28-oji rašytojos Ievos Simonaitytės premija – dailidei Vaidotui Bliūdžiui

Regionas

Ievos Simonaitytės gimtinėje – Vanaguose – jos vardo premija įteikta amatininkui, laivų statytojui, vėtrungių meistrui, dailidei Vaidotui Bliūdžiui, taip kūrėją pagerbiant už Mažosios Lietuvos tradicinės amatininkystės ir krašto istorijos puoselėjimą.

Premija teikiama asmeniui arba kolektyvui už įdomius ir reikšmingus darbus, garsinant rašytojos Ievos Simonaitytės vardą, kūrybą, gyvenimą, taip pat jos gimtąjį kraštą literatūros, dailės, sporto ir kitose srityse. Pirmenybė teikiama Agluonėnų ir kitiems Vakarų Lietuvos autoriams. Premiją finansuoja Klaipėdos rajono savivaldybė, jos dydis – 1000 eurų.

Vaidotas Bliūdžius sutiko restauruoti išskirtinio Jono Genio malūno išlikusias autentiškas dalis, nors tai buvo didžiulis iššūkis tiek jam pačiam, tiek projektą įgyvendinusiam Gargždų krašto muziejui. Jo dėka autentiškos vėjo malūno detalės restauruotos, išsaugotos pritaikant analogiškas medžiagas ir pateiktos naujoje Agluonėnų etnografinės sodybos ekspozicijos dalyje.

„Ne kiekvienas meistras imasi tokių darbų, tačiau Vaidotas nepabūgo, ir šiandien galime didžiuotis kartu su juo saugantys savo krašto autentišką istoriją“, – teigė Alina Žilienė, teikusi Vaidoto Bliūdžiaus kandidatūrą premijai.

Agluonėnų seniūnė Laima Tučienė taip pat džiaugėsi malūno sugrįžimu į namus. Ji akcentavo ir Vaidoto Bliūdžiaus puoselėjamą meilę ir pagarbą krašto istorijai, nematerialaus kultūros paveldo išsaugojimui, dailidės paprastumą, nuoširdumą bei kruopštumą restauruojant išlikusias detales.

Meistro darbų galima rasti ir Drevernoje. Čia jo rankomis, pagal laivadirbio Jono Gižo pagamintą modelį, pastatytas senovinis plokščiadugnis, daugiau kaip 17 metrų ilgio kuršių laivas, kokiais XIX−XX amžiuje buvo gabenami kroviniai. Dabar šia reisine „Dreverna“ plukdomi „Žuvies kelio“ turistai.

Savo darbu, amato puoselėjimu meistras svariai prisidėjo prie vėtrungių „prisikėlimo“. Net 82 Vaidoto Bliūdžiaus išdrožtos vėtrungės, atkurtos pagal istorinius pavyzdžius, puošia Nidos krantinę, o jo gaminamos vėtrungės, mediniai laivai, malksniniai stogai yra paskelbti tautinio paveldo produktais.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Veidai

Vėtrungių meistras: „Vilniuje vėtrungių turbūt yra daugiau nei Neringoje"

Nors Švėkšnos miestelis tolokai nuo marių, jau Žemaitijos pusėje, anot garsaus laivadirbio, dailidės ir vėtrungių meistro Vaidoto Bliūdžiaus, nuo seno ...
2023-11-28
Skaityti daugiau

Kultūra

37-oji literatūrinė Ievos Simonaitytės premija – Sigitui Benečiui

Sausio 23 d., pirmadienį, 17 val. Ievos Simonaitytės bibliotekos Gerlacho palėpėje bus įteikta 37-oji literatūrinė šios autorės vardo premija. Apdovanojimas skiriamas ...
2023-01-16
Skaityti daugiau

Kultūra

Literatūrinė Ievos Simonaitytės vardo premija skirta trims moterims

Ketvirtadienio vakarą Klaipėdoje įteikta 36-oji literatūrinė Ievos Simonaitytės vardo premija. Šiemet ji atitekto ne vienam kūrėjui, o net trims moterims ...
2022-01-27
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This