaiškinti, ar teisingai yra apskaičiuota šios paslaugos kaina. Tokiam protokoliniam sprendimui pritarta, nors kasmet ir iki šiol atliekami finansiniai, o kas treji metai – ir veiklos auditai.

Dar pernai dėl išaugusių atliekų tvarkymo sąnaudų buvo siūloma rinkliavą didinti 25 proc., tačiau tuometiniai miesto politikai Taryboje šio klausimo nesvarstė.

Nuo sausio 1d. ši vietinė rinkliava Tarybos sprendimu didėja 33-37 proc. (pvz.: negyvenamosios paskirties objektams – 33,33 proc., deklaruojantiems komunalinių atliekų kiekį – 36,66 proc., gyvenamosios paskirtiems butams – 34,15 proc.). Teigiama, kad tiek butų, tiek individualių namų gyventojams ši rinkliava didės apie17 eurų.

Individualių namų ir sodo paskirties gyvenamųjų namų, kurie naudojasi individualiais konteineriais ir juos ištuštins tik kas ketvirtą savaitę, rinkliava didės apie 23,6 proc. Jei šie rinkliavos mokėtojai „perduos tuštinimui” savo konteinerius kas antrą savaitę, jiems metinė vietinės rinkliava sieks 98,2 Eur ir atitinkamai didės apie 36,4 proc.

„Pagrindine priežastimi, kodėl Klaipėdoje ženkliai didėja rinkliava – pabrangusios atliekų surinkimo ir vežimo paslaugos. Lyginant su paskutiniu šios paslaugos viešojo pirkimo konkursu, vykdytu 2017 metais, vežimo paslaugos pabrango nuo 17,22 eurų iki 47,7 eurų už toną“, – pranešime cituojamas Roma Budrienė, UAB Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro (KRATC) direktorė.

Anot KRATC, patvirtinus naujus tarifus, Klaipėdoje vietinė rinkliava 60 kv. m butui suma didės 1,4 euro per mėnesį. Namas, kurio gyventojai naudojasi individualiais konteineriais ir rūšiuoja, per mėnesį sumokės 1,42 euro daugiau nei anksčiau.

Tokios rinkliavos įkainius kitiems metams jau padidino Vilnius, Kaunas, Panevėžys ir kiti šalies miestai. Pasak KRATC, 2024 metais rinkliava Klaipėdoje bus viena mažiausių tarp šalies didmiesčių – 66 eurai metams už 60 kv. m butą. Kitų Lietuvos didmiesčių mokesčio vidurkis tokio ploto butui viršys 73 eurus per metus. Individualaus namo savininkams Klaipėdoje po padidinimo teks mokėti 106 eurus už metus, kai kituose didžiuosiuose šalies miestuose šio rodiklio mediana viršija 145 eurus.

Smulkaus verslo segmente (kavinės iki 100 kv/m ir pan.), Klaipėda esą irgi išlieka pigiausia – 100 eurų mokestis per metus. Kituose šalies miestuose mokestis analogiškoms įmonėms vidutiniškai sieks virš 273 eurų.

INFORMACIJA

Klaipėdos miesto savivaldybėje nuo sausio 1 d. bus 7 valstybės tarnautojais daugiau nei jų yra šiandien – šįkart dėl žemėtvarkos funkcijų perdavimo savivaldai. Biurokratų skaičius didinamas jau antrą kartą šiais metais – stojus naujai miesto vadovybei buvo įvesta Komunikacijos skyriaus vedėjo pareigybė. Iš viso mero siūlymu savivaldybės administracijoje dabar bus 473,5 pareigybės, todėl didės ir išlaidos administracijos darbuotojų atlyginimams mokėti.

22 Comments

  1. Sigitas

    Reikia pripažinti, kad ankstesnes valdžios dešimt metu merdėjimo laikotarpis Klaipėdos miestas ne patapo švarus-žalias-patrauklesnis. Jie praktiškai nieko nedarė, kad Klaipėdos m. kelių-gatvių infrakstruktura, požeminės vandens nuotekų sistema būtu modernizuojama-atnaujinama. Jeigu ir buvo daroma, tai tie darbai buvo diletantiški. Todėl ir ne norėtųsi, kad dabar nauja Klaipėdos valdžia ne užliptu ant buvusios stagnacijos grėblio. Ne kartą vis kyla klausimas t.y. ar Klaipėdos m. gyventojų rinkta tarnautojų taryba-deputatai tinkamai atliepia-atitinka savo gyventojams tarnystės lūkesčius???!!! Ar Klaipėdos m. savivaldybės administracija tinkamai organizuoja miesto ūkinius darbus???!!! Nes darbar Klaipėdos mieste dėl blogo darbo organizuotumo iki kitu metu pavasario ne vienas darbas yra “užšaldytas”. Nesinori tą klausimyną tęsti, nes jų būtu daug. Na o kas dėl tų kalėdiniu dovanų, tai apart to kad bus pabrangimai, tai gal reikia peržiūrėti tų įmonių veiklos veiksmų atitikimo pagal nustatyta uždarbį. Ar jie tinkamai atlieka paslaugu teikimo paslaugas???!!! Ar nėra kartais tie atlyginimai išpūsti???!!!

