Klaipėdos valdžios OBChSS ir liumpenai kovoja prieš kultūrą

Nuomonės

Kai išgirstu žodį kultūra, norisi griebtis pistoleto. Vis dar tebesiginčijama, kuriam Adolfo Hitlerio parankiniui išsprūdo ši frazė. Tačiau panašu, kad ją kaip maldą tyliai kartoja ir Klaipėdos miesto meras, ir jo pavaduotojai kartu su tovariščiais antisemitais ir vienu itin susireikšminusiu, įžūliu vietos oligarchu-policininku.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Kol meras Arvydas Vaitkus it Ričardas Liūtaširdis aistringai naikino visuomenines tarybas (tarp jų – ir kultūros), o besmegenių šutvė jam rankas laižė, galima buvo laikyti tai biurokratiniais žaidimais. Tačiau kai net kultūros ministras ruošiasi važiuoti į Klaipėdą aiškintis, ką vietos valdžios aborigenai pridirbo, darosi nebejuokinga.

O mero pavaduotojos komentarai apie uostamiesčio kultūros reikalus Lietuvos radijui ir televizijai yra panašūs į pirmokėlio bandymą plačiajai auditorijai aiškinti Alberto Einšteino specialiąją reliatyvumo teoriją – žemiau smukti nėra kur… Gėda džiunglėms!

Tad nėra ko stebėtis, kad niekas nebenori vadovauti savivaldybės Kultūros skyriui, pasitraukė net laikinai šias pareigas ėjusi specialistė. Apie pasitraukimą mąsto ir daugybė kitų savivaldybės darbuotojų.

Netrukus išgirsime ir apie Klaipėdą garsinančių kultūros bei meno kūrėjų evakuaciją į laisvesnį pasaulį – ten, kur jie yra laukiami, o ne ujami kaip pasiutę šunys. Nors iš pradžių, tikriausiai, bus manifestai, kurie nieko nepakeis, nes nepakeisi prigimtinio valdžios bukumo.

Nebebus ir  Šviesų festivalio. O kam ta šviesa, kai prie uostamiesčio šturvalo – tamsuoliai liumpenai? Net keletas šiek praprususių Tarybos narių tyli it mumijos, liumpenų arogancijos apžavėti. Pinigai suvalgė opoziciją ir sveiką protą, sveikas protas dengiasi riebalais ir žiūri į miestiečius nekalto prasidėjimo kiaulės akimis. 

Užtat, pasak kolegos Martyno, gražiam Klaipėdos valdžios veidui piešti – po pusę milijono kasmet liumpenai suranda. Savo veideliams: kad nesimatytų dvokiantys Chamo spuogai, kad nesimatytų tuštybė ir gobšumas. 

Surandama mokesčių mokėtojų skrynioje dešimtys tūkstančių eurų tam, kad valdantieji būtų ryškiai nufotografuoti, nusipirktų šokolado,  papuotautų restoranuose, kad naujame automobilyje būtų gerai šildoma sėdynė, kurią, tiesą sakant, jau reikėtų viešai perti neatgimstančioje Atgimimo aikštėje.

Prisipažinsiu, aš netikėjau, kad bus taip blogai. Gero nesitikėjau, bet maniau, kad mero kėdę užsėdęs asmuo sugebės įveikti savo narciziškumą, polinkį į paranoją bei tamsą ir taps vienu iš geriausių visų laikų Klaipėdos vadovu.

Klydau. Nes, pasirodo, prie miesto miesto šturvalo ir iždo šeimininkauja žmogus, kuris slepia, ką veikė nuo 1988 iki 2000 metų, kai baigė  milicijos kursus. Gal, kaip kai kurie žmonės, šneka, keletą metų jis dar darbavosi represinėje sovietinėje struktūroje OBChSS?

Oficialioje savivaldybės interneto svetainė: mero biografijoje – 12 metų juoda dėmė

Būtent tai metais, matyt, ir susiformavo asmenybė, kuriai naivieji miesto gyventojai patikėjo valdžią. Brrr…

Ir pabaigai: o ką apie kultūros naikinimą mąsto buvę merai Vytautas Grubliauskas ir Rimantas Taraškevičius, kurių laikais buvo kuriamas trapus kultūros rūmas? Kur kiti politikai, tam turavoję? Tyli. Gal bijo?  Gal džiaugiasi? Gal jie niekada ir netikėjo kultūros misijos svarba socialiai neatsakingos pramonės nualintai Klaipėdai? Gal tik apsimetinėjo…

26 Comments

  1. Marijus

    Žodis kultūra nepridera esamam ministrui….

