Teismas gerokai nuskausmino Vacį Lekevičių

Regionas, Svarbu

Buvęs Klaipėdos „Atlanto“ vadovas Vacys Lekevičius, jau keletą metų turintis reikalų teismuose, sulaukė dar vieno jam nepalankaus sprendimo.

Šįkart pirmos instancijos teismas patenkino antstolės prašymą paskirti šiam žinoma vyrui gerokai didesnę baudą.

Vacys Lekevičius. Martyno Vainoriaus nuotr.

Nepalaikė ir savivaldybė

„Atvira Klaipėda“ jau rašė, kad į teismus atkeliavusi istorija prasidėjo dar 2018-ųjų rudenį, kai Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI) surašė privalomąjį nurodymą V. Lekevičiui, kad šis iki 2019-ųjų gegužės pašalintų nelegalios statybos padarinius Nidoje, Lotmiškio gatvėje. Čia esančiame sklype vyras be leidimo rekonstravo bei išplėtė jam ir dar keliems bendrasavininkiams, tarp kurių yra ir Neringos savivaldybė, priklausantį ūkinį pastatą.

Už tai, kad neįvykdo atitinkamo nurodymo V. Lekevičiui 2019 m. lapkritį Klaipėdos apylinkės teismas skyrė vienkartinę 50 eurų dydžio baudą, tačiau 2020-ųjų pradžioje apygardos teismas pakeitė šį sprendimą nurodydamas, kad V. Lekevičius turi mokėti po eurą kasdien iki įvykdys nurodymą.

Visgi ši bauda nepaskatino V. Lekevičiaus susitvarkyti ir antstolė kreipėsi į teismą prašydama padidinti baudą iki 5 eurų per dieną. Apylinkės teismas šį prašymą 2022 m. gegužę patenkino, o apygardos teismas tų metų rugpjūtį tokį sprendimą paliko nepakeistą. Tačiau ir tai situacijos nepakeitė, tad antstolė Asta Rimaitė-Žičkuvienė ir vėl kreipėsi į Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmus, kad V. Lekevičiui būtų skirta dar didesnė bauda.

Teismo posėdžio metu V. Lekevičiaus advokatas Deividas Ivanauskas tikino, kad jo klientas aktyviai siekia įteisinti nelegalią statybą. Pasak jo, didžiausia problema, kad tokią rekonstrukciją įteisinančio projekto parengimui reikalingas bendraturčių, kurių yra ne vienas, sutikimas. Neringos savivaldybė esą sutinka pasirašyti, bet prašo pirmiau surinkti kitų bendraturčių parašus.

„Dėl to klausimas ir stringa, negalime surinkti visų bendraturčių parašų. Artėjame, yra paruošta projektinė dokumentacija ir manome, kad bendraturčiai sutiks pasirašyti. Prašymas didinti baudą yra nepagrįstas, nes tokie rekonstravimo darbai yra galimi, vykdant darbus buvo pažeisti tik bendrasavininkių interesai. Didesnė bauda būtų neteisinga“, – teigė advokatas, akcentavęs, kad rengiamu projektu sprendžiamas ir sklype esančių nenaudojamų lauko tualetų nugriovimo klausimas.

Pasak jo, V. Lekevičius per pusantrų metų jau sumokėjo per 4000 eurų baudos.

Šią bylą nagrinėjusi teisėja Audra Hadrovska iš pradžių buvo numačiusi nutartį skelbti dar gruodžio pabaigoje, tačiau vėliau priėmė sprendimą atnaujinti jos nagrinėjimą iš esmės, nurodant, kad Neringos savivaldybės administracijos ir Nacionalinės žemės tarnybos dalyvavimas byloje yra būtinas. Pastarosios tada jau išdėstė nuomonę, kad V. Lekevičiui bauda turėtų būti padidinta. Savivaldybės administracija savo ruožtu dar pabrėžė, jog minimi lauko tualetai yra neįregistruoti objektai ir nėra ūkinio pastato dalis, tad jų egzistavimas nėra kliūtis spręsti klausimus, susijusius su minėtu pastatu.

Mokės dešimt kartų daugiau

Išgarinėjus bylą teismas konstatavo, jog antstolės prašymas yra tenkintinas.

Nutartyje akcentuojama aplinkybė, kad V. Lekevičius nelegalios statybos darbus atliko pastate, kurio naudojimosi tvarka su kitais bendrasavininkiais nėra nustatyta, ir net už jo ribų, valstybei priklausančioje žemėje.

Anot teismo, byloje nėra jokių duomenų kokius veiksmus V. Lekevičius atliko nuo 2022-ųjų vasaros, kai įsigaliojo antras sprendimas dėl didesnės baudos, iki šio proceso pradžios, kad būtų įteisinta savavališka statyba.

„V. Lekevičius siekė įteisinant nelegalią statybą tuo pačiu gauti naudos bandant ūkinį pastatą rekonstruoti nei vienam ūkinio pastato bendrasavininkiui nepriklausančių lauko tualetų sąskaita, o tam nepavykus, siekiant nugriauti lauko tualetus, kad būtų galima padidinti žemės sklypo ribas, siekiant įteisinti naudojimąsi žemės sklypu. Savavališkai atlikta statyba yra Kuršių nerijos nacionalinio parko teritorijoje. Kuršių nerija įtraukta į UNESCO pasaulinio kultūros paveldo sąrašą, tad nepašalinami savavališkos statybos padariniai kelia ypatingą žalą, pažeidžia viešąjį interesą“, – rašoma nutartyje.

Įstatymas nustato, kad teismas tokiais atvejais gali skirti baudą, siekiančią iki 300 eurų už kiekvieną privalomojo nurodymo neįvykdymo dieną. Anot teismo, vadovaujantis teisingumo, protingumo ir sąžiningumo principais, yra pagrindas paskirti V. Lekevičiui 50 Eur per dieną siekiančią baudą. Kartu buvo atsižvelgta į tai, kad vyras jau moka anksčiau teismo paskirtas baudas, tad nauja skaičiuotina nuo teismo nutarties priėmimo dienos.

Ši nutartis dar gali būti skundžiama Klaipėdos apygardos teismui.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Vykstantiems į „Žiobrines“ Neringoje - įvažiavimo lengvata

Šį savaitgalį Neringa organizuoja „Žiobrines“ ir kviečia leistis į kulinarinę kelionę po Kuršių neriją. Čia bus kepami ypatingai paruošti, ant ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Svarbu, Temos

Rimantas Cibauskas teisme pasijautė beždžione 

Klaipėdos apylinkės teismas pagaliau išnagrinėjo dar 2022-ųjų gruodį užvestą bylą, kurioje antstolė siekia, jog valstybinę žemę nelegalia tvora aptvėręs ir ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

ELTA

Nidoje žada statyti uždarus teniso kortus

Nidoje planuojama statyti uždarą sporto centrą, pirmadienį pranešė Neringos savivaldybė. „Matome didžiulį poreikį patalpų, kuriose būtų galima aktyviai sportuoti šaltuoju ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This