Apeliacinio Neringos kyšio bylos proceso starte – teisėjų prisiminimai apie STT

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Klaipėdos apygardos teismas vis dar negali pradėti nagrinėti pas jį dėl apeliacinio skundo atkeliavusios baudžiamosios bylos, kurioje pirma instancija pernai spalį Panevėžio verslininką Tomą Petrą Radiką nuteisė už bandymą papirkti buvusį įmonės „Neringos vanduo” vadovą.

Tomas Petras Radikas. Martyno Vainoriaus nuotr.

Į baudžiamąją bylą išvirtusi istorija prasidėjo dar 2020-ųjų gruodį, kai „Neringos vanduo” surengė aukcioną nebereikalingai siurblinei parduoti. Su įvairiais nesklandumais vykusias procedūras galiausiai buvo nuspręsta nutraukti, bet tada aukciono dalyviais pripažinti asmenys tokį sprendimą apskundė teismams. O galimo taikaus sprendimo paieškos ir išvirto į baudžiamąją bylą.

2021-ųjų lapkričio pabaigoje Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Klaipėdos valdyba pranešė, kad gavusi Neringos mero Dariaus Jasaičio pranešimą apie pasiūlytą kyšį, pradėjo ikiteisminį tyrimą. Esą verslininkas, atstovaudamas vienam UAB „Neringos vanduo“ organizuoto aukciono dalyviui, siekė, kad tarp savivaldybės ir aukciono dalyvių būtų sudaryta taikos sutartis. Taip pat jis esą siekė, kad „Neringos vanduo“ su vienu iš aukciono dalyvių sudarytų minėtosios stoties pirkimo-pardavimo sutartis. Anot STT pranešimo, siekdamas šių tikslų, Panevėžio verslininkas davė 10 tūkst. eurų kyšį tuometiniam UAB „Neringos vanduo“ direktoriui Dangerui Aleksandrovui, po ko papirkėjas iš karto buvo sulaikytas. Baigiantis sulaikymo terminui Klaipėdos apylinkės teismas buvo leidęs T. P. Radiką suimti mėnesiui.

Bylą išnagrinėjęs Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmų teisėjas Marius Steponaitis pernai spalį konstatavo, jog verslininko kaltė yra visiškai įrodyta – iš byloje esančių duomenų nekyla jokių abejonių, jog buvo siūlytas kyšis. Kartu teismas pripažino, jog nėra įrodymų, jog T. P. Radikas siūlė ir Neringos merui 10 tūkst. eurų kyšį.

Verslininkui teismas skyrė pačią švelniausią įmanomą bausmę – 400 MGL (20 tūkst. eurų) baudą. Kaip kyšis siūlyti 10 tūkst. eurų teismo sprendimu konfiskuojami valstybės naudai, o šampanas ir dėžutė, panaudoti kyšio pinigams sudėti, turės būti sunaikinti.

Šis nuosprendis galėjo būti skundžiamas Klaipėdos apygardos teismui ir T. P. Radikas tai padarė. Visgi dėl jo paties advokato iniciatyvos praėjusią savaitę ši byla taip ir nebuvo pradėta nagrinėti iš esmės.

Verslininko gynėjas Simonas Slapšinskas posėdžio pradžioje pareiškė nušalinimą bylą turinčios nagrinėti teisėjų kolegijos pirmininkui Savinijui Katauskui. Šį savo pareiškimą advokatas motyvavo tuo, kad S. Katauskas savo iniciatyva pernai spalį nusišalino nuo vienos baudžiamosios bylos nagrinėjimo, kurioje tyrimą atliko STT. Tokį savo sprendimą šis teisėjas tada motyvavo aplinkybe, kad buvo STT apklausiamas kaip liudytojas vadinamojoje teisėjų korupcijos byloje.

„Tai čia situacija ir aplinkybės yra identiškos. Jei teisėjas nusprendė, kad ten negali nagrinėti bylos, prašau nusišalinti ir šioje byloje“, – kalbėjo S. Slapšinskas.

Tuo metu kaltinimą byloje palaikantis prokuroras Jevgenijus Michailovskis teigė, jog toks prašymas yra nepagrįstas.

„Čia yra visai kitokia situacija, bet du kiti kolegijos nariai spręs“, – reagavo pats S. Katauskas.

„Aš irgi buvau apklaustas STT, teisėja Sadauskaitė irgi apklausta. Kažin, ar čia bėra kas belikę neapklausti“, – savo ruožtu sakė kitas teisėjas Dalius Jocys, paminėjęs trečią kolegijos narę Aureliją Sadauskaitę.

Teismas dėl tokio prašymo išnagrinėjimo buvo nusprendęs padaryti dienos pertrauką. Kitame posėdyje buvo paskelbta, jog nusišalinti S. Katauskui nėra jokio pagrindo.

Pats T. P. Radikas savo ruožtu buvo pareiškęs, kad reikėtų nušalinti ir visą apygardos teismą, nes byloje, anot jo, bus kalbama apie STT Klaipėdos valdybos viršininko Žydrūno Krampalco įtaką. Tačiau jam buvo paaiškinta, kad toks prašymas turi būti pateiktas taip, kaip numato procesas ir tada bus svarstomas.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Vykstantiems į „Žiobrines“ Neringoje - įvažiavimo lengvata

Šį savaitgalį Neringa organizuoja „Žiobrines“ ir kviečia leistis į kulinarinę kelionę po Kuršių neriją. Čia bus kepami ypatingai paruošti, ant ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Regionas, Svarbu

Ar Kretingos meras iš tiesų atsikratė teisėsaugos pretenzijų? (dar atnaujinta)

Praėjusią savaitę Klaipėdos apylinkės teismas palaimino prokuratūros ir Kretingos rajono mero Antano Kalniaus taikos sutartį, kurios šiam politikui prireikė dėl ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

ELTA

Nidoje žada statyti uždarus teniso kortus

Nidoje planuojama statyti uždarą sporto centrą, pirmadienį pranešė Neringos savivaldybė. „Matome didžiulį poreikį patalpų, kuriose būtų galima aktyviai sportuoti šaltuoju ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This