Labrenciškės sklypo istorija: verslo manipuliacija ar parodomoji byla?

Miestas, Svarbu

Klaipėdos apylinkės teismas šią savaitę turėtų toliau gilintis į politikų pagimdytą istoriją, kurios epicentre atsidūrė visuomeninės paskirties sklypas Labrenciškėje.

Martyno Vainoriaus nuotr.

 „Atvira Klaipėda“ jau rašė, kad į teismo procesą išvirtę įvykiai prasidėjo, kai pernai vasario pabaigoje mero posto siekęs Remigijus Žemaitaitis savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalino sąrašo bendražygio Vido Karolio vaizdo medžiaga. Pastarojoje po sklypą M. Jankaus g. 10 vaikščiojęs tuometinis partijos „Laisvė ir teisingumas“ kandidatas dėstė, jog čia dabar norima statyti gyvenamus pastatus.

„Sakykim taip – pavogti. Už 300 000 galite įsivaizduoti pusantro hektaro puikios žemės, kurioje galima statyti. Tiesiog ore atsiranda milijonas eurų ir daryt net nieko nereikia. Neplanuoja kitaip elgtis. Manyčiau, reikės šitą medžiagą perduoti Remigijui Žemaitaičiui, kad galėtume pajudinti šitą klausimą“, – kalbėjo V. Karolis.

Į politinį chorą vėliau įsijungė ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidate į Klaipėdos merus buvusi Ligita Girskienė.

Galiausiai liepos pabaigoje R. Žemaitaitis savo paskyroje pareiškė, jog „teisingumas turi triumfuoti“ ir informavo apie Savivaldybės administracijos pradedamą teisinį procesą dėl sutarties, pagal kurią buvo pradėtos detaliojo plano keitimo procedūros, nutraukimo.

Byloje miesto valdžiai atstovaujantis Savivaldybės administracijos Teisės skyriaus vyriausiasis teisininkas Linas Ališauskas paskutinio teismo posėdžio metu dėstė, kad minėta sutartimi esą buvo susitarta dėl esamo detaliojo plano korektūros, kaip tai apibrėžia Teritorijų planavimo įstatymas, o sklypą dabar valdanti bendrovė „Simonsita“ neva daro detaliojo plano keitimą „manipuliuodamas sąvokomis buitinėmis prasmėmis“.

„Atsakovė detalųjį planą keičia, o ne detalizuoja“, – aiškino teisininkas.

Ginčo sklypas pažymėtas 10-uoju numeriu

Anot jo, reikia tik detalizuoti, kaip visuomeninės paskirties pastatai išsidėstys sklype, ar užstatymo zoną reikia „pastumti ar išskaidyti“, o bendrovė pateikė derinti sprendinius, kurie realiai keičia sklypo paskirtį į komercinę ir gyvenamąją.

„Simonsitos“ užsakymu UAB „Danės projektai“ parengtuose projektiniuose pasiūlymuose numatoma šiame sklype statyti 1426 kv. m ploto, dviejų aukštų su rūsiu mokyklą-darželį. Pastate planuojama ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo veikla. Pastate planuojama 10 grupių patalpų, kiekvienoje iš jų po 10 vaikų.

„Danės projektų“ vizualizacija

„Savivaldybė atsisakė juos suderinti, nes 90 procentų sklypo dabar numatomi daugiabučiai, o visuomeninis pastatas užimtų tik dešimtadalį. Be to, nenurodė daugiabučių užstatymo ploto, rodiklių. Pilkai pažymi daugiabučius. Gaunasi taip, kad jei mes toliau toleruosime tokius pažymėjimus tame sklype, nupaišymus pastatų, kurių parametrai nenurodomi, mes sudarysime tokią regimybę lyg ir matėme, lyg ir neprieštaravome. Sprendė darželį, o šalia paišo daugiabučius. Suprantu, kad formaliai teikiamas tik darželio projektukas, bet šalia daugiabučiai nupaišomi be jokių rodiklių. Gaunasi tokia dviprasmybė, žmogiškai kiltų klausimas, kodėl toleravome. Mes nustojome toleruoti tai. O formaliai jie gali paišyti ką nori, kad ir Egipto piramides. Bet jei paišote, tai rodiklius nurodykite“, – dėstė L. Ališauskas.

