Ne apie mobingą

Nuomonės

Nežinau, kas iš tiesų vyksta mūsų savivaldybėje, tai yra, žinau tiek pat, kiek ir daugelis – iš žiniasklaidos. Iš jos sužinojau (nors ir taip nuo pat pradžių buvo aišku), jog vadinamųjų žemaitaitininkų atstovė vicemerės pozicijai, deja, yra visiškai netinkama. Nepatempia.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Nesugebėjau iki galo išklausyti jos interviu Lietuvos radijui, nes buvo… tiesiog neskanu klausytis. Žinot, tas labai nemalonus svetimos gėdos jausmas. Gėda už mylimą miestą. Jokia kritika šiuo konkrečiau atveju nepadės, tad plačiau nekomentuosiu.

Dėl neva savivaldybėj taikomo mobingo*. Tai naujas paplitęs terminas, reiškiantis nepagarbų, žeminantį vadovų elgesį su pavaldiniais. Kartu, deja, galintis pridengti tinginystę arba elementariausią nekompetenciją.

Vadovas išsakė kritines pastabas dėl atlikto darbo – mobingas. Vadovas ne taip pasižiūrėjo, gal ne taip pajuokavo – mobingas. Ir t.t, ir pan.

Gink Dieve, nesakau, jog taip yra mūsų savivaldybėje, tiesiog samprotauju, kaip gali būti. Nes tokių faktų irgi jau randasi ant Lietuvos.

Kai dar mobingo termino ir paties reiškinio nebuvo, t.y. juo nebuvo vadovaujamasi, vienoje šalies aukštojoje mokykloje nutiko nedidelis skandaliukas dėl to, jog iš pareigų buvo atleistas jaunas dėstytojas. Tada jis žiniasklaidai skundėsi, jog su juo buvo susidorota dėl netradicinės lytinės orientacijos. Tiesa, vėliau visos komisijos pripažino, jog jis paprasčiausiai buvo nekompetentingas. Jei tada būtų taikytas dar ir mobingas, neatmestina, jog tas vyrukas iki šiol mokytų studentus.

Anksčiau dirbusieji su dabartiniu Klaipėdos miesto meru teigia, jog pastarasis yra tolerantiškas, tačiau reiklus tiek sau, tiek pavaldiniams.

Nedirbau nei su juo, nei su dabartinėmis dviem vicemerėm, nei su vicemeru. Apie pastarąjį nieko pasakyti negaliu. Teko tik vieną kartą, lankantis objekte, gyvai trumpai pakalbinti, tada sudarė reikalą išmanančiojo įspūdį. Apie vieną vicemerę savo nuomonę jau išsakiau, o apie antrąją pateiksiu tik įspūdį. Be nuomonės ir be komentarų.

Per pandemiją, žinia, visas darbas tiek savivaldybės administracijoje, tiek miesto taryboje vykdavo nuotoliu. Kaip žurnalistei ne kartą teko jungtis prie Klaipėdos miesto tarybos įvairių komitetų posėdžių. Tąsyk, regis, posėdžiavo Sveikatos ir socialinių reikalų komitetas.

Koks konkrečiai klausimas buvo nagrinėjamas, deja, nebepamenu, bet labai gerai pamenu, jog visi posėdžio dalyviai tylėjo lyg vandens į burną prisisėmę. Buvo akivaizdu, jog daugelis iš jų nėra susipažinę su tokiais atvejais pridedamais nagrinėjamą klausimą lydinčiais dokumentais.

Išskyrus vieną posėdžio dalyvę, eilinę tarybos narę. Ji, viena ranka įsikibusi į vežimėlio, kuriame gulėjo kūdikis, rankeną, jį sūpuodama kartu papunkčiui vardijo dokumentų teiginius, siūlydama, kaip kai kuriuos iš jų reiktų pakeisti. Kiti posėdžio dalyviai pritardami linksėjo galvomis.

Ta vaikelį siūbavusi ir kartu savo, kaip tarybos narės, pareigas uoliai vykdžiusi moteris ir yra antroji dabartinė vicemerė.

____

*Mobingas (angl.mobbing < angl.mob ‘minià’, to mob ‘užpùlti minià’), arba grupinis engimas – tikslinis, sisteminis, ilgesnį laiką pasikartojantis elgesys kolektyvuose, kurio dažniausias tikslas – pažeminti, apjuokti kurį nors narį, sumažinti jo vertę, atitolinti arba net atskirti narį nuo kolektyvo; patyčių atmaina, psichologinis teroras.

