Galerijoje „Lyceum“ – Danieliaus Rusio metafizikos

Kultūra

Kovo 8-ąją, 17.30 val., Klaipėdos galerijoje „Lyceum“ vyks žinomo Lietuvos dailininko monumentalisto Danieliaus Rusio kūrybos parodos „Danieliaus Rusio metafizikos“ atidarymas.

Pirmą kartą galerijoje „Lyceum“ pristatomoje D. Rusio parodoje bus galima pamatyti dar niekur viešai nerodytus tapybos kūrinius, kuriuose atsiskleis dailininko-eksperimentatoriaus dvasia bei mūsų nūdienos aktualijas atspindintys figūratyvinės tapybos šedevrai.

„Gimiau 1964 metais Klaipėdoje. Jaunystėje susidomėjau tapyba ir kitomis meninėmis raiškomis. Esu surengęs personalines parodas, taip pat dalyvavęs ir vis dar dalyvauju grupinėse parodose ir pleneruose. Svarbių apdovanojimų neturiu. Nacionalinių ir kitokių premijų nesu gavęs. Muziejai ir nacionalinės galerijos mano darbų nėra įsigijusios. Tai kalbėti nėra apie ką daugiau“, – teigia pats D. Rusys.

„Danieliaus Rusio kūryba pilna filosofinės minties, keistų simbolių ir reikšmingų metaforų. Paveikslų personažai gyvena magiškame, lyg iš sapno ar pasąmonės atėjusiame pasaulyje. Keisti, daugiaprasmiai vaizdiniai ir siužetai sąveikauja ir persipina neįtikėtinais rakursais, yra nušviesti mistiškos, bauginančios šviesos, bet išlaikantys įtaigią ir gražią paveikslo estetiką. Tai Danieliaus Rusio kūrybos žymusis paradoksas ir stebuklas – derinti, rodos, nesuderinamus dalykus. Žmonės-zuikiai, žmonės-lapės ar žmonės-griaučiai – tokie siužetai, regis, balansuoja ant banalumo ribos, bet stipraus Danieliaus talento bei jam būdingo taktiško sarkazmo dėka kuriami siužetai įgauna dar didesnės įtaigos ir gilumo. Kiekvienas kūrinys pilnas netikėtos džiazuojančios minties šuolių, fantasmagoriškos paveikslų plastikos, kompozicinės ir spalvinės įtampos, ir veda į magišką Danieliaus Rusio kūrybos pasaulį, turintį gilią, unikalią ir ryškiai jaučiamą tiesą“, – rašoma galerijos pranešime.

„Danieliaus Rusio asmenybė priklauso „pogrindžiui“, dailininkas nesiveržia į rampos šviesą, jo kūryba nesivaiko komercinių dėsnių. Užtat, autorius yra mūsų laikmečio dainius, sugeriantis visas nūdienos aktualijas ir jas žaismingai, siužetiškai ir metafiziškai perteikiantis drobėse. Tai tapytojas, kuris savo kūryba paliečia. Nustebina. Sujudina pagrindą po kojomis. Jo tapyba tiesiog veržiasi į žiūrovo pasąmonės klodus. Tam yra atsakymas – kurdamas D. Rusys naudoja siurrealistinius ir italo Giorgio de Chirico (1888-1978) metafizinės tapybos metodus. Menininko galvoje gimstantis turinys transformuojasi į archetipinius įvaizdžius, kolektyvinės pasąmonės tyrinėjimus. Tokiu būdu autoriaus tapyboje taip gausiai ir koncentruotai veikia fantastiško pasakojimo elementai bei plyti sapno estetika“, – teigia menotyrininkė, galerijos „Lyceum“ kuratorė Agota Bričkutė.

Paroda veiks iki kovo 30 d. Jos lankymas – nemokamas.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Klaipėdos galerijoje – Kristinos Gedminaitės „Intymus monologas“

Lietuvos dailininkų sąjungos Klaipėdos skyriaus Klaipėdos galerijoje (Bažnyčių g. 6) gegužės 8 d., 17.30 val. bus atidaroma dailininkės, grafikės Kristinos ...
2024-05-02
Skaityti daugiau

Kultūra

Plastikos chirurgas pakvietė į neįprastą parodą 

Klaipėdoje, Menų ložės (Tomo g. 24) erdvėje, klaipėdiečiai turėjo galimybę sudalyvauti neįprastoje vieno vakaro parodoje-performanse, kurį paruošė plastikos chirurgas Saulius ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Regionas

Palangoje – lauko paroda apie Joną Šliūpą

Palangoje atidaryta Lietuvos nacionalinio muziejaus paroda „Kas išsigando Šliūpo?“, parengta pagal Miglės Anušauskaitės komiksų knygą. Apie spalvingą pirmojo Palangos burmistro ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This