Parodų rūmuose – „Anektoda II“ ir „Nematomas / Not in Sight“

Kultūra

Sausio 19 d., penktadienį, 17.30 val., Klaipėdos parodų rūmuose (Didžioji Vandens g. 2,) atidaromos dvi parodos: Eglės Ulčickaitės tapybos paroda „Anektoda II“ ir Čilėje gimusio menininko Miguel Rozas Balboa darbų paroda „Nematomas / Not in Sight“. Abi ekspozicijos veiks iki vasario 11 dienos.

E. Ulčickaitė savo kūryboje ilgą laiką gilinosi į laiko patyrimo, atminties, tikrovės patyrimo daugialypumo temas.

„Tapybinėje plotmėje apmąstydama medžiaginę aplinką – daiktus, interjerus, peizažo elementus, didžiausią dėmesį skiriu kintančiai, utilitarinę reikšmę prarandančiai aplinkos daliai. Pastaruoju metu aktualiu tapo ne tik tapomo motyvo reikšmės, anksčiau labiau dominusios kaip sąlyginis praeities patyrimas dabartyje, siekiant aiškesnio suvokimo, bet ir paties tapybinio vaizdo, kaip terpės apmąstymas“, – akcentuoja autorė.

Pasak E. Ulčickaitės, pats žodis „anekdota“ kilęs iš graikų kalbos ir reiškia „nepublikuota“. Dar kitaip tai – slapta, privati istorija, neskirta ar netinkanti viešai dalintis.

Ši sąvoka pasirinkta ne tiek parodos koncepcijai nusakyti, kiek kaip raktas prieigai prie tapyboje apmąstomų motyvų ir tapytojo santykio su socio-kultūriniais procesais. Tai sąvoka, žyminti keletą pastarųjų metų vykdomus kūrybinius ieškojimus, taigi parodoje pristatomi ne tik naujausi, bet ir anksčiau kurti paveikslai.

„Nematomas / Not in Sight“

Tai videomeno kūrinys, kuris siekia suteikti didesnį matomumą žmogiškajai tragedijai, kurią šiandien atspindi Afrikos imigracija į Europą. Tai kūrinys, kurio kadruose dėmesys yra sutelktas į Amadou Bah, jauną Afrikos pabėgėlį, kuris išgyveno Viduržemio jūros kirtimą. Žmogų, apsuptą ir „padengtą auksinėmis išlikimo antklodėmis, išmirkytomis garsu“, kurį jos sukuria bei reikalauja iš žiūrovo dėmesio, pripažinimo ir empatijos.

INFORMACIJA

Eglė Ulčickaitė (g. 1989, Alytuje) – tapytoja. Vilniaus dailės akademijoje (VDA) baigė bakalauro, magistro ir meno doktorantūros studijas. Šiuo metu gyvena ir kuria Vilniuje, dėsto VDA. Yra surengusi vienuolika personalinių parodų, nuo 2010 m. aktyviai dalyvauja grupinėse parodose Lietuvoje ir užsienyje.

Miguel Rozas Balboa – Čilės-Belgijos kilmės menininkas, gimęs 1971 m. (Temuco, Čilėje). Jis šiuo metu gyvena dažnai keliaudamas tarp Berlyno ir Briuselio. M. R. Balboa vizualinėje kūryboje, turinčioje ryškų socio-politinį aspektą, iškalbingai atsispindi jo asmeninis atsakas į istorinius ir socialinius įvykius, ypač globalizacijos ir neo-liberalaus modelio krizės laikotarpiu. Jo darbai mus kviečia atidžiau pažvelgti į pasaulį aplink save, siekiant atrasti grožį bei žmoniškumą neįprastose vietose. M. R. Balboa studijavo Vizualinius Menus Santjago de Čilėje (ARCOS), Vircburge (FHWS) ir Tulūzoje (ESAV), taip pat dalyvavo magistrantūros programoje Berlyno Menų Universitete (UDK) 2013 m. Menininko darbai žinomi visame pasaulyje.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Plastikos chirurgas pakvietė į neįprastą parodą 

Klaipėdoje, Menų ložės (Tomo g. 24) erdvėje, klaipėdiečiai turėjo galimybę sudalyvauti neįprastoje vieno vakaro parodoje-performanse, kurį paruošė plastikos chirurgas Saulius ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Regionas

Palangoje – lauko paroda apie Joną Šliūpą

Palangoje atidaryta Lietuvos nacionalinio muziejaus paroda „Kas išsigando Šliūpo?“, parengta pagal Miglės Anušauskaitės komiksų knygą. Apie spalvingą pirmojo Palangos burmistro ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Mums rašo

Šarūnas Šarkauskas: kelyje ir judėjime 

Noriu pakviesti jus į Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos Meno skyriaus galeriją, kur tapytojas Šarūnas Šarkauskas eksponuoja paveikslų ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This