    Reply
  2. Vytas

    Reikia tarybos nario uždėti mokesti ,lai moka o ne kik darbo liaudis

    Reply
  3. Anonimas

    Manau,cia ne brangimas,o pasipiningavimas-prisieurinimas(kur KRACo auditas ?)?( raso,”vartu mokestis pakilo,o kas vartams vadovauja jei ne KRAC,ka vezioja kom.atl,didziakruves,manau ora, …)
    Jei deginamos siuksles gamina siluma-elektra,reiskia jos zaliava-kuras !? uz kuri privalu susimoketi !? Bet, deg.-sil.-el. gamyklai, visu pajegumu dirbti neleidzia(raso,kad „feraris …” turi puosti miesta, „pauksciuko” !?(Jei viska sudegins,prie „euru” vartu, nebevaziuos,milijonai nuplauks(skaitykit apie, „siu.saikos” milijonines afioras …)
    P.S Pvz.Ateina meras su chebra i darba,sargas, „duru mokestis pabrango” … ~?

    Reply
    • Anonimui

      panašu likote nesupratęs KAS pakėlė ” vartų ” mokestį 🙂 APLINKOS MINISTERIJA ! DAR PERNAI . Manau ir auditas jums gali būti sunkiai suvokiamas .

    • Anonimui

      padėkoti turėtumėte liberalų(dabar jau politinės korupcijos byloje nuteistos partijos ) delegaguotam Aplinkos ministrui S. Gentvilui ir konservatorės premjerės Šimonytės vyriausybei . Aš ” dėkoju” .

    • Anonimas

      252am.Nespreskit pagal savo suvokima … !? kopija /Siekiant užtikrinti kokybišką atliekų surinkimo paslaugą nuo 2024 m. Klaipėdos mieste vietinę rinkliavą už atliekų tvarkymą skirtingoms mokėtojų grupėms buvo siūloma didinti 33-36 proc. Klaipėdos miesto taryba šiam sprendimui pritarė. !!!
      Pvz.Jei prie „vartu” bus maziau didz.kruviu,maziau bus „vartu mokescio”,jei bus atlieku apskaita,maziau bus mokesciu,jei bus maziau „reisu”,maziau bus mokesciu,jei daugiau degins,maziau bus mokesciu,daugiau elektros-silumos,jei bus sazines ir padorumo … !!!???
      P.S Atvira Klaipeda,reguliariai pateikia buhalterini balansa,uz tai,AK, pagarba !
      P.S”jums,2012′? Pasikartosiu,skaitykit straipsnius apie „siuksliu vartu milijonines afioras”,supraskit ,kad „mokescius”(cia gi ne mokestis,o paslauga,paslauga turi kaina,savikaina,pajamas,islaidas,pelna …) ,(„rinkom siuksles „nekokybiskai”,jei mokesite 40% daugiau !? … bus kokybiskiau”) !?

  4. klp

    Šulcui svarbiausia purva pilti ant mero, o ne faktus del ko siuksles brangs, fui kaip bjauru…..

    Reply
    • Juze

      O bent jau tarybos posėdį klausėtės?

  5. Na jau na jau

    Pradėsiu nuo bilietėlio kainos . 6 centai ! Turėkite gėdos . Matyt jūs ,nevažiuojantys viešu transportu , kalbate apie tuščius ! Jie pilni ! O kas pabrangino atliekų išvežimą ? Vėl nežinote ? Dar 2022 gruodį viešai rašė – nuo kitų metų brangs , nes ___Tai lemia tiek dar praėjusių metų pabaigoje Aplinkos ministerijos siūlymu Seime padidintas taip vadinamas sąvartyno „vartų“ mokestis, kuris buvo padidintas net 5 kartus (iki 50 eurų už toną), tiek atliekų degintojų padidintos atliekų deginimo kainos (apie 25 proc.), taip pat pabrangusios atliekų vežimo deginti sąnaudos (apie 20 proc.)‟, – sako Ž. Šilgalis ________P.S. taigi ” ačiū” liberaliai seimo daugumai ! ” vartų ” mokestį , už elektros brangimą , ir t.t.

