Klaipėdos etikos sargai baidosi viešumo

Politika, Svarbu

Naujos sudėties Klaipėdos miesto tarybos Etikos komisija, pirmą kartą posėdžiavusi vasario 2-ąją, stropiai slepia šio posėdžio objektą, subjektus ir turinį – ji nei prieš, nei po posėdžio nepateikė visuomenei jokios informacijos. Nors šalies Vyriausioji tarnybinė etikos komisija tokią informacija apie savo posėdžių turinį teikia nuolat.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Apie minėtą savivaldybės Etikos komisijos posėdį savivaldybės interneto portale buvo tik lakoniškas įrašas: „2024 m. vasario 2 d. 13.00 val. 1. Dėl sprendimo priėmimo pradėti tyrimą/ nepradėti tyrimo pagal 2024-02-02 kreipimąsi Nr. TAR2-25 (pridedama).” Tačiau joks priedas, jokia papildoma medžiaga nebuvo paskelbta.

Šios komisijos pirmininkas Edmundas Kvederis teigia, kad „pagal naujas nuostatas” jis negali komentuoti posėdžio turinio, pateikti jokios informacijos. Tačiau išties, tai yra tik dalis tiesos: šios komisijos nuostatai numato galimybę informuoti visuomenę apie etikos sargų triūsą.

Etikos komisijos nuostatuose nėra draudimo skelbti, dėl kurio valstybės tarnautojo galimai netinkamo elgesio sušauktas posėdis. Be to, „po kiekvieno Komisijos posėdžio gali būti parengiamas pranešimas visuomenės informavimo priemonėms“.

„Pranešimą raštu arba žodžiu gali pateikti tik Komisijos pirmininkas ar Komisijos įgaliotas jos narys ir tik tokį, kokį įgaliojo pateikti Komisija”, – rašoma nuostatuose, kuriuose įtvirtina, kad visi šios komisijos posėdžiai yra uždari.

Tačiau šįkart etikos sargai užsitvėrė tylos siena.

E. Kvederis nei paneigė, nei patvirtino, kad pirmasis šios kadencijos Etikos komisijos posėdis buvo sušauktas dėl galimai nederamo vicemerės Linos Šukytės-Korsakės elgesio. Tačiau sakė, kad komisija nusprendė dėl to pradėti tyrimą.

„Deja, pagal naujas nuostatas komentuoti negaliu, nes pasikeitė procedūros”, – apgailestavo jis.

Tačiau patikino, jog komisija pateikė užklausą Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai ir laukia jos atsakymo. 

Savivaldybės Etikos komisija, pasak jos nuostatų, „prižiūri, kaip politikai laikosi Vietos savivaldos įstatymo, Elgesio kodekso, Viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymo, Reglamento, kitų teisės aktų, reglamentuojančių Politikų veiklą ir elgesį, reikalavimų”.

INFORMACIJA

Etikos komisijos nariai:

Arvydas Cesiulis – Savivaldybės tarybos narys

Antanas Gimbutas – Dviračių treko seniūnaitis

Leonas Makūnas – Savivaldybės tarybos narys

Lilija Petraitienė – Saulutės seniūnaitė

Artūras Razbadauskas – Savivaldybės tarybos narys

Raimondas Tamošauskas – Savivaldybės tarybos narys

Monika Žvinklytė – Savivaldybės tarybos narė

Komisijos pirmininkas – Edmundas Kvederis, Savivaldybės tarybos narys.

1 Comment

  1. N. Puteikienė

    Vietos savivaldos įstatymas aiškiai nusako vietos savivaldos principus, iš kurių vienas yra veiklos viešumo ir skaidrumo: ,,Informacija apie savivaldybės institucijų ir įstaigų veiklą, sprendimų projektus ir priimtus sprendimus yra vieša… Kai posėdyje svarstomas klausimas, kuriame yra valstybės, tarnybos, komercinę paslaptį sudarančios informacijos, ar su asmens duomenimis ir (ar) privačiu gyvenimu susijęs klausimas, savivaldybės taryba juos nagrinėja uždarame posėdyje.” Tas pats taikoma ir Etikos komisijai. Jeigu neskelbiama, kas buvo nagrinėta, reiškia, kad Etikos komisijos nariai, matyt, nagrinėjo … asmeninį vicemerės Korsakės gyvenimą arba komercines jos paslaptis. Etikos komisija, beje, turi pareigą naginėti ir nagrinėja savivaldybės bendruomenės narių, valstybės institucijų, gyvenamųjų vietovių bendruomenių ar bendruomeninių organizacijų atstovų siūlymus ir pastabas dėl mero ir savivaldybės tarybos narių veiklos skaidrumo. Tai Klaipėdoje, kaip matau, taikoma neskaidraus skaidrumo nuostata? Manau, kad tokie Etikos komisijos nuostatai iš esmės prieštarauja įstatymui ir juos reikia skųsti – tiek Vyriausybės atstovui, tiek teismui.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Pirtį reikėjo perduoti vaistininkams, o ne teismų vanojamam šoferiui*

„Gal galima būtų sujungti vaistines su pirtimi”, – šaipėsi Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narys Artūras Razbadauskas ketvirtadienį vykusio Klaipėdos valdžios ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Spyglys

Vicemerė apdovanota „už asmeninį išskirtinį indėlį”?*

Net 171 Klaipėdos savivaldybės klerkas buvo paskatintas ir apdovanotas, įvertinus jų veiklą per pirmąjį šių metų ketvirtį „kaip viršijančią lūkesčius”. Ir net 49 ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Aplinkosauga, Svarbu

Leido iškirsti 45 medžius

„Želdiniai trukdys saulės elektrinės modulių pastatymui, taip pat mes šešėlį saulės elektrinės moduliams, kas ženkliai sumažins elektros gamybos pajėgumus, – ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This