Klaipėdos meras prašo ministerijos sutvarkyti universiteto ligoninės finansus

ELTA

Irtautė Gutauskaitė (ELTA)
2024-01-21

Komentarų: 2

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus, komentuodamas pastaruoju metu aptarinėjamą Klaipėdos universiteto ligoninės 11 mln. eurų skolą, sako, kad tokią finansinę situaciją jis buvo numatęs jau anksčiau. Jo teigimu, ligoninės finansines problemas turi išspręsti dabartinė gydymo įstaigos savininkė – Sveikatos apsaugos ministerija (SAM). Savo ruožtu sveikatos apsaugos ministro patarėjas Tomas Bagdonas sako, kad šiuo metu ministerija, bendradarbiaudama su ligoninės administracija, ieško būdų, kaip sumažinti finansinę naštą.

https://www.facebook.com/KlaipedosUniversitetoLigonine

„Kad ir kaip būtų gaila, tačiau tokį scenarijų prognozavau jau anksčiau. Dar praėjusių metų vasarą iš ligoninės finansinių rezultatų buvo matyti, kad ligoninių sujungimas grimzta į finansinius nuostolius“, – situaciją Klaipėdos universiteto ligoninėje Eltai komentavo A. Vaitkus, pridurdamas, kad pasikreipęs į ministeriją dėl veiksmų plano, informacijos nesulaukė.

„Prašiau ministerijos pagalbos, deja, bet iki šiol neturiu informacijos ar yra parengtas veiksmų planas, kaip ligoninių naujasis darinys spręs susidariusias problemas“, – pažymėjo Klaipėdos meras.

A. Vaitkus žada vėl kreiptis į ministeriją su prašymu spręsti „gilėjančią finansinę krizę“. Meras pabrėžia, kad situaciją dėl Klaipėdos universiteto ligoninės įsiskolinimų turi išspręsti SAM.

„Nesinorėtų, kad delsimas taptų rizika žmonių sveikatai ar net gyvybei. Tad tikiuosi išgirsti atsakymus į mano keliamus klausimus“, – sakė jis.

„Visus šiuos kylančius klausimus privalo spręsti dabartinė turto savininkė – sveikatos apsaugos ministerija. Klaipėdos miesto savivaldybė finansiškai padėti ligoninei neturi jokio pagrindo. Nesinorėtų sulaukti tokios dienos, kai nebus pinigų darbuotojų algoms, medikamentams, medicininei įrangai ar maistui pacientams“, – akcentavo A. Vaitkus.

Sveikatos apsaugos ministro patarėjas T. Bagdonas tikina, kad šiuo metu yra dirbama su naująja Klaipėdos universiteto ligoninės administracija, siekiant sumažinti finansinę naštą.

„Vyksta įvairių projektų, tarp jų ir investicinių bei IT, aptarimas bei papildomų finansinių galimybių paieškos“, – Eltai perduotame komentare teigė ministro patarėjas.

Pasak jo, ligoninės įsiskolinimus ženkliai padidino tai, kad gydymo įstaiga nesuteikė dalies suplanuotų paslaugų. Todėl, pažymėjo T. Bagdonas, ligoninė negavo finansavimo iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF). Visgi, pasak jo, naujasis gydymo įstaigos vadovas Audrius Šimaitis stengiasi pritraukti specialistus, kurie, tikisi ministro patarėjas, leis suteikti visas sveikatos paslaugas.

„Naujasis vadovas Audrius Šimaitis aktyviai pritraukinėja specialistus, kas, tikimės, leis šiemet vykdyti sveikatos paslaugų teikimą visa apimtimi, taip gaunant visas suplanuotas lėšas ir palengvinant ligoninės finansinę padėtį“, – pažymėjo T. Bagdonas.

Jis pridūrė, kad šiuo metu ministerija laukia teisinio įvertinimo iš Specialiųjų tyrimų tarybos dėl audito metu nustatytų trūkumų įvertinimo.

„Taip pat atsakymo, ar galėjo buvęs Klaipėdos ligoninės, kuri vėliau tapo KUL dalimi, vadovas kartu su senosios sudėties stebėtojų taryba priimti sprendimą dėl atlyginimų padidinimo darbuotojams, kas itin prisidėjo prie esamos finansinės situacijos“, – teigė ministro patarėjas.

ELTA primena, kad pernai veiklą pradėjusi Klaipėdos universiteto ligoninė, įkurta sujungus Klaipėdos universitetinę, Jūrininkų ir Palangos reabilitacijos ligonines, šiuo metu yra įsiskolinusi daugiau nei 11 mln. eurų.

Kopijuoti, platinti, skelbti ELTA turinį be ELTA raštiško sutikimo draudžiama

2 Comments

  1. Antanas

    Labai įdomu, kur buvo ponas Vaitkus, kai buvęs Universitetinės ligoninės vadovas V. Janušonis suko aferas, kiek išvaikė jaunų, kompetentingų gydytojų, liko tik senjorai arba kurie nuolankiai sutiko su V. Janušonio žeminančiais darbo metodais. Kai gydytojai pasiskundė savivaldybei Korona viruso epidemijos metu dėl blogo vadovo darbo, komisijos pirmininku buvo Vaitkus- jis nieko blogo nerado, tik tai, kad reikalinga infekcinio korpuso remontui 12 mln. eurų. Kiek komisijų buvo iš savivaldybės šioje ligoninėje- viskas buvo gerai.
    Šiuo metu auditas randa daugybė pažeidimų, vien tai, kad metų gale padidino atlyginimus 30%, kai kuriems ir 50%, o savivaldybės stebėtojų taryba tam pritarė ( nors tokių įgaliojimų jau neturėjo). Taigi išeitinėms šios ligoninės senjorams teko mokėti pagal paskutinių 2-jų mėnesių atlyginimus. Tai ir yra viena iš priežaščių kaip susidarė biudžeto deficitas.
    Taigi, kai STT ir auditas baigs darbą, nustatys deficito priežastis, reikėtu savivaldybei bei buvusiam vadovui V. Janušoniui pateikti ieškinius, kad padengti šiuos nuostolius. V. Janušonis turto susikaupė, reikia juos areštuoti ir bus iš ko kompensuoti .

    Reply
  2. Optimistas

    Reikia tik surasti buvusį vadovą ir iš jo sužinoti kur aukso luitai užkasti. Tikiuosi, nepralošė kazino

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija V 

„Atvira Klaipėda“ cikle „Urbanistiniai jubiliejai” baigia pasakoti apie Klaipėdos naftos terminalo raidą ir jo įtaką miestui. Paskutinėje tam skirto rašinių ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Baimes kėlusiam projektui pritarta vienbalsiai

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ketvirtadienį miesto Tarybos posėdžio metu dar kartą patikino, jog dėl sumanymo paliatyvios slaugos paslaugas vaikams teikti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This