Savivaldybė savo darbuotojus terorizuoja, bet premijuoja?

Politika, Svarbu

Klaipėdos miesto savivaldybės viešai skelbiami duomenys apie darbuotojų paskatinimus ir apdovanojimus kardinaliai skiriasi nuo neseniai išplatintos žinios, kad čia klesti „mobingas, terorizavimas, bloga darbinė atmosfera, nesaugi darbo aplinka“ po to, kai pernai pavasarį miesto šturvalą  į rankas perėmė meras Arvydas Vaitkus ir jo suformuota valdančioji dauguma.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Oficialiame savivaldybės interneto portale paskelbta, kad 2023 metų IV ketvirtį 381 savivaldybės darbuotojas buvo paskatintas už nepriekaištingą tarnybinių pareigų atlikimą. O 112 asmenų buvo paskatinti už ypatingos svarbos užduotis. Dar 17 – už pasiektus rezultatus ir įgyvendintus uždavinius, keturi – labai gerai įvertinus darbuotojo veiklą, 8 – jubiliejaus proga.

Klaipėdos miesto savivaldybėje savivaldybėje dirba apie 500 žmonių, tad statistiškai jie visi buvo apdovanoti piniginėmis premijomis. Paskatinamųjų premijų per šį laikotarpį buvo skirta netgi daugiau nei per 2022 metų tą patį laikotarpį. Tiesa, premijų dydžiai nėra viešai skelbiami, tad toks palyginimas nėra visiškai tikslus.

Be to, III praėjusių metų ketvirtį aštuoni darbuotojai buvo apdovanoti „už asmeninį išskirtinį indėlį įgyvendinant įstaigai nustatytus tikslus, pasiektus rezultatus ir įgyvendintus uždavinius”. Paskutinį kartą panašios premijos keturiems asmenims buvo skirtos tik prieš dvejus metus. 

„Atvira Klaipėda” praėjusią savaitę rašė, jog Valstybinė darbo inspekcijos (VDI) atstovai patvirtino, jog pagal gautą skundą buvo atliktas neplaninis patikrinimas Savivaldybės administracijoje ir surašyti reikalavimai, kas turi būti padaryta šalinant nustatytas negeroves.

65,7 proc. apklaustų darbuotojų nurodė, kad darbo aplinkoje patiria įtampą ir stresą, kuriuos sieja su darbo krūviu, netinkamu darbo organizavimu ir darbo apmokėjimo sistema. Dalis darbuotojų stresą darbe sieja su vadovų ir kolegų elgesiu bei netinkamu bendravimu.

18,5 proc. respondentų nurodė, kad per kalendorinius metus savo atžvilgiu darbo aplinkoje patyrė psichologinį smurtą iš vicemerų, tiesioginių vadovų bei kolegų. Toks smurtas esą pasireiškė nepagarbiu bendravimu, pakeltu tonu, žeminimu, įžeidinėjimu, ignoravimu, apkalbomis.

VDI Klaipėdos teritorinio skyriaus vedėjas Vytautas Ročys „Atvirai Klaipėdai“ sakė, kad patikrinimą pagal gautą skundą atliko sostinėje esantis VDI Psichologinio smurto darbe prevencijos skyrius. Jis ir vykdys kontrolę, kaip įgyvendinami nurodymai bei rekomendacijos.

Tuo metu pats meras ir jo pavaduotoja Vaida Raugelė, neva dažnai minima skunduose, tikina iki šiol nesulaukę tokių nusiskundimų. Analogiškai kalba ir Klaipėdos miesto savivaldybės ir valstybės darbuotojų profesinė sąjungos pirmininkė Janina Vaulinienė.

19 Comments

  1. Hm

    Visuomenė norėtų matyti ir girdėti bei žinoti, už kokius nuopelnus konkrečiai kas gavo ir kiek. Juk tai mokesčių mokėtojų pinigais išlaikomi asmenys, todėl visuomenė turi teisę reikalauti viešos ataskaitos, už ką ir kiek bei kam yra išmokėta. Žurnalistų prašome tai pateikti, arba kreipsimės į merą, nes klaipėdiečiams aktualu, kur ir kaip yra paskirstomi jų pinigai. Negalima tiesiog sumanius patys save slaptai nuo visuomenės apsidovanoti, nežinia už ką, o gal už blogus Žmonėms kenksmingus darbus apdovanojo? Nes kartais ten išlenda iš už užrakintų durų su raudona suknia ir aukštakulniais lyg nuo stulpo nulipus, o ir tokių, kur juokiasi lyg po žolės vartojimo poveikio asmenys. Prašome mero atskleisti realybę, kiek tai galima slėpti nuo Visuomenės?…

    Reply
    • Vo tep.

      Daug žynosi, blogai miegosi, nusiramink ir būk tyliai.

  2. Įdomu

    Meras dūrą ten su jais bendrame kontekste stumia?

    Reply
  3. Tai

    Nomenklatūra ta pati diktatūra, demografija atsivežat invazinių kurie tuos 500 išlaikys, išlaikys ir 14 ministerijų po 500 etatų įstaigų prie jų po 300 etatų gvardija gauna už skolintas visuomenės vardu lėšas. Tai ir bus jų elektoratas, nes gabūs žmonės emigravo, o atvežti dar neturi teisės balsuoti… Nors kas iš to. Atstovai reikalingi neveiksniams, veiksni tauta atstovauja save pati. Deja, ji iki to nepriaugo, todėl valstybė nyksta.