    Reply
  2. Nuomonė

    Gyvenu ne Klaipėdoje,tačiau nuosekliai domiuosi Klaipėdos naujienomis.Skaitant p.Šulco straipsnius,susidaro nuomonė – visi jo straipsniai tai kažkoks didelis didelis kerštas.Vien negatyvas.Toks purvo pilimas !Taip nemylėti savo miesto reikia sugebėti!(Kretingiškė)

    Reply
    • XM

      Gal Šulcui pabandyti orientaciją pakeisti, dar galą pasidarys iš piktumo.

    • Oi tu šulce šulce

      Ką čia bepridursi…juk buvai pars valdžioj, q kartais neprisidėjai prie sprendimų, kad Klaipėdos centras visas išmiręs?

  3. Šulcui, mano nuomonė

    tikrieji intelektualai arba kūrybos elitas niekada nesiims demagogijos, separacijos ar atskirties – tas vertas, o tas – ne.

    Reply
  4. T

    Puikiai!

    Reply
    • Autoriui

      Nuo praėjusio pavasario vien tik pagieža, kerštas, tulžies atpylimas iki pamėlynavimo…. Mažaūgių žmogelių noras tapti dideliais. Deja, deja, Artūrėli: o gal ramybės ir poilsio jau būtų laikas?

  5. šulcai

    geriau eik paskaičiuok kiek tavo pastatytose dviračių parkavimo vietose dviračių stovi,greitai viską pamiršai,ant kitų varai,o ką pats darei,gėda prisiminus,galiu įkelt senas paties rašliavas.

    Reply
  6. Jonas.

    Drąsiai, teisingai parašė p. Šulcas.

    Korsakė yra iš vis anekdotas. Beraštė rėksnė, Klaipėdos moteriškasis gražulis. Gėda ir gaila.

    Reply
  7. TO IP: 90.131.41.152)

    Pailsėkite, jau pavargote rašinėti.
    „Klaipėdos vanduo” auka, beje , iš Jūsų mylimo Vaitkaus komiteto ir tarybos nario dėdės Leono buvo, ko nerašote to? Žmonių nuomonės nepakeisite, nebvarkite. Kaip ir Raugelė save pristato kaip didžiąją darbininkę, netoleruos mat ji neveiksnumo, rado didelę problematiką mieste, o ka gi ji veikė tiek metų būdama miesto taryboje?Laižė užpakalį Grubliauskui. O dabar matai pakeitė užpakalį. Pizdelinti ji moka gerai. Šlykštu.

    Reply
    • Ačiū už rūpestį manimi ,

      tik panašu dar reikės rašyti:) Jūs taip ir nesupratote : į seimo narius KANDIDATAVO – Šulcas , NEDEKLARAVO ( kaip privaloma )- Šulcas, INTERESUS” supainiojo „- Šulcas , PAŽEIDĖ – Šulcas , ne dėdė Makūnas 🙂 Na, kaip galima būti tokiems bemoksliams ?

  8. Klaipėdietė

    Vicemerė mano, kad kultūros produktai nekainuoja. Juos menininkai ir kiti kultūros lauko kūrėjai privalo kurti už dyką. Ir tai vadina pinigų švaistymu. Tuo tarpu, viešieji ryšiai, kuriems savi aldybė skirs tris kartus daugiau lėšų, kainuoja. Ir tai pagal ją, normalu. Pats tai nesugebi apginti savo „gerų darbų”. Reikia „profų”. Deja, toms dabartinės valdžios supratimas apie kultūrą.

    Reply
    • Neklaidžiokite ,

      projektai yra finansuojami iš biudžeto ir ne 10 eurų !

    • Projektai turi būti finansuojami

      SKAIDRIAI !!!! STT dar 2021 m padarė vertinimą apie finansavimą Klaipėdoje ______STT analitinės antikorupcinės žvalgybos pareigūnai atliko informacijos apie Klaipėdos miesto lėšų paskirstymą kultūros sektoriui analizę. NUSTATYTI Klaipėdos miesto savivaldybės kultūros ir meno tarybos narių ir/ar ekspertų TARPUSAVIO RYŠIAI , taip pat jų ryšiai su kultūros projektus teikusiomis įstaigomis, kurie galėjo turėti įtakos galimai NEOBJEKTYVIAM projektų vertinimui.

  9. Roma

    Ačiū už puikią aštrią plunksną

    Reply
  10. Vieša info iš STT puslapio

    2021-06-17 . STT TEIKIA KORUPCIJOS PREVENCIJOS REKOMENDACIJAS . Dėl kultūros ir meno projektų finansinio skaidrinimo . ______P.S. korupcinės apraiškos buvo įvardintos !

