Klaipėdos vadai deklaruoja skaidrumą, bet veikia patamsyje (11)

Nuomonės
Avatar photoArtūras Šulcas
2024-01-25

Skelbdami, kad siekia skaidrumo, Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ir jo komanda iš tiesų blefuoja: savivaldybė nuolat perka ekspertines ir kitokias paslaugas iš fizinių asmenų, tačiau jų vardų neskelbia, o pirkdami paslaugas iš juridinių asmenų dažnai slepia sutarčių turinį. Tuo nesunku įsitikinti tik žvilgtelėjus į Centinės perkančiosios organizacijos (CPO) interneto portalą.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Štai, praėjusių metų spalį Klaipėdos savivaldybė iš keturių fizinių asmenų nusipirko paslaugų už daugiau nei 15 tūkst. eurų. Pirkimo sandoriai sudaryti žodinėmis sutartimis, jų turinys ir asmenų, pasirašiusių sutartis, vardai viešai nėra paskelbti. Brangiausiai buvo sumokėta už maitinimo paslaugas. Kur, kas ir kuo maitinosi, ką gėrė – neskelbiama.

Formaliai tokiais pirkimais teisės aktai, tikėtina, nėra pažeisti, bet nieko bendra neturi su mero kalbėjimu: „Mūsų siekis – didesnis skaidrumas, visuomenės įsitraukimas, dialogas su bendruomenėmis”.

Savivaldybės administracijos „Atvirai Klaipėdai“ pernai rugsėjį pateiktame mero komentare parašyta, jog yra pavyzdžių, kai kyla nemažai įtampų dėl kai kurių komisijų veiklos ar į jas įtrauktų ekspertų, kurių nėra matę net politikai, nekalbant apie dabartinių tarybų narius. Anot A. Vaitkaus, nesuprantama yra ir situacija, kad ekspertai yra įslaptinti. Tačiau pati dabartinė valdžia nesibodi samdyti visuomenei įslaptintų ekspertų, sudaryti su jais tik žodines sutartis ir palikti terpę spėliojimams, ką tie anoniminiai ekspertai ekspertuoja.

Arba sudaromos žodinės sutartys su ekspertais – juridiniais asmenimis, tačiau neskelbiama, kokias ekspertizes jie atliko (atliks).

Kad miestiečiams sunkiau būtų stebėti internete savivaldybės pirkimus, jie nėra skelbiami kasdien, o kas keli mėnesiai viešinami iškart po kelias dešimtis, nebūtinai chronologine tvarka. Teisės aktai tai leidžia, bet kalbant apie skaidrumą, piliečiai neturi galimybės nuolat ir nedelsiant sužinoti, ką jų valdžia kada ir kokiai tikslais perka.

Savivaldybės Viešųjų pirkimų skyriuje darbuojasi patyrusi profesionalų komanda. Tačiau jie yra tik vykdytojai, o ne skaidrumo politikos formuotojai.

Tai, kad panašių pirkinių savivaldybė nemažai įsigijo metų pabaigoje, liudija apie skubėjimą įsisavinti šiems metams skirtus biudžeto asignavimus. Be to, būta nemažai ir anoniminių mokymų.

Esama ir gana mįslingų pirkimų:

Ir kultūrinių reiškinių.

Ir dovanų.

„Visos valdžios kažką statė, kažką kūrė, asfaltavo gatves, sodino medžius, kūrė kultūrines ir socialines programas. Tai kodėl rezultatas ne toks, kokio mes visi klaipėdiečiai tikimės, – prieš rinkimus skelbė politinis komitetas „Ištikimi Klaipėdai”. – Atsakymą atrodo radome – svarbu ne tik tai ką darai, bet ir tai, KAIP DARAI.  Mūsų nuomone, štai šita, visų užmiršta, detalė ir duoda rezultatą.”

Žymos: | | |

Komentarai (11):

Atsakymų į “Klaipėdos vadai deklaruoja skaidrumą, bet veikia patamsyje”: 11

  1. Nulis parašė:

    Savivaldybės komunikacija nulinė

  2. Vilija parašė:

    Vykit lauk konservu žydelius sulcus ..Lietuvos bėda ir gėda..tegu lipa kopėčiom i stieba…

  3. Virgis parašė:

    Milicija valdo! Tegyvuoja sugrižimas į stagnacija!

  4. T parašė:

    Dvarponis,galimai atsiskaito su savo rėmėjais?

  5. Marijus parašė:

    Viešnamio Madam nauja, tik va, škiundrynas tas pats liko…

  6. Šulcuk tarnauji konservu šaikai parašė:

    Ir ištikimai šulcukas tarnauja petrošiams, grubliauskams, taraškevičiams.

  7. Aidas parašė:

    Šulcui rekomenduočiau išlįst iš savo ir buvusio mero šešėlio…

  8. Anonimas parašė:

    Gana juodinti tai,kas matomai nauja
    Turėjome nustekenta Klaipėda ir neturėjome absoliučiai
    jokių finansinių ataskaitų apie ja
    Akys mato…..

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti apie klaidą

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Švietimas

Atnaujins keturių ugdymo įstaigų kiemus

440 tūkstančius eurų Klaipėdos savivaldybė įsipareigojo maksimaliai sumokėti už vienos mokyklos ir trijų vaikų lopšelių-darželių kiemų bei privažiavimų dangų remonto ...
2024-07-26
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Didžiojo pilies bokšto špilis iškils jau rugpjūtį

Užkopti į uostamiesčio piliavietės viršų, pasigrožėti nuo jos Kuršių mariomis ir Kuršių nerija, pasižvalgyti į uostą, laivus, akimis aprėpti miesto ...
2024-07-26
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Klaipėdos baseino broko byla suksis iš naujo

Dar 2019-aisiais prasidėjusi byla dėl naujojo Klaipėdos baseino defektų sugrąžinta į pirmąją instanciją – tokį sprendimą ketvirtadienį priėmė Apeliacinis teismas. ...
2024-07-25
Skaityti daugiau



Pin It on Pinterest

Share This