Kartu jis tikino, kad derindama gretimų teritorijų sprendinius savivaldybė nekėlė kitų reikalavimų, nes minėtajame sklype buvo numatyta vieta darželiui ir mokyklai. Esą dėl to aplinkinių teritorijų vystytojams buvo leisti tam tikri aukštingumai, užstatymai, nes matyta, kad ten gyvensiantys žmonės turės šalia švietimo įstaigas.

Ramūnas Bartkus, Savivaldybės Urbanistikos ir architektūros skyriaus patarėjas, savo ruožtu aiškino, kad „Simonsitos“ parengtiems projektiniams pasiūlymas nebuvo pritarta, nes tokių esą negalima net viešinti, kad nebūtų klaidinama visuomenė.

„Jie neatitinka užstatymo zonos 2005 metų galiojančiame detaliajame plane. <…> Suvelta viskas – ir projektiniai pasiūlymai, ir detalusis, ir korektūra. Pirma turi susitvarkyti detalųjį planą. Reikia praeiti visas procedūras ir viešinimus, tada bus aišku, kad atitinka ar neatitinka“, – teigė jis.

Tuo metu „Simsonitai“ teisme atstovaujantis teisininkas Aurimas Grudikis teigė, kad jo klientams iki šiol nėra aišku, ką jie pažeidė, kad turėtų būti nutraukta sutartis.

Pasak jo, „Simsonita“ iš pradžių turėjo trijų aukštų darželio koncepciją, ji buvo teikta galimam tokios įstaigos operatoriui derinti, kuris dėlioja verslo modelį, kiek turėtų būti grupių, vaikų, kad darželis būtų rentabilus. Klaipėdoje veikiantis toks operatorius esą pasakė, kad toks pastatas yra per didelis ir jį užpildyti būtų neįmanoma, tad pagal tokius pageidavimus ir buvo projektuotas mažesnis, dviejų aukštų darželis.

„Yra tik maksimalūs leistini užstatymo rodikliai, o minimalių nėra, tačiau savivaldybė dabar nurodinėja, kokio dydžio privatininkas turi statyti darželį, nors niekas neketina jo perleisti savivaldybei ir tai yra milijonų klausimas. Susitarimo, kad sklype turi būti mokymosi įstaiga ketinama laikytis. Be to, reikalaujama nutraukti sutartį, kurios galiojimo terminas – 7 metai“, – dėstė teisininkas.

Bylą nagrinėjančiai teisėjai Linai Giedrei pasiteiravus, kas būtų, jei teismas patenkintų tokį ieškinį, L. Ališauskas tikino, jog tokiu atveju „bus aiškumas ir ieškovas nebeturės galimybių įtakoti aplinkines teritorijas“.

„Jie liktų savininkais, išlaikytų visas savo teises, galėtų inicijuoti detaliojo plano keitimą“, – aiškino teisininkas.

Anot jo, detaliojo plano koregavimas negali sukurti naujos paskirties, o dabar bendrovė bando „sukurti prielaidas detaliojo plano keitimui apeinant procedūras“.

Tuo metu A. Grudikis tikino, jog bendrovės atstovai bandė aiškintis situaciją susitikimuose su mero pavaduotojais, tik jie nebuvo protokoluojami.

„Čia byla parodomoji, kad savivaldybė dirba, nes neva investuotojai pusvelčiui nusipirko sklypą ir gudrauja. Kodėl iš viso tada pasirašė sutartį, kurios tikslas pakeisti paskirtį?“ – retoriškai klausė jis.

INFORMACIJA

1,37 ha ploto valstybinis žemės sklypas M. Jankaus g. 10 buvo įregistruotas 2020 m. sausį. Bendrovei „Embelija“ aukcione jis buvo parduotas 2021-ųjų kovo pabaigoje. Trumpiau nei po mėnesio jį įsigijo UAB „Simonsita“ (pusė pastarosios akcijų priklauso „Embelijai“).

7 Comments

  1. Nezabitauskas

    Trečioji iš Labrenciškės istorijų? Paspauskite žymą „Labrenciškė” ir rasite dar dvi nutylėtas, bet ne mažiau skandalingas istorijas. Veiksmas Labrenciškėje patyliukais visą laiką vyksta. Mūsų Tvin Pyksas.

