Arūno Tumos demaršas: siūlo atmesti „pagalvės mokestį”

Politika, Svarbu

Klaipėdos miesto tarybos narys Arūnas Tuma, pripažindamas, kad jis pats yra suinteresuotas, pirmadienį vykusio Miesto plėtros ir strateginio planavimo komiteto posėdžio metu griežtai sukritikavo mero Arvydo Vaitkaus siūlymą nuo birželio 1 d. įvesti vietinę rinkliavą už naudojimąsi savivaldybės viešąja turizmo ir poilsio infrastruktūra.

Аrūnas Tuma. Artūro Šulco nuotr.

„Padaryta, pristatyta , kad verslas sutinka įvesti tokį mokestį. Kavos mokestį įveskite dar ar kokį kitą… Šiaip sau sugalvojo, nes kažkas buvo kažkur su kažkuo prieš pusę metų susitikęs… Kažkada už valdiškus pinigus buvo apie tai daryta studija. Kur ji? TIC (Turizmo informacijos centro – autor. past.) vadovė jau įsivaizduoja, kaip tuos pinigus traiškys”, – taip ir panašiai liejo emocijas A. Tuma. 

Pasak jo, aiškinama, kad už surinktas lėšas bus kovoja su sezoniškumu, o mokestis įvedamas prie žiemos sezoną, kai dalis apgyvendinimo įstaigų užsidaro arba dirba nuostolingai. Į šią pastabą jam buvo atsakyta, kad komitetuose ir yra laikas bei vieta dėl to diskutuoti.

„Kodėl 2 eurai? Kodėl, pavyzdžiui, ne 1,5 euro? Ne euras, ne pusė euro pradžiai? – retoriškai klausė A. Tuma. – Kaip su sporto kolektyvais, nes visur viskas brangsta? Pagrindinis klausimas štai toks: kalba apie verslo struktūrą, kuri nieko apie tai nežino, niekur nedalyvavo”. 

O savo kalbą užbaigė taip: „Aš siūlau atmesti tą klausimą, sukurti darbo grupes, išdirbti tą klausimą konkrečiai. Aš ne prieš tą pagalvės mokestį, bet turi būti aiškumas, ar asfaltuotą lopysime ar skyles biudžete, ar bus pagalba viešbučiams žiemą išgyventi”. 

Miesto plėtros ir strateginio planavimo komitetas 5 nariams balsavus už, dvoem susilaikius pasiūlė rinkliavos įvedimą atidėti iki kitų metų. O už visą sprendimo projektą balsavo taip pat 5 šio komiteto nariai, tik A. Tuma ir Sergej Mažūga balsuojant susilaikė.

Arūnas Tuma į miesto savivaldybės Tarybą pernai buvo išrinktas su politinio komiteto „Ištikimi Klaipėdai” sąrašu, kuris būrėsi apie kandidatą į merus Arvydą Vaitkų. Jo bendrovės valdo ir Klaipėdoje esančius viešbučius.

Žinia, Klaipėdos meras siūlo įvesti vietinę rinkliavą už naudojimąsi savivaldybės viešąja turizmo ir poilsio infrastruktūra. Ji siektų 2 eurus už vieną nakvynę. Jei savivaldybės Taryba tokiam sprendimo projektui pritars, jis įsigaliotų nuo šių metų birželio.

Teikiamo projekto aiškinamajame rašte teigiama, kad „remiantis statistikos duomenimis 2022 m. vidutinis metinis nakvojančių Klaipėdos apgyvendinimo įstaigose asmenų skaičius sudarė 400 tūkst.“ Tad pritarus sprendimo projektui į Klaipėdos biudžetą dar šiemet tikimasi gauti apie 400 000 Eur, 2025 m. – apie 800 000 Eur.

Surinktas lėšas ketinama skirti Klaipėdos miesto savivaldybės turistiniam patrauklumui didinti: „turizmo ir kultūros infrastruktūros įrengimui ir atnaujinimui; sezoniškumo mažinimo priemonėms; Klaipėdoje teikiamų turizmo ir kultūros paslaugų kokybės gerinimui; turistinio miesto patrauklumo bei žinomumo didinimui”.

Sprendimą dėl konkretaus lėšų panaudojimo savivaldybės Tarybai teiks meras, remdamasis savo potvarkiu sudarytos darbo grupės, į kurios sudėtį pariteto principu būtų deleguoti Savivaldybės administracijos, Verslo aplinkos darbo grupės, viešbučių ir restoranų asociacijos bei kitų organizacijų atstovai, rekomendacijomis.

Anot aiškinamojo rašto, pernai rugsėjį vyko susitikimas su apgyvendinimo paslaugų teikėjais ir posėdyje dalyvavusių viešbučių atstovai esą vieningai sutarė palaikyti savivaldybės administracijos iniciatyvą bei surinktas lėšas naudoti turizmo skatinimui. Be to buvo pasiūlyta sekti gerąja kai kurių savivaldybių praktika, kai sprendžiant dėl surinktų lėšų paskirstymo dalyvauja visos suinteresuotos šalys (turizmo, kultūros, viešbučių atstovai) ir jie visi kartu teikia rekomendacijas miesto Tarybai.

