Prasideda ketvirtokų ir aštuntokų pasiekimų patikrinimas

ELTA

ELTA
2024-01-23

Komentarų: 0

Antradienį Lietuvos bendrojo ugdymo mokyklose prasideda Nacionalinis mokinių pasiekimų patikrinimas (NMPP), kuriame dalyvaus daugiau nei 57,9 tūkst. mokinių iš 783 mokyklų.

Patikrinimus organizuojančios Nacionalinės švietimo agentūros (NŠA) duomenimis, juose savo gebėjimus galės įsivertinti 27 964 ketvirtos ir 30 008 aštuntos klasės mokiniai.

Praėjusiais metais NMPP dalyvavo per 28 tūkst. ketvirtokų ir beveik 26 tūkst. aštuntokų. 

„Nacionalinio mokinių pasiekimų patikrinimo tikslas – padėti siekti geresnių mokymosi rezultatųįsivertinus mokinių žinias ir gebėjimus. Per patikrinimą nepasiekus patenkinamo pasiekimų lygio, mokiniui bus skiriamos papildomos konsultacijos. Nuo kitų mokslo metų Nacionalinis mokinių pasiekimų patikrinimas taps privalomas“, – sako Nacionalinės švietimo agentūros direktoriaus pavaduotojas Aidas Aldakauskas. 

Kaip ir ankstesniais metais, NMPP vykdomas elektroniniu būdu. Pirmieji savo pasiekimus pasitikrins ketvirtokai: sausio 23 d. jie atliks skaitymo, o sausio 30 d. – matematikos testą.

Aštuntokai vasario 6 d. atliks lietuvių kalbos ir literatūros skaitymo testą, o vasario 27 d. tikrinsis matematikos gebėjimus. NMPP pasibaigs vasario 29 d. gimtosios kalbos (lenkų, rusų, baltarusių) skaitymo testu aštuntokams. 

Šiais metais NMPP ketina dalyvauti 96 proc. visų ketvirtų ir 96,2 proc. visų aštuntų klasių mokinių. Nuo kitų metų šis patikrinimas bus privalomas.

Ketvirtokų ir aštuntokų NMPP pasiekimai bus įvertinti ne tik taškais. Kiekvienam dalyviui bus priskirtas atitinkamas pasiekimų lygis (nepasiektas patenkinimas, patenkinamas, pagrindinis, aukštesnysis). Per NMPP nepasiekus patenkinamo pasiekimų lygio, mokiniui penktoje, devintoje ar pirmoje gimnazijos klasėje bus sudaromas individualus jų mokymosi pasiekimų gerinimo planas. Numatyta, kad jiems bus skirta ne mažiau kaip 20 papildomų konsultacijų ne didesnėse nei 5 mokinių grupėse. 

Visos NMPP užduotys bus įvertintos automatiškai, elektroninė vertinimo sistema kiekvienam mokiniui užduoties atlikimo lange pateiks įvertinimą taškais. Detalios NMPP dalyvių rezultatų ataskaitos su mokiniams priskirtais atitinkamais pasiekimų lygiais (nepasiektu patenkinamu, patenkinamu, pagrindiniu, aukštesniuoju) bus pateiktos kiekvienai mokyklai ir savivaldybei.

Informacija apie mokinių pasiekimus taip pat keliama ir į Mokinių registrą. Nacionaliniai mokinių pasiekimų patikrinimai 4 ir 8 klasėje vyksta kasmet nuo 2012 m. Jų tikslas – suteikti objektyvią informaciją mokykloms, jų savininkams apie ugdymo proceso rezultatus ir jo tobulinimo kryptis. Patikrinimų rezultatai mokytojams, mokiniams ir jų tėvams leidžia objektyviai įvertinti mokinių žinias, gebėjimus ir atitinkamai nukreipti jų pastangas siekiant geresnių rezultatų.   

                                                                                                                                           Kopijuoti, platinti, skelbti ELTA turinį be ELTA raštiško sutikimo draudžiama

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Švietimas

Kokie pokyčiai laukia ketvirtokų ir aštuntokų?

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) parengė Švietimo įstatymo pakeitimus, kuriuos pristatė trečiadienį. Pagal siūlomas pataisas nuo 2024-2025 mokslo metų ...
2022-11-09
Skaityti daugiau

Nuomonės

Ar etatinis mokytojų darbo užmokesčio modelio tobulinimas – tik dar viena imitacija?

Šiuo metu turbūt didžioji dalis mokytojų, mokinių ir tėvų galvoja, kaip ištverti pailgintų mokslo metų chaosą, susijusį su tuo, kad mokyklų ...
2019-06-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This