    Reply
  2. Žmonės gerieji,

    supraskite , pagaliau – korupcija yra visų valdžių pamatas. Jei nebūtų galima skirti ar neskirti sklypus, keisti ar nekeisti jų paskirtis , duoti ar neduoti pinigų iš biudžeto vienai ar veiklai, gauti ar negauti vieną ar kitą postą – tada prarastų prasmę visa , taip vadinama, politinė veikla.Deja, bet tų sklypų ar kitų gėrybių taip mažai, kad visiems nebeužtenka, todėl ir matome stumdymąsį teismuose ,politikų ir valstybės pareigūnų sąjungas ir skyrybas, lakstymus po partijas , ieškant „riebiausių ” pasiūlymų .Ypač šiais metais, kai vyks net treji rinkimai.Bet Lietuvoje tai jau ketvirtas dešimtmetis vyksta, negi dar nepripratome

    Reply
  3. Marijus

    Simonsita? Ar gal SimonCity? Nekyšo kur gentvilioko ausys?

    Reply
  4. Klaipėdietė

    Labrenciškių sklypas lyg ta ^ pigioji”mokykla.Korupcijos paminklas.Toks didžiulis sklypas šitiek metų stovi tuščias.Kažkas niekaip negali pasidalinti grobiu…O klaipėdiečiai statosi namus velniai žino kur…Kada pagaliau savivaldybė padarys tam galą.

    Reply
  5. Pajūrio žmogus

    Jau tikrai-kiek galima grūsti gyvenamų būstų jei nėra darželių ir mokyklų,kad tėvai lakstytų po miestą rankiodami vaikus??Didžiausia teritorija šiaurinej Klaipėdos pusėj jau apgyvendinta be visuomeninių įstaigų..

    Reply
  6. Marijus

    Čia koncervatininkas sklypas? Tai teisingiausia būtų paskirtį jam I daugiametes pievas pakeisti. Ką matote?

    Reply
  7. Kvailystė

    leisti šiam sklypui rengti kažkokias detalaus korektūras. Sklypas buvo numatytas visuomeninei paskirčiai. Didžiausia Labrenciškių teritorija numatyta gyvenamai statybai tame skaičiujje ir daugiabučiai. Tuo pat šalia dar Kalotės, Plytinės, buvusios kinostudijos, dragūnų, Tauralaukio, Mažojo kaimelio kvartalai ir šioje teritorijoje jokių švietimo įstaigų. Tik dabar baigiama statyti Senvagės g. mokykla tokiai teritorijai tenkins gal tik 10-20proc. poreikio. Jau anksčiau atiduotas sklypas pranciškonams taip pat buvo pakeista paskirtis nors šioje vietoje buvo numatytas sklypas švietimo įstaigai. Dabar ir paskutinis išparceliuotas liberalų ir konservatorių bizniukams. Ir , ponai savivaldybės teisininkai ir patarėjai, visai nesvarbu ar tas rengiamas detalus „priveltas” ar ne. Toks taškinis , po vieną sklypelį, „planavimas” su savivaldybės klerkų „stogu” keisti sklypams paskirtis -didžiausia miesto bėda gimdanti aibe kitų miestui problemų ateičiai ir pirmoje eilėje -transporto.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Remigijus Žemaitaitis neskundė jam nepalankaus Klaipėdos teismo sprendimo

Į Klaipėdos merus kandidatavęs, dabar prezidento posto siekiantis Seimo narys Remigijus Žemaitaitis neskundė jam nepalankios teismo nutarties dėl jo paskelbtos ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Remigijui Žemaitaičiui - ir baudžiamoji atsakomybė

Vilniaus apygardos prokuratūra praneša penktadienį baigusi ikiteisminį tyrimą, kuriame Seimo nariui Remigijui Žemaitaičiui pareikšti įtarimai dėl neapykantos skatinimo bei kurstymo ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Svarbu, Temos

Rimantas Cibauskas teisme pasijautė beždžione 

Klaipėdos apylinkės teismas pagaliau išnagrinėjo dar 2022-ųjų gruodį užvestą bylą, kurioje antstolė siekia, jog valstybinę žemę nelegalia tvora aptvėręs ir ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This