    Reply
  6. Bilieto atliekos

    Reikia mažinti kainas už atliekų tvarkymą. Juk mes jas rūšiuojame. Už pakuočių utilizavimo sumoka jų gamintojai. Jei brangs autobusų bilietai, vadinasi vežėjai perveš dar daugiau oro. Autobusai didžiuliai, o sėdi vos vienas kitas keleivis. Reikia mažinti reisų skaičių. Siekti, kad tuo pačiu metu stotelėje nesigrūstų 5 maršrutai, judantis ta pačia kryptimi. Reikia savaitgaliais, dienos metu, kai neveža keleivių į darbą ar iš darbo, naudoti mažesnius autobusus. Kai nori, galima rasti, kaip sutaupyti, kai į viską nusispjauti, dudini bilietų kainas per pusvalandį vienbalsiai ir kvit. Na, ir kam čia sukti galvą, juk nei deputatai, nei jų šeimos nariai vieštranportu nesinaudoja. Gauna už deputatystę algą, kurios visiškai pakanka benzinui ir poros automobilių priežiūrai.

    Reply
  7. Klaipėda

    Džiaugkitės Klaipėdiečiai, meras Vaitkus taip taupo jūsų pinigus, bet manau ,kad kada nors miestiėčiai praregės ką išsirinko,arba ne.

    Reply
    • Vava

      Audriau, čia tu verkšleni?

    • Klaipėda

      Vavai,jūs kažką painiojate,aš esu paprastas rinkėjas

  8. Nebas

    Welcome back to the reality!
    Rinkimų burtai krenta. Bet tikinčių, aklai tikinčių Žemaitaičiu, Vaitkumi matomai nemažėja.
    Ką gi -už tą tikėjimą susimokėsime visi ir no any excuses.

    Reply
  9. nu jo...

    Komunakcijai pinigų negaila – koks šaunus mūsų meras, kaip gražiai dirba ir juosteles prie restoranų karpo ir kaip klaipėdiečiais rūpinasi. Tiktai projektai stabdomi – neu tau naujos
    poliklinikos, nei viaduko, miestas išraustas ir nieko nevyksta (Mogiliovo gatvė, Liepojos gatvės šalikelis, Šilutės plentas prie elektrinės )

    Reply
  10. dovana

    Girskienės valstiečių frakcija ir Žemaitaičio frakcija prisidėjo prie šių kainų augimo, DŽIAUKITĖS juk tokius gelbėtojus rinkote 🙂

    Reply
  11. Pastebėjimas

    Labai jau neverkčiau, brangsta daug kas, kad nauji, ir ne tik, darbuotojai efektyviai dirbtų, tai tie pinigai keleriopai sugrįžtų. Va Atvira Klaipėda su Šulcu gan dažnai jau atgrasoka darosi.

    Reply
    • juze

      Kokie nauji? Čia Jūs apie savivaldybės pastatą? Pagal jus miestiečiams polikinikos nereikia, bet savivaldybei naujas pastatas būtinas, kad darbuotojai efektyviau dirbtų? Kitas dalykas, savivaldybės įstaigos neturi būti pelno siekiančios.

    • Stebinčiam

      Atgrasoka darosi valdžia, ne Šulcas , kuris pateikia tik faktus.

  12. Jeg

    Tas komunikacinis skyrius su kuom komunikuoja? Ir kiek ten sėdi komunikatorių be būsimo vedėjo jau ir taip?

    Reply
    • Nuomone

      Atsakome- tik pasirodžius bet kokiam neigiamam komentarui, rašo merą liaupsinančius atsiliepimus.

  13. ?

    Komunikacijos skyriaus vedėjo pareigybė? Na ir kam tokia pareigybė? Merą Vaitkų girti ir užsakomuosius straipsnius „Vakarų ekspresui” rengti?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Nerandi vietos automobiliui? Kreipkis ir gausi špygą*

Senolis Jonas iš Budelkiemio gatvės tapo savivaldybės reklamos auka. Žmogus kankinasi dėl to, kad daugiabučio kieme nėra vietos dviem jo ...
2024-05-04
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Kirs 16 geros būklės medžių

Nepaisydamas savivaldybės Tarybos sprendimo meras Arvydas Vaitkus Klaipėdos miesto želdynų ir želdinių apsaugos, priežiūros ir tvarkymo komisijos pirmininku paskyrė ne ...
2024-05-04
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Laikraščių paslaugų pirkimo spektaklis baigėsi pagal scenarijų

Klaipėdos savivaldybės konkursus dėl jos informacijos skelbimo „laimėjo” tie, kuriems jų sąlygos ir buvo pritaikytos – dienraščiai „Klaipėda” ir „Vakarų ...
2024-05-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This