Neskundžiamas verdiktas: aplinkosaugininkai tinkamai įvertino „Grigeo Klaipėda“ marioms padarytą žalą

Aplinkosauga, Svarbu

Ir Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) konstatavo, kad Aplinkos apsaugos agentūrą (AAA) tinkamai įvertino AB „Grigeo Klaipėda“ nelegaliai leistomis nuotekomis padarytą neigiamą poveikį Kuršių marių vandens būklei.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Vilniaus apygardos administracinis teismas dar 20222-ųjų gegužę buvo atmetęs „Grigeo Klaipėda“ skundą, kuriuo ji prašė įpareigoti AAA iš naujo atlikti tokį vertinimą.

Ši agentūra buvo konstatavusi, kad 2012-2019 metų laikotarpiu mariose ties išleistuvu buvo pastebima vidutinių metinių bendrojo azoto koncentracijų didėjimo tendencija ir nustatytas ekologinio potencialo pasikeitimas per vieną klasę. Remdamasis tuo Aplinkos apsaugos departamentas baudžiamojoje byloje bendrovei pareiškė 48 257 676,57 Eur dydžio civilinį ieškinį.

Tačiau „Grigeo Klaipėda“ tokias išvadas pavadino neobjektyviomis, nepagrįstomis objektyviais duomenimis ir neatspindinčiomis realios situacijos. Bendrovė Aplinkos apsaugos departamentui pateikė pasitelktų „TIG Environmental” ekspertų išvadas, kad medžiagų koncentracija mariose nedidėjo ir nėra stebima statistiškai reikšmingo BDS7 medžiagų, bendrojo azoto ar bendrojo fosforo didėjimo tendencija. Esą visi duomenys nepatvirtina vandens kokybės pablogėjimo. Anot šių ekspertų, „Grigeo Klaipėda” nepadarė reikšmingo poveikio ar žalos Kuršių marių aplinkai.

Pirmos instancijos teismas buvo konstatavęs, kad nei Aplinkos apsaugos įstatymas, nei tvarkos aprašas nenustato pareigos AAA atlikti pakartotinį vertinimą, tad ji Viešojo administravimo įstatymo nuostatų nepažeidė. Toks sprendimas dar galėjo būti skundžiamas LVAT ir įmonė tai padarė. Savo skunde ji dar prašė šiai bylai suformuoti išplėstinę teisėjų kolegiją bei kreiptis į Europos Sąjungos Teisingumo Teismą (ESTT), kad šis priimtų prejudicinį sprendimą dėl atitinkamų vienos iš europinių direktyvų nuostatų aiškinimo.

Visgi skundą išnagrinėjusi kolegija, kurią sudarė teisėjai Audrius Bakaveckas, Rasa Ragulskytė-Markovienė ir Ernestas Spruogis, konstatavo, jog jis yra nepagrįstas.

Šie teisėjai nusprendė, jog nėra pagrindo kreiptis į LVAT pirmininką su siūlymu sudaryti išplėstinę teisėjų kolegiją. Taip pat buvo konstatuota, kad nagrinėjamu atveju nėra pagrindo kreiptis ir į ESTT.

Anot LVAT, pirmosios instancijos teismas teisingai nustatė, kad teisės aktai nenumato pareigos AAA atlikti tokį pakartotinį vertinimą. Kartu buvo nuspręsta iš Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimo pašalinti motyvus dėl vertinimo ir jame suformuluotų išvadų sukeliamų teisinių pasekmių. Nepaisant šios aplinkybės, teisėjų kolegija padarė apibendrinančią išvadą, kad pirmosios instancijos teismas priėmė iš esmės pagrįstą ir teisėtą sprendimą. Tad „Grigeo Klaipėda” apeliacinis skundas neskundžiamu sprendimu buvo atmestas.

Baudžiamoji byla dėl „Grigeo Klaipėda” taršos Šiaulių apygardos administraciniame teisme vis dar tebenagrinėjama. Posėdžiai čia yra paskirti beveik iki birželio pabaigos.

2 Comments

  1. Dalia Ž.

    Ačiū žurnalistui M.Vainoriui už NUOSTABIĄ žinią- pagaliau ‘Grigeo Kl.” pralaimėjo . Laimėjo Kuršių marios,nors ir nuvagintos Grigeo Kl. vykdomo ekocido. Pagarba TEISĖJAMS kurie sugebėjo teisingai įvertinti milžiniškas Grigeo Kl. pastangas išvengti baudos . O ji pakankamai solidi – oho ho, net 48 357 676,57 Eur.
    Kaip panaudoti šias lėšas K,marių atgaivinimui ,net neįsivaizduoju, tokio sudėtingumo. Katastrofiškai sumažėjo žuvų ištekliai, Prieš mėn . Palangoje vykusioje STINTŲ šventėje, … nebuvo mūsų stintų… Atsivežė iš…Rygos.
    Katastrofiškai sumažėjo marių,jūros pakrančių paukščiai. Apie tai KOVO 20 d. Uosto direkcijoje vyks miesto moksleivių gamtosauginis forumas .Diskutuos miesto mokyklų moksleiviai, pedagogai. Ateikit. Toliau laukiame Grigeo KL. ir baudžiamos bylos.,už 2020m. 01 mėn išaiškintą marių ekocidą… Gali būti ir taip kad dalis kaltinamųjų gali atsidurti ten kur jau yra klaipėdietis E.Masiulis…

    Reply
    • V ir Gis

      Kokios dar žuvys, pinigus plaus per gynybą

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Verslas

„Grigeo Klaipėda“ ir vandentiekininkai susikibo dėl šimtų tūkstančių 

Po teisėsaugininkų nustatyto fakto, jog pilnai neišvalytomis nuotekomis teršė Kuršių marias, uostamiesčio vandentiekininkų paslaugomis priversta naudotis AB „Grigeo Klaipėda“ už ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

ELTA

Keisis kormoranų skaičiaus reguliavimo tvarka

2025 m. įsigalios nauja kormoranų populiacijos kontrolės tvarka ir nustatytas skaičius, kiek šių paukščių galės naikinti žuvininkystės ūkiai, praneša Aplinkos ...
2024-04-07
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

„Grigeo Klaipėda“ byloje - dar du prašymai

Šiaulių apygardos teismas penktadienį apklausė du papildomai pašauktus į teisiamąjį posėdį naujus liudytojus AB „Grigeo Klaipėda“ Kuršių marių taršos byloje. ...
2024-03-29
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This