Ar pagrįstai padidinta rinkliava už šiukšles?

Miestas

Netrukus klaipėdiečiai sulauks pranešimų, kad turi sumokėti iki 37 proc. pabrangusią vietinę rinkliavą už komunalinių atliekų surinkimą ir tvarkymą. O Klaipėdos miesto savivaldybės kontrolierės Daivos Čeporiūtės vadovaujama Kontrolės ir audito tarnyba imsis įvertinti, ar šios vietinės rinkliavos dydžiai yra pagrįsti.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Prieš Kalėdas savivaldybės Taryba pritarė mero siūlymui tokią vietinę  rinkliavą padidinti nuo 33 iki 37 proc. (pvz., negyvenamosios paskirties objektams – 33,33 proc., deklaruojantiems komunalinių atliekų kiekį – 36,66 proc., butams – 34,15 proc.). Individualių namų ir sodo paskirties namų, kurių konteineriai bus ištuštinami tik 13 kartų per metus (kas ketvirtą savaitę), rinkliava didėja apie 23,6 proc. Jei šie rinkliavos mokėtojai „perduos tuštinimui” savo konteinerius kas antrą savaitę, jiems metinė vietinės rinkliavos įmoka sieks 98,2 Eur ir atitinkamai didėtų apie 36,4 proc.

Svarstant šį klausimą 26 tarybos nariai balsavo už vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų tvarkymą pabrangimą, vienas balsuojant susilaikė, balsuojančių prieš nebuvo. Priimant sprendimą buvo duotas ir pavedimas Kontrolės ir audito tarnybai buvo atlikti auditą, įvertinant, ar pagrįstas vietinės rinkliavos dydis. 

Tai nėra pirmasis kartas, kai duodamas panašus pavedimas, tačiau kontrolieriams įvertinus situaciją rinkliavos ar mokesčiai nesumažėdavo. Tačiau jie duoda galimybę vietos politikams, priimantiems nepopuliarius sprendimus, pasigilinti į rinkliavos parametrų apskaičiavimo peripetijas.

Suvestinius duomenis, kokia turi būti rinkliava už komunalinių atliekų surinkimą iš atliekų turėtojų ir atliekų tvarkymą, savivaldybei teikia jos kontroliuojamas Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras (KRATC). Šioje įmonėje kasmet ir iki šiol yra atliekami finansiniai, o kas treji metai – ir veiklos šioje srityje auditai.

Įvertinti, ar pagrįstas vietinės rinkliavos dydis už komunalinių atliekų surinkimą iš atliekų turėtojų ir atliekų tvarkymą, D. Čeporiūtė siūlo atlikti šiais metais, atitinkamai koreguojant Kontrolės ir audito tarnybos 2024 metų veiklos planą.

Žinia, prieš pernai pavasarį vykusius savivaldos rinkimus miesto politikai vengė balsuoti už drastišką šiukšlių rinkliavos didinimą. Tuomet buvo teigiama, kad 2023 metais būtinosios sistemos sąnaudos didės 33 proc. – iki 6,5 mln. eurų, o pagal galiojusius tarifus būtų surenkama tik 5,1 mln. eurų. Dėl to esą reikia rinkliavą visų kategorijų mokėtojams didinti beveik 25 proc., tačiau toks sprendimas taip ir nebuvo priimtas.

14 Comments

  1. To viskas teisingai

    O kiek išsiplėte Krats administracija ir jos išlaidos? Teisybė turi būti teisinga, nes pagal paskelbtą statistiką Klaipėdos administravimo kaštai didžiausi

    Reply
  2. Tebesame sovietų valdininkai ir viv pakantūs tam

    Sutikčiau mokėti už tai ką „pagaminu”, bet ne už tai kokiame plote gyvenu. Kada tapsime vakarų šalimi su jos tvarkomis.

    Reply
  3. Gėda Vaitkau, esi priklausomas

    Kodėl kaip normaliam versle nemažinami kaštai administracijos išlaidom, o kaip monopolistinis verslas turi vieną būdą didinti mokesčius

    Reply
  4. Pilietė

    Kuo daugiau rūšiuojam tuo brangiau mokam.Manau nereikia didelio proto išvadoms.Įdomu,kaip keitėsi vadovų atlyginimai….

    Reply
  5. Dov.

    „Padėkokite” merui.

    Reply
    • " dėkoju "

      liberalių konservatorių seimo daugumai su laisvūnais , ypatingai ” dėkoju ” , politinės korupcijos byloje nuteistos partijos Liberalų sąjūdis deleguotam liberalui Aplinkos ministrui S.Gentvilui …Kam dar ” padėkoti ” ? Oi pamiršau liberaliam seimui ” padėkoti ” už elektros , dujų , kuro pabrangimą ….Atsiprašau , jei ką iš liberaliųjų pamiršau 🙂

  6. Močiutė

    Atsiprašau, nesikeitė nuo 2015? Tikrai brango, po kelis eurus vis dadedavo, nors taip drastiškai tikrai nebuvo.

    Reply
    • A

      Reikia didinti nes reikia išlaikyti kiek ten etatų prikurta.padejejas, patarėjas patarejo patarėjas, nuomonės formuotojas,reikia partiečius ius įdarbinti už gerą atlyginimą

  7. Liberalus cinizmas

    O ” vartų mokestis ” , kurį pakėlė , politinės korupcijos byloje nuteistos partijos Liberalų sąjūdis Aplinkos ministras Gentvilas ir liberali seimo dauguma, kainos dydžiui įtakos neturėjo?

    Reply
    • Liberalus cinizmas.

      2024-01-05 LRT ____Prieš METUS 3,3 karto padidintas mokestis už atliekų tvarkymą sąvartynuose nepasiekė tikrojo savo tikslo – mažinti šiukšlių apimtis, – jis tik padidino veiklos kaštus, kurie gula ant gyventojų pečių, sako atliekų tvarkytojai. Mokesčio didinimą inicijavusi Aplinkos ministerija teigia, kad didesnio mokesčio poveikį vertinti dar anksti.

    • Anonimas

      Seimui 2021 metų pabaigoje priėmus Mokesčio už aplinkos teršimą įstatymo pataisas, nuo 2022 metų mokestis už atliekų šalinimą sąvartynuose didėjo nuo 10 iki 15 eurų, o nuo 2023 metų – nuo 15 iki 50 eurų už toną.

  8. nesuprantu

    kuo daugiau rūšiuojam, tuo brangiau mokam. Ar ne atvirkščiai buvo žadėta?

    Reply
    • T

      Valdžia pasikeitė,rinkimai baigėsi, kolūkis valdžioje!

    • viskas teisingai

      kuo daugiau rūšiuojam – tuo švariau gyvenam, o ne mažiau mokam 🙂 Bet šiaip tai Artūro tekste liko nepaminėta, kad mokestis už šiukšles Klaipėdoje nesikeitė nuo 2015 m. O per tą laiką kuras, elektra, paslaugos ir t.t. smarkiai pabrango.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Ieškoma recepto chaotiškai Tauralaukio plėtrai suvaldyti

„Šių urbanizuojamų teritorijų plėtra vyksta chaotiškai, pagal individualių sklypų savininkų norus, neatsižvelgiant į ilgalaikius besiformuojančių kvartalų socialinius, inžinerinius ir kitus ...
2024-04-28
Skaityti daugiau

Transportas

Savivaldybė imasi viešojo transporto konkursų

Klaipėdos savivaldybė paskelbė perkanti „keleivių vežimo reguliariaisiais reisais pagal nustatytą maršrutą Nr. 46 paslaugas”, nors anksčiau tokius viešuosius prikimus organizuodavo ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This