Aukščiausiasis Teismas išaiškino, kada už stogo terasos remontą turi mokėti visi

Konsultacijos

Lietuvos Aukščiausiajame Teisme (LAT) išnagrinėta byla pagal daugiabučio namą administruojančios įmonės prašymą priteisti iš butų savininkų skolas, susidariusias už terasos, įrengtos ant tokio namo stogo, kuria naudojasi tik dviejų butų savininkai, remontą.

Žemesnės instancijos teismai šioje byloje buvo padarę skirtingas išvadas dėl to, ar ginčo terasa, kuria naudotis gali tik kelių butų savininkai, yra bendrojo naudojimo objektas, kurio remonto išlaidas proporcingai butų plotui privalo atlyginti visų butų savininkai.

Anot teismo pranešimo, šioje byloje buvo suformuluota tokią teisės aiškinimo taisyklė: daugiabučio namo plokščiojo stogo konstrukcijos ir ant tokio stogo įrengtos terasos konstrukcijos, kurios pagal namo projektą yra plokščiojo stogo, saugančio pastato vidų nuo atmosferos poveikio, konstrukcijų dalis, yra bendroji dalinė visų butų ar kitų patalpų savininkų nuosavybė ir tais atvejais, kai terasomis turi teisę naudotis tik dalies butų ar kitų patalpų savininkai. Todėl visų butų ir kitų patalpų savininkai turi pareigą proporcingai savo daliai apmokėti tiek daugiabučio namo plokščiojo stogo konstrukcijų, tiek ir ant tokio stogo įrengtos terasos konstrukcijų, kurios pagal namo projektą yra plokščiojo stogo, saugančio pastato vidų nuo atmosferos poveikio, konstrukcijų dalis, priežiūros ir remonto išlaidas.

„Jeigu ant daugiabučio namo plokščiojo stogo įrengtos terasos konstrukcijos pagal namo projektą nėra plokščiojo stogo, saugančio pastato vidų nuo atmosferos poveikio, konstrukcijų dalis ir terasa nėra bendrojo naudojimo objektas, pareiga apmokėti terasos priežiūros ir remonto išlaidas tenka turinčių teisę ja naudotis butų ir kitų patalpų savininkams“, – rašoma LAT pranešime.

2 Comments

  1. ne advokatas

    Bendroji stogo dalis pagal sąmatą ( darbai ir medžiagos pagal namo suprojektuotąsias ir t.t) viso namo gyventojų išlaidos.
    Terasa – ( darbai, medžiagos, individualus dizainas , suderinimo su visomis institucijomis kaštai ir t.t)
    terasos naudotojo išlaidos.
    Mano galva tai dar reiktų ir apsidrausti, kad terasos įrengimas nepažeis bendrosios suprojektuotosios stogo dangos konstrukcijos savybių.

    Reply
  2. Jonas

    Yra toks dalykas kaip bendro naudojimo objektų aprašas, pasitvirtintas visuotiniam gyventojų susirinkime.Kitas dalykas, jei
    visi sutiko leisti įsirengti terasą ant stogo.Jei tai nėra bendro naudojimo objektas tai ar teismo sprendimas teisingas?!

    Reply
  3. Anonimas

    Manau,keistas,”sprendimo”,zodziu zaismas ?
    P.S Kas ant,”plokscio stogo,isirenge-asmeniniams naudojimui?, terasa,ar gavo viso namo sutikima , … ???(„terasa nera bendro naudojimo,bet uz „irengini”,privalo susimesti visas daugiabutis”,vot teip !?)

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Aukščiausiasis Teismas dar kartą atsisakė stabdyti nuosprendžio vykdymą Eligijui Masiuliui

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) antrą kartą atmetė „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje kalėti pusšeštų metų nuteisto buvusio Liberalų sąjūdžio lyderio ...
2024-02-27
Skaityti daugiau

Konsultacijos

LAT: asmenys pagrįstai nuteisti dėl žiauraus elgesio su gyvūnais

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas antradienį priėmė nutartį baudžiamojoje byloje, kurioje asmenys apeliacinės instancijos teismo nuosprendžiu nuteisti baudomis už žiaurų elgesį su ...
2024-02-20
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Už šunims pašalintas balso stygas - 4500 eurų bauda

Klaipėdos apygardos teismas ketvirtadienį apeliacine tvarka išnagrinėjo baudžiamąją bylą dėl žiauraus elgesio su gyvūnais ir nusprendė pakeisti pirmosios instancijos teismo ...
2023-12-21
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This