LAT: klaipėdietis eksparlamentaras Ričardas Žurinskas lieka nuteistas

ELTA

Gytis Pankūnas (ELTA)
2023-12-26

Komentarų: 0

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) penktadienį atmetė buvusio Seimo nario klaipėdiečio Ričardo Žurinsko ir buvusio jo pavaldinio Sauliaus Lenkauskio bei jų gynėjų kasacinius skundus – šie asmenys galutinai nuteisti dėl nusikalstamo bankroto.

Ričardas Žurinskas. Martyno Vainoriaus nuotr.

2022 m. liepą Klaipėdos apygardos teismas R. Žurinską ir S. Lenkauskį pripažino nesąžiningais skolininkais, kaltais dėl nusikalstamo bankroto. Eksparlamentaras taip pat pripažintas kaltu ir dėl turto iššvaistymo. 2023 m. vasarį Apeliacinis teismas pirmos instancijos teismo sprendimą paliko nepakeistą. Pastarąją nutartį nuteistieji kasacine tvarka apskundė LAT.

R. Žurinskas ir jo gynėjas prašė LAT panaikinti apkaltinamuosius žemesnės instancijos teismų sprendimus ir perduoti bylą iš naujo nagrinėti pirmos instancijos teismui arba panaikinti Apeliacinio teismo sprendimą ir perduoti bylą iš naujo nagrinėti apeliacine tvarka. S. Lenkauskis ir jo advokatas kasaciniu skundu LAT prašė panaikinti Apeliacinio teismo nutartį ir perduoti bylą iš naujo nagrinėti apeliacine tvarka arba panaikinti apkaltinamuosius žemesnių instancijų teismų sprendimus ir bylą nutraukti. LAT šiuos nuteistųjų ir jų gynėjų kasacinius skundus atmetė.

Teisėjų kolegija konstatavo, kad žemesnės instancijos teismai baudžiamąjį įstatymą byloje pritaikė tinkamai.

„Įvertinę byloje nustatytas aplinkybes, žemesnės instancijos teismai padarė pagrįstą išvadą, kad S. Lenkauskis ir R. Žurinskas, žinodami apie bendrovės [„Jurtinga Shipping“] nuostolingą veiklą, sunkią ekonominę būklę ir faktinį nemokumą, sąmoningai blogai ją valdė“, – teigiama LAT nutartyje.

LAT sprendimas yra galutinis ir neskundžiamas.

Bylos duomenimis, S. Lenkauskis, beveik penkerius metus būdamas formaliu bendrovės „Jurtinga Shipping“  direktoriumi (faktiškai jai vadovavo R. Žurinskas), sąmoningai ją blogai valdė ir taip nulėmė bankrotą bei padarė didelę turtinę žalą kreditoriams. Teisėsaugos duomenimis, jis su Estijos įmone pasirašė bendrovei žalingą cisternų nuomos sutartį, atnešusią 2,6 mln. eurų nuotolių, o vėliau su vienu ūkininku pasirašė 291 tūkst. eurų dydžio paskolos sutartį ir nereikalavo mokėti palūkanų, paskolos likučio. Anot teisėsaugos, dėl tokie veiksmai lėmė „Jurtinga Shipping“ bankrotą, įmonė kreditoriams liko skolinga per 2,762 mln. eurų.

Nei S. Lenkauskis, nei R. Žurinskas kaltės nepripažino. S. Lenkauskiui teismas skyrė laisvės atėmimą vieneriems metams, bausmės vykdymą atidedant dvejiems metams. R. Žurinskui skirta trejų metų trukmės laisvės atėmimo bausmė, jos vykdymą atidedant dvejiems metams.

Pernai LAT atmetė eksparlamentaro R. Žurinsko kasacinį skundą prostitucijos byloje, kurioje jis pripažintas kaltu dėl melagingų parodymų davimo teisme. Už tai vyrui buvo skirta 5,6 tūkst. eurų dydžio bauda.

R. Žurinskas Seimo nariu dirbo 1993-1996 m. parlamento kadencijoje.

                                                                                                                        Kopijuoti, platinti, skelbti ELTA turinį be ELTA raštiško sutikimo draudžiama

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės

LAT: Eligijus Masiulis lieka už grotų

Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjų atrankos kolegija išsprendė nuteistųjų Vytauto Gapšio, Eligijaus Masiulio ir Raimondo Kurlianskio kasacinių ...
2023-12-06
Skaityti daugiau

Konsultacijos

LAT: asmuo, dėl neatsargumo pametęs svetimus pinigus, išteisintas pagrįstai

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) išnagrinėjo baudžiamąją bylą, kurioje asmuo buvo nuteistas už svetimo turto iššvaistymą, t. y. už tai, kad ...
2023-05-09
Skaityti daugiau

Konsultacijos

LAT: už valstybės institucijų klaidas teisėti turto įgijėjai neatsako

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) išnagrinėjo civilinę bylą, kurioje buvo sprendžiama dėl baudos skyrimo asmenims, kurie neįvykdė teismo sprendimo, įpareigojančio juos ...
2023-04-14
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This