Tačiau, pavyzdžiui, Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmai (KPPAR) teigia, jog į juos dėl tokių planų niekas iš Klaipėdos savivaldybės nesikreipė, į svarstymus ar aptarimus rūmų atstovai nebuvo kviečiami. Anksčiau, 2019 m. bandymą įvesti tokią „pagalvės“ rinkliavą šie rūmai vertino neigiamai, siūlydami iš pradžių padaryti miestą pasiekiamą užsienio turistams oro transportu, sumažinti turizmo sezoniškumą.

Vėliau KPPAR po savivaldybėje surengto Verslo aplinkos grupės posėdžio pasiūlė merui papildyti nuostatų projektą numatant, kad vietinė rinkliava neskaičiuojama pavienių asmenų ir grupių užsakymams, kurie buvo užregistruoti arba pasirašytos sutartys apgyvendinimui iki vietinės rinkliavos įsigaliojimo iki 2024 m. gruodžio 31d. Taip pat norima, kad projektas būtų papildytas konkrečiais tikslais, kuriems surinktos lėšos bus naudojamos, kasmet konkrečias priemones patvirtinant Klaipėdos miesto taryboje.

KPPAR atkreipė dėmesį ir tai, kad iki siūlomo rinkliavos įsigaliojimo būtų tik trijų mėnesių terminas, kai įprasta praktika mokesčių pakeitimui ar naujų atsiradimui yra pusė metų.

17 Comments

  1. Viola da Gamba

    Aš už. Tegul pabando. Gal kaip nors sutvarkys pagrindinę žiauriausiu būdu apleistą Klaipėdos gatvę. Vietoj to, kad būtų kaip saldainis, yra kaip dekoracija filmui apie Apsileidimą. Pradėkit kelionę nuo Lenino aikštės ( tokia apleista aikštė negali vadintis Nepriklausomybės vardu) ir keliaukit link Universiteto. Ir dairykitės. Ką pamatysit, ilgai neužmiršit. Žinau, kad Pagalvės pinigai netiks namų tvarkymui, ale pašnekėti reikia.

    Reply
  2. stebetojas

    ALUS KAINUOJA NUO 1IKI 3.5 AURO TAI KASCIA TOKIO 2EURAI UZ PAGALVE MAZIAU ISGERS ALAUS IR BUS. SVYTURIO ALUS SKANUS O JEI DAR BRENDZIO. MELIEJI KAS DEDASI PER JUROS SVENTE,TOKS VAIZDAS KAIP 1945M. KARO NEMATE ,RAGAVE ALAUS . JUK GIRTAM IR JURA IKI KELIU , TOKS SVECIAS NENUBEDNES DEL 2 EURU , O SAVIVALDYBE TAI PAJUS PAJAMAS

    Reply
  3. Stebėtojas

    Tikrai ne du eurai. Klaipėda dar nėra turistų meka. Svarbu kam šis mokestis renkamas ir kas už tuos pinigus bus padaryta.

    Reply
  4. Linas

    oho, nebeliko keistų palaikymo komentarų? ką dabar palaikys tarybos posėdžių mygtukų spaudytojai?? jie pasimetę. omg omg. kažkas pasirodo ir savo nuomonę turi?!

    Reply
  5. Kam tas pagalvės mokestis?

    Nereikia pagalvės mokesčio, nes „savo kalbą užbaigė taip: „Aš siūlau atmesti tą klausimą, sukurti darbo grupes, išdirbti tą klausimą konkrečiai. Aš ne prieš tą pagalvės mokestį, bet turi būti aiškumas, ar asfaltuotą lopysime ar skyles biudžete, ar bus pagalba viešbučiams žiemą išgyventi”. Kiek laiko, pastangų, energijos, lėšų reikės „išdirbti” tą klausimą? Kiek dar tęsis svarstymai? Gyvenimas vietoje nestovi. Šių metų birželio 27-30 dienomis Klaipėdoje svečiuosis „The Tall Ships Races 2024”. Atvyks apie 80 puikių burinių laivų. Apie tūkstantis buriuotojų. Bus gausi kultūrinių renginių, koncertų programa. Garantuotai atvyks labai daug svečių, ir ne tik iš Lietuvos. Aš žinau, kaip tokių renginių pasiilgę kauniečiai, vilniečiai, buriuotojai. Štai prašau kur būtų panaudotos pagalvės mokesčio lėšos. Tokiem renginiams ruošiamasi metus, ar dar ilgiau. O kažkas sako: „nieko nedarom, reikia išdirbti klausimą”. Tai dirbkit prašau, jūs tam ir esate Klaipėdos miesto taryboje. Dirbkit pasiraitoję rankoves! Daugiau darbų, mažiau pašaipų ir rankų sukinėjimo!