    Reply
    • Vicemerės komentaras įnešė aiškumo , Šeiko

      Koks vyko ” kultūrininkų ” eurų įsisavinimas ____Sutarties objektas – klaipėdiečių ir prancūzų šiuolaikinio šokio koprodukcinio spektaklio kūrimo, spektaklio viešo pristatymo ir kūrybinio dirbtuvių organizavimo paslaugoms. Stebuklas – bendradarbiavimą su prancūzais megzti patikėta tai pačiai menininkei! Per visą šį laikotarpį už projektus su prancūzais iš miesto biudžeto SKIRTA 369,9 tūkstančiai eurų! Ir tik šiai valdančiajai daugumai, pavyko išjudinti štai tokį kultūrinį Klaipėdos gyvenimą! Rėmimo iš miesto biudžeto sulaukdavo tik kai kurie menininkai! Ir toji gausiai šelpiama menininkų dalis ATSIBUDO – euriukų kraniukas užsidarė!“, – rašo L. Šukytė-Korsakė.

  11. Obhsss liko , tik kitu pavadinimu ir

    nubaudė liberalą Šulcą ? 2016 m , tada kada gavo ” paramą ” iš savivaldybės įmonių ir nedeklaravo ? _____Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) balandžio 3 d. posėdyje vienbalsiai nusprendė, kad Klaipėdos miesto savivaldybės mero pavaduotojas ir AB „Klaipėdos vanduo“ stebėtojų tarybos pirmininkas Artūras Šulcas pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo reikalavimus laiku ir tinkamai deklaruoti privačius interesus bei vengti interesų konflikto (3 straipsnio 1 dalies 2 punktas, 6 straipsnio 1 dalies 7 punktas, 7 straipsnio 2 dalis, 11 straipsnio 1 ir 2 dalys, 4 straipsnio 1 dalis ir 6 straipsnio 1 dalies 4 punktas). ________P.S. panašu ir šių dienų teismai ne už ” gražias akis ” , o už ” paskolą ” dėžutėje Liberalų sąjūdį nuteisė politinės korupcijos byloje ?

    Reply
    • Ir taip elgiasi ne liumpenai ? :) kultūros propaguotojai ?

      Nustatyta, kad A. Šulcas 2016 m. balandį iš AB „Klaipėdos vanduo“ vadovo gavo auką kaip savarankiškas politinės kampanijos dalyvis 2016 m. vykusiuose Seimo rinkimuose. Šios aplinkybės jis nenurodė privačių interesų deklaracijoje, o vėliau 2016 m. ir 2017 m. vykusių keturių AB „Klaipėdos vanduo“ stebėtojų tarybos posėdžių metu sprendė klausimus, susijusius su minėtosios bendrovės vadovo veiklos priežiūra. Taip pat A. Šulcas įstatymo nustatyta tvarka nedeklaravo duomenų apie einamas pareigas AB „Klaipėdos vanduo“ stebėtojų taryboje. ________P.S. aš taip pat tikėjausi, kad tokios politinės , kad buvusios personos, neturės progos viešai moralizuoti kitų . Deja ….tik nuomonė 🙂

  12. Nepopuliarus

    Nuomonė iš šalies. Stebint šią situaciją, atrodo, kad praėjusiame etape labai jau puikiai ir patogiai kai kurie „kultūrininkai” gyveno, pinigų projektams ir mega renginiams būdavo skiriama daug, kontrolė panaudojimo menkoka. Teisybės dėlei reikėtų pasakyti, kad tikriausiai ne visi taip gyveno, kai kurie prie kultūros projektams skirto lovio niekaip neprasibraudavo.
    O dabar baigėsi tas etapas, bandoma nustatyti kitas žaidimo taisykles. Tai kai kuriems labai liūdna, pikta, jog griauna jų jau tapusį tokį nuosavą ir „trapų kultūros rūmą”. Kyla nemenkas erzelys.
    O juk niekas neuždarė kultūros įstaigų ir pinigai projektams remti numatyti, bent jau tokių viešų pareiškimų nebuvo. Nereikia bijoti, reikia dirbti, kurti ir viskas bus gerai. Tik, matyt, nebebus taip lengva kaip anksčiau.

    Reply
    • STT DAR 2021 -06 įvertino

      Kultūros ” puoselėtojų ” veikimo principus! Įdingus ! _____Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) atliko korupcijos rizikos analizę ir įvertino Klaipėdos, Palangos miestų ir Neringos savivaldybių veiklą finansuojant kultūros ir meno projektus bei kitus tokio pobūdžio renginius. STT vertinimu, projektų finansavimo dydžio nustatymo procedūros nėra aiškiai reglamentuotos. Taip pat galimas korupcijos rizikas didina tai, kad projektų partneriams ir subrangovams nėra nustatyti jokie reikalavimai.

