Putinas lesina „juodąsias gulbes”

Nuomonės

Rytas Staselis
2024-01-11

Komentarų: 0

Po Naujųjų metų sutikimo – prastos naujienos Rusijos diktatoriui Vladimirui Putinui. Žinia, metų sandūroje Rusijos gyventojai paleidžiami ilgų išeiginių, kurios tęsiasi nuo Naujųjų Metų išvakarių ligi sausio 7 d. imtinai. Antras panašus išeiginių langas yra numatytas gegužę – nuo
1 ligi 9 d. Tokios tvarkos oponentai jau senokai kritikuoja šalies vyriausybę, kad šios ilgos išeiginės ne tik neigiamai atsiliepia šalies ekonomikai, bet ir skatina žmones girtuokliauti, mėgautis nieko neveikimu. Tačiau šiemet yra kitaip.

Pranešama, kad bent 19 Rusijos regionų (iš nepilnų devynių dešimčių) kilo rimtos krizės dėl šilumos tiekimo namų ūkiams. Kažkur sugedo katilinės, kai kur iš rikiuotės išėjo šilumos trasos, trečiur susproginėjo šilumos radiatoriai daugiabučiuose.

Pačioje 2024-ųjų pradžioje europinę Rusijos pusę kaustė nemenkas šaltis (mes pajutome tik tam tikrus jo atgarsius). Eiliniai rusai stačiai užtvindė socialinius tinklus kreipimaisi į savo vietos ir federalinę valdžią prašydami pagalbos. Kai kuriuose Pamaskvės miestuose jie jautėsi geriau šildydamiesi prie laužų sužalusių daugiabučių kiemuose nei savo namuose, kuriuose, kai kurių teigimu, vyravo 5-10 laipsnių šiluma. Ir tik dėl to, kad buvo naudojami buitiniai šildytuvai arba buvo pleškinamos dujinės viryklės.

Kiek daugiau nei prieš metus sociopatinių polinkių turintis V. Putinas organizavo tarptautinės propagandos bangą apie tai, kad, Rusijai nutraukus visų rūšių energijos išteklių tiekimą Vakarams (gamtinių dujų, naftos, krosnių kuro) tų šalių gyventojai sušals ir eis protestuoti prieš savo vyriausybes, kurios remia Ukrainą ir įveda vis naujų sankcijų Maskvai už pradėtą didelį Ukrainos puolimą.

Dar daugiau. Prieš metus Rusijos kariuomenė, pažeisdama visas įmanoma karybos taisykles pusę žiemos raketomis, artilerija ir aviacija talžė Ukrainos civilinę (taigi ir energetinę) infrastruktūrą

Likimo ironija. Nei Europa, nei Ukraina dėl tokių nežmoniškų veiksmų nesubyrėjo. O rusams dabar tapo šalta.

Pasakojama, esą diduma nukentėjusių regionų vietos valdžios atstovai į gyventojų skundus sureagavo gal po kelių dienų. Šios savaitės pradžioje V. Putino atstovas Dmitrijus Peskovas lojaliai žiniasklaidai jau pasakojo, esą V. Putinas situacijos kontrolę perėmė savo žinion.
Kitaip tariant, kontroliuoja asmeniškai.

Sunku nuspėti, kaip efektyvi bus diktatoriaus asmeninė kontrolė. Viena vertus, V. Putinui tokios problemos artėjant eiliniam Rusijos prezidento rinkimais vadinamam farsui visai nereikalingos. Ta prasme V. Putino perrinkimo rezultatas bus „nupieštas“ toks, koks reikalingas Kremliui. Ir vargu, ar šaltis namų ūkiuose galėtų tapti ta „juodąja gulbe“, kuri pakeistų dabartinę Rusijos politinę logiką bei kryptį.

Diduma Rusijos žmonių, deja, negeba sujungti priežastinio ryšio tarp savo būties problemų ir beveik ketvirtį amžiaus V. Putino vykdomos politikos.

Nesinori tyčiotis, nes lyg ir nesame sociopatai. Nors joks sociologas ar antropologas nesugebėtų atsakyti, kada koks nors socialinis įvykis
paskatintų tokias pasekmes, kurios griautų visą diktatūros konstrukciją ligi pat pamatų. Tačiau net V. Putinui nėra malonus bet koks šalies gyventojų nepasitenkinimas savo buitimi ir gyvenimu.

Vis daugiau tos šalies analitikų pabrėžia, kad Kremliaus diktatoriaus santykis su savo šalies gyventojais yra gana keistas. Jis visomis įmanomomis priemonėmis trokšta būti mylimas tų, kurių pats nemyli ir juos niekina.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Nuomonės

Šimtas respublikonų „prieš“

Ar nepavėlavo amerikiečiai? Frontas Ukrainoje braška kaip niekada anksčiau; pranešama apie Rusijos pajėgų lėtą judėjimą pirmyn Donecko srityje, ukrainiečiam tragiškai ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

ELTA

Naują atmintiną dieną siūloma skirti Vilko vaikams

Į atmintinų dienų sąrašą siūloma įtraukti Vilko vaikų atminimui skirtą dieną. Jei Seimas pritartų, ji būtų minima rugsėjo 14-ąją. Siekiant ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

Nuomonės

Niūri karo nuojauta Artimuosiuose Rytuose

Naktį iš šeštadienio į sekmadienį (balandžio 13-14 d.) raketinės atakos, kurią surengė Iranas prieš Izraelio valstybę, metu nuo keturių iki ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This