Klaipėda svetinga rusiškoms organizacijoms

Miestas, Svarbu

Trijų nevyriausybinių organizacijų patalpų panaudos sutartys su Klaipėdos miesto savivaldybe baigėsi: su Antihitlerinės koalicijos šalių Antrojo pasaulinio karo dalyvių Klaipėdos organizacija, Krikščioniškojo švietimo draugija „Slovo” ir Klaipėdos rusų bendrija „Lada”. Tačiau dviem iš jų nemokamai patalpomis ir toliau bus leidžiama naudotis.

Antrojo pasaulinio karo dalyvių organizacijai 73,53 kv. m patalpos Liepų g. 49-19 panaudai buvo suteiktos iki praėjusių metų lapkričio 1 d. Tačiau, pasak savivaldybės administracijos Turto skyriaus vedėjo Edvardo Simokaičio, ši organizacija grąžino patalpas ir daugiau nepareiškė noro naudotis šiuo turtu.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Sutartis su šia organizacija dėl patalpų panaudos buvo sudaryta dar 2015-ųjų lapkritį ir vis pratęsinėjama, nors viešai buvo žinoma, jog jai nuo 2017-ųjų spalio vadovavo buvęs kadrinis KGB karininkas Juozas Pečiulevičius.

Ši organizacija jos narių sprendimu buvo likviduota praėjusių metų pabaigoje. Vienas iš tokio sprendimo motyvų, priimtų neeilinėje, 15-oje, jos konferencijoje, buvo J. Pečiulevičiaus argumentas, kad patalpų panaudos sutartis galioja tik iki 2023 m. spalio 30 d. ir savivaldybės atstovai esą perspėjo, kad ši sutartis nebus pratęsta.

„Rėmėjų parama, dėka kurios apmokamos nuomos išlaidos, skiriama materialinė parama karo veteranams ir kitiems organizacijos nariams, finansuojama kultūrinė veikla bei pažymimos istorinės atmintinos dienos, ženkliai mažėja. Netolimoj ateityje organizacijos rėmėjų nebeliks. Dauguma dabartinės tarybos narių yra garbaus amžiaus. Norinčių dirbi taryboje jaunesnių žmonių neatsiranda. Organizacijos narė einanti buhhalterės-sekretorės pareigas šių metų pabaigoje žada išeiti iš darbo. Rasti į jos vietą kitą darbuotoją dėl kuklaus atlyginimo būtų sunku“, – dėstomi ir kiti J. Pečiulevičiaus argumentai protokole.

Už likvidavimą pasisakė 14, prieš – du konferencijoje dalyvavęs asociacijos nariai. Beje kai kurie šios organizacijos dokumentai, teikti Registrų centrui, pirmiausia surašyti rusiškai, o tik paskui valstybine kalba.

E. Simokaitis teigia, kad nors su rusų bendrija „Lada” panaudos sutartis dėl 100,82 kv. m ploto patalpų Bangų g. 11 baigėsi pernai gruodžio 20 d., tačiau jomis bendrija tebesinaudoja.

„Mes jau ieškom kitų patalpų”, – sako tarnautojas.

Ir kai tik jos bus rastos, ši bendrija iš Bangų g. 11 kraustysis ten.

Pernai šios organizacijos vadovė Svetlana Vasičkina dienraščiui „Klaipėda” pripažino, kad pasitraukė iš viešumos ir sakė, jog tam įtakos turėjo Rusijos agresija Ukrainoje ir iškart po to kilusi tam tikra įtampa tarp pačių klaipėdiečių, dėl ko ji nusprendė „atsiriboti nuo politinių diskursų ir pasinerti į kūrybą”.

Klaipėdos miesto savivaldybės Tautinių kultūrų centro interneto svetainėje nurodoma, kad rusų bendrija „Lada”, be kita ko, puoselėja liaudies kultūrą.