22 Comments

  1. Durna

    Durna Tu, Palmira

    Reply
    • Palmira Martinkienė

      „Pagrįstas” argumentas 🙂 Ir jums geros dienos 🙂

  2. Smaguris

    Mero tolerancija ir vicemeru kompetencija matosi savivaldybes valdomos AB Klaipedos energija valdybos nario ir savivaldybes darbuotojo smagurio cirkai remontuojant giminaiciu automobilius energijos garazuose energijos lešomis ir ju darbuotoju. Ar cia ne mobingas ir ne prievarta naudojantis padetimi grusti savo automobilius remontuoti i kontroliuojama imone? Meras, Raugele nezino nemato? Labai tolerantiski pasirodo – jau pusmetis praejo nuo uzfiksuoto fakto, o smaguris smagiai ir toliau valdyboje ir toliau savo turta didina ir gerina energijos saskaita! Šiluma brangs!

    Reply
  3. ona

    Mane nustebino kad seimūnas Petrošius , atsieit. gavo anoniminį skundą dėl mobingo. Net tarybmečiu tokie skundai nebuvo nagrinėjami.

    Reply
  4. Kamara

    Ruošiausi susitikimui ir todėl perskaičiau visas 2022 m. miesto tarybos narių ataskaitas. Vienintelė normali ir gėdos nedaranti ataskaita buvo dabartinės vicemerės. Dabar už tai, kad dirbo, o svarbiausia moka ir žino kaip reikia dirbti sulaukia mobingo iš tų, kurie nemoka ir nežino.

    Reply
  5. Taigi

    Gal Palmirai reikėtų pakalbėti ne tik su Raugele, bet su Savivaldybės darbuotojais, gal kitaip galvotų. Ar nekilo mintis, jog savivaldybėje kažkas negerai, jog masiškai palieka darbą tiek Savivaldybės, tiek pavaldžių įstaigų vadovų? Pakalbėti visi bijo, nes tik naujos valdžios darbo pradžioje, buvo pravestas instruktažas, nurodantis su žiniasklaida nekalbėti. Tvyro baimės atmosfera. Ar tai normalu? O dėl Raugelės vaiko sūpavimo posėdžio metu, kiek prisimenu, daugeliui sukėlė daug pašaipų dėl to specialaus šou…Beje šaipėsi ir žiniasklaidos atstovai.

    Reply
  6. Liūdesys

    Labai gaila, kad žurnalistė kuri turi galimybę dalintis tikra informacija su plačiu žmonių skaičiumi, pasirenka rašyti straipsnį apie rimtą, realius žmones paveikusią ir toliau veikianičą situaciją, remdamasi subjektyvia nuomone kurią susidarė pamačiusi vice merę viename posėdyje…. pirma, nesuprantu kaip galima žmogaus charakterį ir darbo stilių nuspėti pagal vieną posėdį. Antra, nejaugi tiek nusigyvenot kaip žurnalistė, kad jūsų atliekamo darbo tikslas nebėra perteikti tikrą informaciją, o svarbu tik įšokti į traukinį ir parašyti bet ką populiaria tema, kad tik ir jūsų vardas sušmėžuotų? Šis straipsnis net kaip nuomonė nieko vertas. Pasitempkit Palmira, galit geriau.

    Reply
  7. na

    vežimėlio sūpavimas ir dienotvarkės žinojimas dar nieko neparodo, gali būti rūpestinga ir mylinti mama, bet atsigriebianti ant savo darbuotojų, būtent savivaldybės darbuotojai, o ne tarybos nariai skundžiasi mobingu ir skundžiasi ne vienas kažkuo nepatenkintas, bet dauguma

    Reply
  8. Deja, bet netiesa

    Oi, gerbiama Palmira, nepažįstate Jūs to žmogaus, dėl to ir intepretacijos šiame straipsnyje yra neteisingos. O žmogus tas, kaip būna kartais obuolys – nusiperki parduotuvėj – atrodo gražiai iš išorės, o viduj toks visas supuvęs ir sukirmijęs…

    Reply
  9. nenoriu

    veltis,nes jau trečias komentaras,pagalvos,kad ir aš nusamdytas.Tylėti būtų negarbinga,kai knisatės prie autorės Palmiros,kurios neesu regėjęs gyvenime,tik dažnai paskaitau ką rašo.Sergate jūs mieli koncervai kažkokia nepagydoma liga,visur priešai,visur blogis.Net ir vietoje vaiko,ko gero,lėlę jau sūpavo.Fui,nesivelsiu,nes jūs jau tokie, tik skaldyt žmones. Smirdėkite toliau,tik savo smarvės neskleiskite,nežeminkite kitų,nepjudykite žmonių.

