Nekilnojamojo turto sandorių rinka metus pradėjo vangiai

Verslas
Avatar photoAtvira Klaipėda
2024-02-12

Šalies nekilnojamojo turto (NT) sandorių rinkoje bendras per mėnesį įregistruotų sandorių skaičius sausį buvo mažiausias per pastaruosius keletą metų, o atskirų objektų kategorijų – butų, gyvenamųjų namų ir žemės sklypų – rodikliai buvo mažesni net už per pandemiją pirmaisiais karantino mėnesiais fiksuotus skaičius, skelbia Registrų centras.

„Sausis nekilnojamojo turto sandorių rinkoje įprastai būna mažiausiai rezultatyvus iš visų mėnesių – NT įsigyti nusprendę asmenys, tikėtina, visus formalumus jau būna užbaigę praėjusiais metais, o naujų investicinių sprendimų metų pradžioje priimti dar nesiryžta. Vis dėlto, šių metų sausis atrodo itin kukliai – mažesni įregistruotų butų ir gyvenamųjų namų sandorių skaičiai buvo fiksuoti tik prieš 7-8 metus“, – pranešime cituojamas Registrų centro duomenų analitikas Paulius Rudzkis.

Pirmąjį šių metų mėnesį visoje Lietuvoje iš viso įregistruota 6,5 tūkst. pirkimo-pardavimo sandoriais perleistų NT objektų – 13,1 proc. mažiau nei 2023 metų sausį, kai buvo įregistruota 7,5 tūkst. NT objektų pardavimų.

Per sausį visoje šalyje įregistruota 1,8 tūkst. butų pardavimų – 12,3 proc. mažiau nei 2023 metų sausį ir 30,2 proc. mažiau nei praėjusių metų gruodį. Šių metų sausį fiksuotas parduotų butų skaičius buvo mažiausias mėnesio rezultatas per daugiau kaip 8,5 metų – mažesnis mėnesinis sandorių kiekis (1,5 tūkst.) buvo 2015 metų gegužę. Vilniuje pirmąjį šių metų mėnesį įregistruota beveik 600 butų pardavimų, arba 18,6 proc. mažiau nei 2023 metų sausį, Kaune – apie 260 (0,8 proc. mažiau), Klaipėdoje – apie 140 (10,1 proc. mažiau).

Šiais metais Lietuvoje taip pat įregistruota beveik 600 individualių gyvenamųjų namų pardavimų – 10,7 proc. mažiau nei 2023 metų sausį, kai buvo įregistruota apie 670 namų pardavimų. Šių metų sausį fiksuotas parduotų gyvenamųjų namų skaičius buvo mažiausias mėnesio rezultatas per beveik 7 metus – mažesnis mėnesinis sandorių kiekis (apie 560) buvo 2017 metų vasarį.

Per sausį visoje šalyje taip pat įregistruota 3,1 tūkst. žemės sklypų savininkų pasikeitimų – 15 proc. mažiau nei 2023 metų sausį, kai buvo įregistruota 3,7 tūkst. žemės sklypų sandorių.

Žymos: | |

Komentarai:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti apie klaidą

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

Liepa - pelningiausias trumpalaikės nuomos mėnuo Klaipėdoje

Trumpalaikės nuomos rinka Klaipėdoje ir pajūryje klesti nepaisant ekonominių iššūkių ir pokyčių, tvirtina cohost.lt platformos bendraįkūrėjas Mantas Srėbalius. Anot jo, ...
2024-07-23
Skaityti daugiau

ELTA

Per metus butai labiausiai pabrango Klaipėdoje

Nekilnojamo turto (NT) agentūros „Ober-Haus“ Lietuvos butų kainų indekso (OHBI), fiksuojančio butų kainų pokyčius penkiuose didžiausiuose šalies miestuose reikšmė 2024 ...
2024-07-17
Skaityti daugiau

Verslas

Ekspertas: dauguma palangiškių siekia parduoti savo NT

„Ober-Haus“ Klaipėdos biuro vadovas Aurimas Petrikas teigia, kad Klaipėdos, Palangos ir Neringos nekilnojamojo turto (NT) rinkos pastaruoju metu juda gan ...
2024-07-09
Skaityti daugiau



Pin It on Pinterest

Share This