Krikščioniškojo švietimo draugija „Slovo” naudojasi savivaldybės panaudai duotomis 64,63 kv. m. patalpomis Debreceno g. 48. Panaudos sutartis su šia organizacija baigė galioti šių metų sausio 20 dieną – taip skelbiama savivaldybės interneto portale. Tačiau E. Simokaitis teigia, kad ši panaudos sutartis visai neseniai buvo pratęsta, tik laiku nesuspėta įkelti į portalą atitinkamų duomenų.

Palmiros Mart nuotr.

Ši bendrija savo veiklai yra gavusi ir finansinės savivaldybės paramos.

Prieš keliolika metų ji savo iš savivaldybės panaudai gautas patalpas Andrejaus Rubliovo pagrindinėje mokykloje buvo neteisėtai užleidusi stačiatikių parapijai.

Iš viso Klaipėdos miesto savivaldybė patalpas panaudai teikia 64 nevyriausybinėms organizacijoms, privačiomis ir savivaldybės bei valstybės įstaigoms.

16 Comments

  1. siaips

    Kiekviena tauta turi atskalūnu. Bet, ką norįs pasakyti. Atkuriant nepriklausomybe, Klaipėdos rusu tautybės žmonės buvo visiškai lojalus tam ir praktiškai tik vienetai Klaipėdoje bandė kelti sumaištį ar provokavo jėgos panaudojimą ir neleisti Nepriklausomybės atkūrimą, tačiau jų pastangos nuėjo i klozetą ir buvo nuplautos vandeniu. Tuo metu pagal gyventoju pasiskirstymą, rusu tautos žmonių Klaipėdoje buvo pakankamai daug, tačiau jokiu perversmu ar jėgos susidūrimu ar valstybės atkūrimo nuolaidu rusu tautybės žmonėms neįvyko, kaip kitose Baltijos šalių miestuose kuriuose procentėliai tautų pasiskirstymas buvo panašus i Klaipėdos. Klaipėdos miestiečiai visumoje buvo už nepriklausomybe, tad ta reikėtu prisiminti ir perduoti jaunesnei kartai ir šiandien nereikėtu skatinti priešiškumus tarp tautų. Žinoma ir dabar yra atskalūnu – populistu bet kur jų nėra ir kai kažkas už tas provokacijas moka ir gauna. Tam yra tarnybos ir gali užkardinti antivalstybinius veiksmus, bet kai žiniasklaida bando daryti tautų supriešinimą kad ir tokiu straipsniu apie patalpų nuomą tada nėra kaip sakoma skaniai atrodantis veiksmai. O šiaip jei prisiminus Nepriklausomybės atkūrimo laikus, ne tik atskiri rusai buvo prieš jos atkūrimą bet ir kitu slavu tautos individualus asmenys. Bet didžioji dalis slavu tautos žmonių tik džiaugėsi Lietuvos nepriklausomybe, žinoma ta darė atsargiau nei lietuviai nes bijojo save rodyti, o patikimas ar nepatikimas atsirado tik iš pačiu Lietuvos politiku o ne iš paprastu rusu ar lietuviu. Tad viskas priklauso nuo mūsų elgsenos o ne nuo agresyvios dalybos tas mūsų ir mums o anas ne mūsų ir ne jiems.

    Reply
    • Gal

      Nepūskit miglos į akis. Rusai, atvėgę Donecko, Donbaso ukrainiečiai- tie patys slavai, tos pačios pažiūros. Ar neužtenka jiems vienų patalpų, vienos draugijos savo „kultūrai puoselėti? Neturiu jokių iliuzijų, kad jie- ne Penkta kolona.

  2. To: Na negi gali ginčytis

    Vasario 16 paskutiniu metu yra BALKONĖLIO ŠVENTĖ

    Reply
  3. Scorpion

    Na ir gerai! Kam išsidirbinėti?! Kam tas nesantaikos kurstymas?! Daugiausia provokatorių mūsų valdžioje.

    Reply
  4. Klaipėdiškis

    Visgi MĖMELIS , o okupantam Klaipėda , o jeigu norit tai tarybinė klaipėda .