    Reply
    • Vasara trunka 3 mėnesius

      Labai lengva uždirbti iš apsistojusių vasarą. Viešbučiai ir išgyvena per 4 sezono mėnesius. Birželio pabaigoje visas tas gėris ir prasideda, tik rugsėjį baigiasi. Dabar pabandykit uždirbti, kai nėra kam ir po 40 eurų kambario parduoti.

  6. Piktai

    Jau iš anksto žinoma, kad ateinanti vasara tiek restoranams, tiek viešbučiams bus tragiška. TV pasirodys tradicinė moteriškė, kuri raudos krokodilo ašaromis ir šauksis PVM mažinimo ir kitokios pagalbos. Paukščio kakulio dydžio kepsniukas Nidoje ir Palangoje kainuos apie 50 eurų, kol turistai valgys, verslininkai aimanuos … , o gal ir giedos giesmes, na, kad ir „Bože, caria chrani…”Visumoje Lietuvos verslas gyvena vien iš nuostolių, tiesiog bankrutuoja kiekvieną dieną ir taip jau daugybę metų. Amžinai alkana tautos dalis. Gėda man , kad deputatai naudojasi savo padėtimi asmeniniams interesamas.

    Reply
  7. Ooooohh..

    „Romena Savickienė yra įmonės Klaipėdos turizmo informacijos centras, VšĮ vadovas.. 21 metai 3 mėnesiai 12 dienų..”
    rekvizitai. lt

    Reply
  8. to IP: 84.15.190.97

    Ar galite šiek tiek pajudinti mėnulį? Kada pinigus pasidalinsite? Man tai trukdo miegoti :D:D

    Reply
  9. to IP: 84.15.190.97

    Ačiū už dvi paskaitas :D:D Ar esate iš TIC? Ar KMS finansų skyrius? Keturių žvaigždučių viešbučius paversite penkių žvaigždučių? :D:D

    Reply
  10. Arūnai

    juk meras siūlo 🙂

    Reply
  11. Kokios Klaipėdos viešbučių perespektyvos?

    Norisi atkreipti dėmesį į vieną aspektą. Kiek penkių žvaigždučių viešbučių yra Klaipėdoje? Ogi nulis. Internetinė paieška nerodo nei vieno penkių žvaigždučių viešbučio Klaipėdoje. Palangoje yra. Internetinė paieška rodo keturis penkių žvaigždučių viešbučius Palangoje. Kažin kodėl taip? Ar tai gerai? Ar reikia kažką daryti, imtis veiksmų padėčiai pakeisti, pagerinti? Aš manau, kad reikia. Keturios su puse žvaigždutės gerai, bet reikia kaip nors, nors vieno viešbučio penkių žvaigždučių! O gal nereikia?

    Reply
  12. Kam reikalingas pagalvės mokestis

    Kam reikia pagalvės mokesčio? Labai paprasta: pagalvės, arba kitaip dar vadinamas turisto/ miesto mokestis, yra skirtas gražinti miesto aplinką, gerinti turizmo infrastruktūrą, kad atvykus kitą kartą viešnagė būtų dar malonesnė. Ar Klaipėdos viešbučiai norėtų turėti daugiau svečių? Ar norėtų, kad svečiai dar ir dar kartą atvyktų į Klaipėdą, patartų savo draugams, pažįstamiems apsilankyti? Kad Klaipėdoje būtų daugiau aukštesnės kategorijos (turinčių daugiau žvaigždučių) viešbučių? Manau, kad norėtų. Dėl mokesčio dydžio žinoma, reikia diskutuoti. Remiantis kitų šalių praktika, pagalvės mokesčio dydis galėtų priklausyti nuo to, kiek žvaigždučių turi viešbutis. Kuklesniam viešbučiui būtų pavyzdžiui 1,5€, o turinčiam keturias žvaigždutes galėtų būti ir 2€. Klaipėdai reikia išsivaduoti iš stagnacijos. Reikia imti pavyzdį iš šalia esančios Palangos.

    Reply
    • Viesbutininininkas

      Del ko Jusu nuomone turistas kuris nakvoja 2* turi moketi maziau uz ta kuris nakvoja 4*? Juk miesto infrastruktura naudoja vienodai, ne?

  13. Rasa

    Verslininkas, miesto politikas visiškai teisus. Juk Klaipėda -ne koks kurortas, tad kodėl toks didelis mokestis?

    Reply
    • Atsakymas

      Todėl, kad valdžiagyvių ir TIC ponios apetitai dideli.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija V 

„Atvira Klaipėda“ cikle „Urbanistiniai jubiliejai” baigia pasakoti apie Klaipėdos naftos terminalo raidą ir jo įtaką miestui. Paskutinėje tam skirto rašinių ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Baimes kėlusiam projektui pritarta vienbalsiai

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ketvirtadienį miesto Tarybos posėdžio metu dar kartą patikino, jog dėl sumanymo paliatyvios slaugos paslaugas vaikams teikti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This