    Reply
    • Prie ko čia partijos

      Ne konservuose esmė, o Vaidos Raugelės nepateisinamam
      elgesyje. Kas su ja dirbo puikiai žino. Pletkininkė, manipupoatorė su karūna ant galvos. O iš tikrųjų – pš, burbulas, tuoj sprogs, nes viduje tuščia.

  10. Autorei

    Straipsnio autorė painioja tarybos narius su darbuotojais, posėdis buvo su tarybos nariais.
    Tad, prašom nepainioti su darbuotojų mobingu.
    Dėl dabartinio mero buvusių kolegų – taip, bet uostas yra valstybinės reikšmės įmonė, savi valdybė yra visiškai kas kita, ten atsiskaityti reikia klaipėdiečiams, o ne ministerijai . Matyt, meras nesupranta kur jis dirba. O pateisinti vicemerę kurios elgesys yra akivaizdus ir visi tai žino ir garsiai bijo pasakyti, nes tada dirbti bus visiškai neįmanoma, yra labai nediplomatiška.
    O dėl vežimėlio, apie kurį rašo autorė- tai pokazucha, atleiskite už slengą.

    Reply
    • Palmira Martinkienė

      Parašyta ,kad tarybos narė, niekas nieko nepainioja.

  11. Dalia

    čia gelbėtojas renkasi tipo ,,aukas,,..kad savo imidžą pakelt,kad nelikt prie suskilusios geldos.

    Reply
  12. Dalia

    Toje nemalonioje istorijoje mane labiausiai nustebino gelbėtojo pasirinkimas.

    Reply
    • Birutė

      Bet gelbėtojas juk gali ir pasirašyti pagelbėti?

  13. objektyvus klaipėdieti

    gal paskubėkite pas pasakėčių kūrėją kokį kąsnelį atrieks,dar spėsite,nes ,,koncervams,,riesta gali būti kituose rinkimuose…paskubėkite.O tam pasakėčių kūrėjui irgi reikės vietos,tik kur..o,čia dilema.Gal priims į kokius ūkvedžius KUL,o gal ir savivaldybėje kokio ūkvedžio trūksta.Koncervų taktika čia.Vienas Vilniuje Pavilionis net Prezidentui grūmoja,o kitas…čia įsiveisė .Toks ponulis geras,gražiomis akytėmis klapsi,bet…negali vis atleisti,kad jo klaipėdiečiai nepasirinko.

    Reply
  14. Albertas

    Subjetyviai, bet tiksliai.

    Reply
  15. Objektyvus klaipėdietis

    Kas čia per straipsnis? Kas čia per žurnalistė? Ar tikrai Jums vieta rašyti straipsnius, kai Jus esate neobjektyvi, o subjektyvi? Kur laikraščio vadovo akys? Aš galvoju, gal atsiras “žurnalistų”, kurie pradės šiame laikraštyje rašyti, kad Putinas reiklus ir puikus lyderis. Mano nuomone, kad Jus galite eiti į Vaitkaus komanda ir ten dirbti, bet ne rašyti straipsnius su savo subjektyvia nuomone. Nebent straipsnis yra apmokėtas iš Klaipėdos savivaldybės lėšų-tada prašau parašykite, kad tai užsakomasis straipsnis.

    Reply
    • Palmira Martinkienė

      Pasidomėkit, ką reiškia nuomonių rubrika. Ne Rusijoj gyvenam, jei nežinojote. Per visą savo gyvenimą nesu parašiusi užsakomojo str., bet jūs turite teisę manyti, kaip norite 🙂

    • Objektyvus klaipėdietis

      Ringe Jus Ringe… jau ne pirmą kartą Jus taip…gėda !

  16. T

    Nėra ko norėt iš tos veikėjos,koks caras tokios ir pieškos.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Temos

Déjà vu: vėl kalbama apie mobingą ligoninėje (dar atnaujinta)

Valstybinė darbo inspekcija (VDI) pradėjo tyrimą dėl skundo, kad Klaipėdos universiteto ligoninėje (KUL) galimai vykdomas mobingas.  Šios įstaigos vadovas dr. ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

„Mobingo problema“ savivaldybėje: užteko mokymų?

Sausio viduryje kilęs ažiotažas dėl naujosios Klaipėdos valdančiosios daugumos esą vykdomo mobingo Savivaldybės administracijoje bent jau instituciniame lygyje užsibaigė. Per ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

Politika

Opozicija: „Situacija dėl galimo mobingo turi būti sprendžiama nedelsiant"

Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijoje esančios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų bei Liberalų sąjūdžio frakcijos kreipėsi į miesto merą Arvydą Vaitkų, ...
2024-01-22
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This