    Reply
    • Na negi gali ginčytis

      su žmogumi pasimetusiu realybėje ? 🙂 Save vadina klaipėdiškiu , bet norėtų Mėmelio ? Klaipėda jam tarybinė , tai gal ir Lietuva vis dar tarybinė ? O vasario 16 d žinote kokia yra šventė ? 🙂

  5. Su mero palaikymu?

    Nestebina, nes pagal komentarus organizuotas putino naratyvo platinimas, melo sklaida ypač aktyvi Klaipėdoje. O ir mero pozicija kažkokia įdomi. Kol bus rusškos valstybinės mokyklos, maskvos remiamos bažnyčio tol putino paliktų darbuotojų aktyvus veikimas turės plačią auditoriją.

    Reply
    • Skaitykite tekstą !

      bus aiškesnis naratyvas 🙂 Apie Taivanio prekybą su Rusiją viešai rašė daugelis medijų . LRT , LNK ir t.t.

    • patryyyjotai vėl kiršina Lietuvos piliečius ?

      2024 m. vasario 04 d. 12:15 Rusijos sąjungininke tikrai nevadintinai šaliai – labai nemalonūs kaltinimai (21)

      Skaitykite _____delfi.lt/news/daily/world/rusijos-sajungininke-tikrai-nevadintinai-saliai-labai-nemalonus-kaltinimai-95769287 _______P.S. gal ir šiuo atveju yra mero palaikymas ? 🙂

    • Žinoma patryyyjotas

      nežino ” kas steigia mokyklas ” ? Meras ? Ir bažnyčių veiklą koordinuoja ? Meras ? 🙂 Beviltiški bemoksliai …BEVILTIŠKI ….man seniai toks naratyvas 🙂 liberalus išsilavinimas – bemokslis .

  6. O kur siųsti

    mūsų liberpatryyyjotus , kurie net Vilniuje Taivano ” kioską ” atidarė ir būreliais į Taivaną iš seimo traukia ? ___Po Maskvos intervencijos į Ukrainą Taivanas tapo pagrindinis metalo apdirbimui skirtų staklių tiekėjas Rusijai. ………

    Reply
  7. Kiršinimui NE

    TAIVANAS – PAGRINDINIS RUSIJOS GINKLŲ PRAMONĖS TIEKĖJAS ?

    Reply
  8. Čing Čiongas

    O kaip su piliečio, prekiavusio, o gal iki šiol prekiaujančio baltarusiškomis/rusiškomis trašomis, ir, kaip skelbia kai kurie žmonės, paniškai bijančio kryžiaus, ir dėl to blokuojančio bet kokius bandymus įamžinti Mėmelio istorines asmenybes senosiose Mėmelio kapinėse, kurias sovietai sunaikino ir pavertė skulptūrų parku, trobele šalia tų kapinių? O kaip su jo klapčiukų trobelėmis Skautų gatvėje?

    Reply
    • Eik ir tu čiongai paskui tą laivą ...

      Klaipėda , o ne Mėmelis .

  9. Kestas

    Geda sav. klerkam,kad tokioms organizacijom suteikiamos nuomai patalpos.Jiems cimodanas,stotis ir tegu varo pas zmogzudi.

    Reply
    • Kad

      Ką ir pasakyti sunku kai žmogui smegenų mąstymo trūksta

    • Namo...

      Pilnai pritariu, namo, namo, namo…

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Transportas

Savivaldybė imasi viešojo transporto konkursų

Klaipėdos savivaldybė paskelbė perkanti „keleivių vežimo reguliariaisiais reisais pagal nustatytą maršrutą Nr. 46 paslaugas”, nors anksčiau tokius viešuosius prikimus organizuodavo ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Švietimas

„Boružėlės” prakeiksmas: atsisakius vieno rangovo, kiti darbų nesiima

Šiais metais Klaipėdos savivaldybei jau net du kartus teko viešai paskelbti karčią žinią: nė vienas projektuotojas neatsiliepė į kvietimą dalyvauti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This