Ilgai gydyta ruoniukė sugrįžo į Baltiją

Aplinkosauga

Saulėtą ketvirtadienio vidurdienį 20 km nuo kranto į Baltijos jūrą panėrė Baltijos pilkoji ruonė Kaniukė. Ji beveik metus buvo reabilituojama Lietuvos jūrų muziejuje. Nors dažniausiai sužeisti ruoniukai muziejaus Baltijos jūrų gyvūnų reabilitacijos centre pagydomi ir susistiprėja per 3-4 mėnesius, visgi kai kurie mažyliai būna tokie nusilpę, kad jų priežiūra užtrunka beveik triskart ilgiau. Dėl šios priežasties pagalba reabilitacijos centrui reikalinga nuolat.

Alfonso Mažūno nuotr.

Ruoniukė Kaniukė į muziejaus specialistų rankas pakliuvo dar praėjusių metų balandžio mėnesį. Nelaimėlė rasta šalia Juodkrantės ir svėrė vos 12 kg. Vos gimę ruoniukai sveria pora kilogramų daugiau. Ji buvo labai vangi, išsekusi, užpakalinis plaukmuo buvo sužeistas, taip pat sirgo ruonių vėjaraupiais. Nors sužeisto ruoniuko reabilitavimas trunka apie keletą mėnesių, Kaniukė reabilitacijos centre praleido net vienuolika.

Paprastai ruoniukai sugrįžta į jūrą, kai išmoksta savarankiškai sugauti ir praryti žuvį ir sveria daugiau nei 40 kg. Pasak muziejaus Jūrų žinduolių ir paukščių skyriaus vedėjo Arūno Grušo, Kaniukė buvo labai išranki, todėl reikiamas svoris buvo pasiektas labai sunkiai.

„Vos patekus pas mus, Kaniukei buvo taikomas standartinis gydymas – paskirti antibiotikai, organizmas stiprinamas vitaminais. Mūsų tikslas – ruoniukus išmokyti maitintis savarankiškai, tačiau Kaniukė ėdė kaip tikra aristokratė draskydama mažais gabaliukais. Ruoniukės mitybos įpročiai taip pat buvo nepastovūs – jei vieną dieną ji ėdė stintenę, nereiškia, kad kitą diena ši žuvis jai tiks. Juokavome, kad greitai išmoks naudotis peiliu ir šakute“, – pasakojo Arūnas Grušas.

Tačiau artėjant pavasariui, gerėjo ir Kaniukės apetitas: ji per kartą sudorodavo po tris kilogramus grundalų. Ėmė augti svoris.

„Savo elgesiu ir maisto pasirinkimu Kaniukė parodė, kad jau yra pasiruošusi grįžimui į jūrą. Jūroje jai turėtų sektis gerai – ten dabar grundalų gausu, todėl susirasti maisto jai nebus problemų“, – tvirtino atsisveikindamas su globotine biologas.

Lietuvos jūrų muziejuje Baltijos pilkieji ruoniai reabilituojami jau 37 metus. Kaniukė – jau 174 muziejuje išgydytas šių ruonių jauniklis. Baltijos pilkaisiais ruoniais Jūrų muziejui padeda rūpintis Aplinkos ministerija. Kasmet ji skiria lėšų Baltijos pilkųjų ruonių gydymui ir priežiūrai. Taip pat ruoniukų reabilitaciją remia ,,Lidl Lietuva“.

INFORMACIJA

Baltijos pilkieji ruoniai Halichoerus grypus macrorhychus – reta, nykstanti rūšis, įrašyta į Lietuvos, Latvijos, Estijos, Suomijos, Švedijos, Rusijos Raudonąsias knygas. Šie ruoniai Baltijos jūroje gyvena jau 10 tūkst. metų.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Kopgalio forto krantinę pritaikys edukacinėms reikmėms

Lietuvos jūrų muziejaus užsakymu parengti ir visuomenei pristatomi projektiniai pasiūlymai, numatantys pritaikyti Kopgalio forto krantinę edukacinėms reikmėms, kuriuos parengė UAB ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Kultūra

Jūrų muziejus pradeda naują sezoną

Nuo šio trečiadienio – balandžio 17 dienos – Lietuvos jūrų muziejus pradeda 45-ąjį sezoną, dirbdamas ne tik savaitgalį, o nuo ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

ELTA

Didieji prekybos tinklai mažina „Vičiūnų“ gaminių kiekį lentynose

Didieji Lietuvos prekybos tinklai tikina rimtai žvelgiantys į tai, kad dėl galimo sankcijų pažeidimo „Vičiūnų“ grupei priklausanti įmonė atsidūrė teisėsaugos ...
2024-04-14
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This