      STT korupcijos prevencijos pareigūnai nustatė, kad subjektams, teikiantiems paraiškas dėl kultūros ir meno projektų finansavimo, yra sudarytos galimybės pasitelkti projekto partnerius, tačiau vidaus teisės aktuose minėtiems partneriams ar subrangovams jokie reikalavimai nėra nustatyti. Taip sudaromos galimybės „apeiti“ keliamus reikalavimus ir projekto vykdymą perleisti reikalavimų neatitinkančiam subjektui, negalėjusiam pretenduoti į finansavimą. Nustatytas atvejis, kai 2018 m. paraišką dėl projekto „Nida. Šūkis – Benai, plaukiam į Nidą!“ finansavimo pateikusi ir 35 000 Eur finansavimą iš savivaldybės gavusi ne pelno siekianti įstaiga projektinės veiklos vykdymą delegavo įmonei, kuri gavo beveik visą finansuotą sumą – 34 500 Eur. Tokiu būdu festivalio organizavimas buvo perduotas projekto partneriui, kuris, kaip pelno siekianti įmonė, neturėjo teisės gauti tiesioginio finansavimo.

      STT, įvertinusi kultūros ir meno projektų ekspertinio vertinimo procedūrą, nustatė, kad dėl vertinimo kriterijų abstraktumo bei gana plataus rekomenduojamo balų intervalo, sudaromos sąlygos ekspertinį vertinimą atliekantiems asmenims savo nuožiūra skirti projektams tokius vertinimo balus, kuriuos pagrįsti objektyviai pamatuojamais kriterijais neįmanoma. Nustatyti atvejai, kai savivaldybėse finansavimas buvo skirtas su ekspertais siejamų organizacijų projektams. Nors ekspertai nusišalino nuo šių projektų svarstymo, kyla rizika, kad esant asmeniniam suinteresuotumui ekspertai gali prasčiau įvertinti likusius kandidatus, o tai mažina projektų finansavimo procedūros skaidrumą ir objektyvumą. STT analitinės antikorupcinės žvalgybos pareigūnai atliko informacijos apie Klaipėdos miesto lėšų paskirstymą kultūros sektoriui analizę. NUSTATYTI Klaipėdos miesto savivaldybės kultūros ir meno tarybos narių ir/ar ekspertų TARPUSAVIO RYŠIAI , taip pat jų ryšiai su kultūros projektus teikusiomis įstaigomis, kurie galėjo turėti įtakos galimai neobjektyviam projektų vertinimui. ______dalis teksto _____P.S. panašu nauja tvarka tuos tarpusavio ryšius nutraukė, todėl liko tik aimanos ir dergimas ? Kultūra , mano nuomone , visai ne prie ko . Eurai ! Vieninteliai neverti pagarbos , mano pagarbos , liko „kultūriniai ” liumpenai .

  13. (Vis dar) laukiantys geresnių Klaipėdos laikų

    100% tiesa ir teisybė.

    Reply
  14. Ačiū

    Artūrai, ačiū! Puikiai surašyta.

    Reply
  15. Tiesa

    Kaip taikliai apibūdinta. Tik miesto masės to net nesuvokia, kvailiukai. Ačiū už tiesą.

    Reply
    • Anonimas

      Šulcu tikėti – tai ko kaip vicemeras buvo nesiardė, o tyliai FB už mūsų mokamą atlyginimą rašinėjo? Dabar puola kaip pitbulis, nors jo profesija – taiki klubinė veikla ir liaudies teatras. Žodžių nesirenka, dėl ko nepanašu, jog bijotų už juos atsakyti, nes tai nuomonės rubrika. Labai patogu – lyg ir AK žurnalistas, bet čia jo nuomonė. Kvailiais visus vadinti ne per drąsu? Aš manau, kad besipriešinančių dėl ėdžių kultūroje netekimo ir praradusių po 300 tūkstančius eurų bus daugiau.

  16. Zydra

    Stipriai…į dešimtuką . Ačiū.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija V 

„Atvira Klaipėda“ cikle „Urbanistiniai jubiliejai” baigia pasakoti apie Klaipėdos naftos terminalo raidą ir jo įtaką miestui. Paskutinėje tam skirto rašinių ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Spyglys

Pirtį reikėjo perduoti vaistininkams, o ne teismų vanojamam šoferiui*

„Gal galima būtų sujungti vaistines su pirtimi”, – šaipėsi Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narys Artūras Razbadauskas ketvirtadienį vykusio Klaipėdos valdžios ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This