    Reply
  4. Įdomu

    Ar ir ta kur grupinių užsiima gavo premijų?!… 😀

    Reply
  5. Pastebėjimas paskaičius įvairius straipsnius

    Kai toks skaičius darbuotojų (kaip nemažoje gamybos įmonėje) kyla klausimas ką jie ten visi veikia šiais kompiuterių ir programį laikais? Panašu ,kad iš neturėjimo ką veikti, kitaip tariant turint daug laiko lieka daug laiko kivirčams apkalboms…Laikas iš esmės keistis ir TARNAUTI mokesčių mokėtojams. Manyčiau tikrai ten ne viskas gerai.
    O darbuotojų skaičius pritrenkė turint galvoje daug nelogiškai priimtų sprendimų dėl atliekų tvarkymo ,apskaitos ir pan.
    Tiek jų reikia išlaikyti , o paslaugumo nulis. Kiek kreipiausi visada atsakymas su kažkokiu grasinimu (kaip sovietmečiu)

    Reply
  6. Anonimas

    Baisu kai tarpsaves nesutare vizgi išsilavine žmonės ,nu gal nelabai,tai ka žmogis atėjas iš gatvės kokiu klausimu gali tairautis!!!

    Reply
  7. Jonas

    Net neabejoju, kad mikroklimatas labai prastas savivaldybėje.Ten visais laikais buvo ir mobingas, ir meilė saviems nekompetetingiems partinukams, ir ypatingas palaikymas lojaliems….Personalo valdymo politikos ten nerasta.O premijas irgi padalina, nes nori užtildyti ir sau pasiskiria kur kas daugiau , nei eiliniams skiria…

    Reply
  8. Aldona

    Seniai laikas daryti tvarką toje kontoroje.Beveik UAB-as senų draugų,giminių,partijos kolegų.Paklauskite geriau
    ką galvoja miestelėnai apie Klaipėdos savivaldybę.Vieša paslaptis kas tuos skundus rašo ir kam to reikia ir kieno ausys kyšo.

    Reply
  9. Faktas

    Kada nori problemą spręsti , eini pas vadovą ir išsiaiškini. Taip elgiasi gerbiantys save ir žinantys savo vertę darbuotojai . Kaip supratau pas vadovus ar profsąjungos vadovę niekas nėjo , o parašė ANONIMINĮ skundą ! Padugnės mentalitetas ! Aš tik taip suprantu . Dirbant stresą patiriame daugelis . Darbas ne sanatorija ir nieko nepadarysi . Mano pagarba savivaldybės darbuotojams – begalinė .

    Reply
  10. AUDRIUS

    Petrūšius darosi piarą. Taip kaip su savo rinkimine brošiūrėle, kur ant viršelio parašo ” Vaitkus palaiko Petrošių”. Dabar sugalvojo anoniminį skundą. Gėda.

    Reply
    • Klaipėda

      Kvailas tu mulkis,bet deja šitą skundą patvirtino darbo inspekciją,ir žurnalistai,kad Klaipėdos savivaldybėje klesti mobingas,ir nerašinėk nesamonių.

    • Kvailini

      kitą , o pats nežinai kas yra anoniminis skundas ? Iš tų nevykėlių aimanuotojų petrošinių ?

  11. Jeg

    Tai kai atitarkuoja gerai tada ir dirba tinginiai, ir rezultatai yra, tada galima ir premijomis už darbą atsidėkoti ???. O tai buvo įpratę tik laiką atsėdėti per dieną ir dar algą už tai gauti

    Reply
    • Lolas

      Žinot Artūrai, dirbau aš tokioje valstybinėje kontoroje, kur teko dažnai bendrauti su Jūsų savivaldybės darbuotojais, Jūsų valdymo laikais. Galiu pasakyti vieną, gerai kad dirbau tokioje kontoroje, kur yra tam tikras skyrius, kur gali ne tik Jūsų draugų ar prijaučiančių Jūsų draugams Liberalams „maliavas” paskaityti, bet ir užklausti ir paskaityti telefoninių pokalbių išklotines. Pasakysiu trumpai, kad Jūsų tos „draugelius” vyti lauk reikia, ten ryškiai žmonės nesuvokia apie ką su jais kalbama, ir kaip reikia darbą padaryti. O „maliavas” rašo. Tai, kokie vargši ten Jūsų senia chebra, aš ištirčiau giliau, o ne tik iš maliavų, ir tik Artūriukai, nebūtų priešingai.

  12. Meilė

    Sovietine meile : jei muša tai myli ?. Išrinktieji gavo. Kiti gavo po 200 eur.

    Reply
  13. Faktas

    Panašu anoniminis skundikas gali turėti padugnės mentalitetą ir skundas tyčinis ?

    Reply
    • Faktas yra neteisus.

      O kas tie 65 % kurie nurodė kad patiria nepakeliamus krūvius ir stresą? Nesimėtikit tokiais žodžiais, kurie žeidžia visą koleltyvą. Vadovai turi ne kaltinti, bet spręsti susidariusę situaciją.

    • T

      Faktui laikas pas psichiatrus, ryškus šuns agresijos atvejas .

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Ieškoma recepto chaotiškai Tauralaukio plėtrai suvaldyti

„Šių urbanizuojamų teritorijų plėtra vyksta chaotiškai, pagal individualių sklypų savininkų norus, neatsižvelgiant į ilgalaikius besiformuojančių kvartalų socialinius, inžinerinius ir kitus ...
2024-04-28
Skaityti daugiau

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija V 

„Atvira Klaipėda“ cikle „Urbanistiniai jubiliejai” baigia pasakoti apie Klaipėdos naftos terminalo raidą ir jo įtaką miestui. Paskutinėje tam skirto rašinių ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Transportas

Savivaldybė imasi viešojo transporto konkursų

Klaipėdos savivaldybė paskelbė perkanti „keleivių vežimo reguliariaisiais reisais pagal nustatytą maršrutą Nr. 46 paslaugas”, nors anksčiau tokius viešuosius prikimus organizuodavo ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This