Seimas panaikino Remigijaus Žemaitaičio neliečiamybę

ELTA

Gailė Jaruševičiūtė-Mockuvienė (ELTA)
2024-02-14

Komentarų: 5

Neeilinės sesijos metu Seimas apsisprendė tenkinti generalinės prokurorės prašymą naikinti antisemitizmu kaltinamo parlamentaro Remigijaus Žemaitaičio teisinę neliečiamybę ir leisti jį patraukti baudžiamojon atsakomybėn.

Už tai trečiadienį balsavo 77 Seimo nariai, prieš balsavusių ir susilaikiusių nebuvo.

Remigijus Žemaitaitis. Martyno Vainoriaus nuotr.

Specialioji komisija antradienį vienbalsiai nusprendė siūlyti Seimui tenkinti generalinės prokurorės prašymą ir antisemitizmu kaltinamą Seimo narį patraukti baudžiamojon atsakomybėn.

„Mes šiuo balsavimu nesprendžiame, ar Žemaitaitis yra kaltas ar nekaltas. Mes tik sprendžiame, ar galime leisti prokuratūrai tęsti tyrimą ir nustatyti tiesą“, – posėdžio metu balsuoti už neliečiamybės naikinimą ragino komisijos pirmininkas Bronislovas Matelis.

Visgi B. Matelio vadovaujamos komisijos išvada papiktino R. Žemaitaitį. Parlamentaras kėlė klausimus, kodėl komisijos nariams nebuvo pateikta Vilniaus universiteto Kalbos katedros instituto pateikta išvada, kurią pats parlamentaras tikina gavęs.

„Galite paaiškinti, kodėl jūs neteikėte komisijos nariams susipažinti su visa išvada, kuri yra 6 lapų ir aiškiai pasako, kad mano kalboje nebuvo jokios neapykantos, jokio kurstymo ir kitų dalykų“, – Seimo posėdžio metu piktinosi R. Žemaitaitis.

Antisemitizmu kaltinamas parlamentaras ne tik piktinosi komisijos išvada, bet ir deklamavo Užgavėnėms skirtą eilėraštį, kuriame yra referuojama į žydų tautybės asmenis. Visgi Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijos narė Dovilė Šakalienė atkreipė dėmesį, kad komisija nevertino R. Žemaitaičio pasisakymų turinio.

„Ši komisija neturėjo mandato vertinti mūsų kolegos R. Žemaitaičio pasisakymų turinį. (…) Ir toliau mes spręsime visiškai procedūrinį klausimą, ar kliudyti teisėsaugos institucijoms toliau atlikti tyrimą ir atlikti reikalingus procesinius veiksmus, ar tokios kliūties nesudaryti“, – posėdžio metu sakė komisijos narė D. Šakalienė.

Savo ruožtu konservatorių frakcijos atstovas Andrius Vyšniauskas akcentavo, kad sprendimas dėl R. Žemaitaičio teisinės neliečiamybės naikinimo yra labai svarbus morališkai.

„Šiandieną mes svarstome ganėtinai paprastą, procedūrinį klausimą, kuris, mano nuomone, turi labai didelę moralinę ir vertybinę reikšmę. Kalbame apie Seimo narį, kuris savo aktyviais veiksmais niekino žydų tautą, skleidė antisemitines nuostatas. Aš asmeniškai neturiu abejonės, kad taip ir buvo ir kad šie faktai tikrai bus įrodyti“, – sakė A. Vyšniauskas.

Todėl politikas kvietė parlamentarus turėti moralinės drąsos ir balsuoti už generalinės prokurorės prašymą leisti sudaryti galimybę R. Žemaitaitį patraukti baudžiamojon atsakomybėn.

Generalinė prokuratūra dėl parlamentaro antisemitinių pareiškimų yra pradėjusi ikiteisminį tyrimą.

Dar praėjusių metų lapkritį parlamentarams nutarus, kad yra pagrindas politiko apkaltai, Seimas kreipėsi į Konstitucinį Teismą (KT), kad šis įvertintų, ar buvo pažeista Konstitucija bei sulaužyta duota priesaika. Jei KT konstatuotų, kad priesaika buvo sulaužyta, Seimo nario mandatas gali būti panaikintas 85 Seimo nariams balsavus už.

                                                                                                                                           Kopijuoti, platinti, skelbti ELTA turinį be ELTA raštiško sutikimo draudžiama

5 Comments

  1. Šūdas iš Austrijos

    Tam hasts (IP: 83.181.94.136)

    Tu net Lietovoj negyveni. Ką tu čia apskritai rašinėji ?

    Reply
  2. puikus sprendimas

    įstatymų privalu laikytis „net seimūnams”

    Reply
  3. hasts

    Visi tie prorusai dabar sėdi Pūko ir su Janutiene :))), gaišta žmonės savo gyvenimą stebėdami šituos su protu susipykusius

    Reply
    • Demokratija ir vertybės

      Ach, nepergyvenkite, klausykitės savo LRT , garbinkite konservatorius su vagimis liberalais ir laisviečiais. Nei laisvės, nei demokratijos nėra, net ir žurnalistas Savukynas teismo konvulsijose vartomas, , kai siekiama net ir jam „prisiūti „straipsnį”. Lengviausia visus įvardinti kremliniais, vatnikais, prorusais, kai PATYS esate TOKIE…

  4. Julius

    Volteiras pasakė – „Jei nori sužinoti kas tave valdo, sužinot ko negali kritikuoti.”

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Remigijus Žemaitaitis neskundė jam nepalankaus Klaipėdos teismo sprendimo

Į Klaipėdos merus kandidatavęs, dabar prezidento posto siekiantis Seimo narys Remigijus Žemaitaitis neskundė jam nepalankios teismo nutarties dėl jo paskelbtos ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Remigijui Žemaitaičiui - ir baudžiamoji atsakomybė

Vilniaus apygardos prokuratūra praneša penktadienį baigusi ikiteisminį tyrimą, kuriame Seimo nariui Remigijui Žemaitaičiui pareikšti įtarimai dėl neapykantos skatinimo bei kurstymo ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Valdžios pradėta kova Labrenciškėje tęsis 

Beveik 9000 mokesčių mokėtojų eurų pirmoje instancijoje prakišusi Klaipėdos savivaldybė eina va bank ir toliau bando įrodyti savo tiesą ginče ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This