„Auksinių scenos kryžių” apdovanojimuose – klaipėdiečių triumfas (papildyta)

Fotoreportažai, Kultūra, Svarbu

Tarptautinę teatro dieną, trečiadienio vakare, Klaipėdos dramos teatre vykusioje „Auksinių scenos kryžių“ apdovanojimų ceremonijoje iš 17 nominacijų net 6 „Auksiniai scenos kryžiai” liko Klaipėdoje arba atiteko uostamiestyje kūrusiems teatralams.

Be vedėjų, pasak aktoriaus Dariaus Meškausko, net dvejose salėse vienu metu vykusiame renginyje, kuriam jis pats, atsisėdęs prie knygų apstatyto stalo, ir dirigavo, triumfavo Klaipėdos dramos teatro spektaklis „Vakarų krantinė“, nugalėjęs net trijose nominacijose.

Domo Rimeikos nuotr.

Už šio spektaklio geriausią scenografiją „Auksiniu scenos kryžiumi” apdovanota Lauryna Liepaitė, už to paties spektaklio apšvietimą technologijų dizaino nominacijoje nugalėtoju pripažintas šviesų dailininkas Julius Kuršis, Klaipėdos dramos teatrą pavadinęs antraisiais savo namais, o geriausiu režisieriumi paskelbtas Adomas Juška, Klaipėdos dramos teatre ir pastatęs „Vakarų krantinę“.

Tuo metu geriausiu baleto solistu tapo Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro šokėjas Yan Malaki už vaidmenis šokio spektaklyje „Sapnai ir kaktusai“.

Atsiimdamas apdovanojimą angliškai ir ukrainietiškai kalbėjęs jaunasis baleto šokėjas prisipažino nesitikėjęs šio garbingo įvertinimo, dėkojo Klaipėdos muzikiniam teatrui, o apdovanojimą teigė skiriąs Ukrainos pergalei.

Ant kompozitoriaus Donato Bielkausko kaklo auksinis scenos kryžius atsidūrė už geriausią muziką garso ir judesio menininkų grupės „Žuvies akis“spektaklyje „Out of the Box“.

„Prisipažinsiu – tikėta, laukta, dėkoju”, – sakė klaipėdietis kompozitorius, dėkojęs kolegai Kristijonui Lučinskui bei „Žuvies akies” vadovei Godai Giedraitytei.

Geriausios pradedančiosios menininkės nominacija irgi atiteko klaipėdietei aktorei Samantai Pinaitytei už Olgos vaidmenį Klaipėdos dramos teatro spektaklyje „Fragmentas“ (rež.Dmitrij Krymov).

„Aš nežinau, ką sakyti, esu pirmą kartą nepasiruošusi, padėkot, padėkot. Labiausiai dėkoju savo tėvams dėl to, kad esu čia dabar, tada dėkoju savo vyrui Karoliui, nes jis mane pakenčia tokią, kokia esu, ir tada beprotiškai dėkoju savo pagrindiniam mokytojui Valentinui Masalskiui. (…) Ačiū visiems, mylėkim teatrą, mylėkim vieni kitus”, – atsiimdama apdovanojimą susijaudinusi emocingai kalbėjo jaunoji Klaipėdos dramos teatro aktorė.

Kiti apdovanotieji

„Auksinis scenos kryžius” už kostiumų dizainą operoje „Aida“ (Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras) ir spektaklyje „Gyvenimas – tai sapnas“ (asociacija Meno ir mokslo laboratorija) atiteko  Sandrai Straukaitei.

Geriausia šokėja pripažinta Oksana Griaznova už vaidmenį šokio spektaklyje „Match 3“, kurį prodiusavo nepriklausoma šokio organizacija „Be kompanijos“.

„Auksiniu scenos kryžiumi“ už geriausią choreografiją apdovanotas Dovydas Strimaitis už nepriklausomos šokio organizacijos „Be kompanijos” prodiusuotą  šokio spektaklį „Duetas“.

Geriausiu solistu pripažintas Kostas Smoriginas už Amonasro vaidmenį operoje „Aida“ Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre.

Objektų ir lėlių teatro spektaklio nominacijoje nugalėjo Kauno valstybinio lėlių teatro dailininkė Julija Skuratovo už spektaklio „Liūtas ir paukštis“ vizualinį sprendimą.

„Auksiniu scenos kryžiumi“  už spektaklį vaikams ir jaunimui  įvertintas aktorius ir dramaturgas Raimondas Klezys už monospektaklį „Avinai“ „No Shoes“ teatre.

Moters vaidmens nominacijos nugalėtojomis paskelbtos net  penkios Kauno dramos teatro aktorės – Vilija Grigaitytė už Vitalijos vaidmenį, Jūratė Onaitytė už Almos vaidmenį, Inesa Paliulytė už Irenos vaidmenį, Liucija Rukšnaitytė už Julijos vaidmenį spektaklyje „Kai mes būsim jauni“.

Tuo metu auksinį scenos kryžių už geriausią vyro vaidmenį atsiėmė Severinas Norgaila už Ivaro vaidmenį spektaklyje „Skraidantis Travolta“ Šiaulių dramos teatre.

„Auksinis scenos kryžius“ už nepagrindinį vaidmenį buvo įteiktas Kirilui Glušajevui už Žano vaidmenį spektaklyje „Raganosiai“ Lietuvos nacionaliniame dramos teatre.

„Boriso Dauguviečio auskaras“ atiteko Mantui Jančiauskui ir Rimantui Ribačiauskui už spektaklį „Vedami“.

LATGA savo apdovanojimą įteikė populiariausiam dramos kūrinių autoriui dramaturgui ir režisieriui Aleksandrui Špilevojui.

Kultūros ministras Simonas Kairys apdovanojimą – padėką už teatro tyrinėjimus, už indėlį į scenos meną skyrė teatro kritikei, teatrologei, dailėtyrininkei, rašytojai Audronei Girdzijauskaitei.

Skambėjo muzika

Renginio metu jautriai buvo prisiminti praėjusiais metais šį gyvenimą palikę teatro kūrėjai, skambant Klaipėdos dramos teatro aktorės Justinos Vanžodytės atliekamai dainai. Apdovanojimų renginyje taip pat skambėjo maestro Mindaugo Bačkaus bei jo vadovaujamų violončelininkų atliekama muzika, prie jų prisijungė ir kompozitoriaus Antano Jasenkos grupė „Pašaliniai“ iš spektaklio „Pašaliniams draudžiama“.

Su gitara rankose, prisiminęs senus gerus „Kontrabandos” laikus, uždainavo ir Klaipėdos dramos teatro meno vadovas Gintaras Grajauskas, o jo sūnus Rokas Grajauskas-Jama teatralus pasveikino labai originaliai, kaip jis ir moka – šmaikščiai repuodamas čia ir dabar.

Už kadro, subtiliai sujungęs scenoje vykstantį veiksmą, skambėjo Klaipėdos dramos teatro aktorės Reginos Šaltenytės balsas, perteikęs – šviesos ir tamsos – pagrindinį renginio leitmotyvą.

„Auksinių scenos kryžių” ceremonijos režisierius – Dalius Abaris, dramaturgas – Mindaugas Nastaravičius.

INFORMACIJA

„Auksinio scenos kryžiaus“ ir „Boriso Dauguviečio auskaro“ apdovanojimus įsteigė Kultūros ministerija. Laureatus išrenka Profesionaliojo scenos meno vertinimo komisija, kurią šiuo metu sudaro teatrologė Deimantė Dementavičiūtė-Stankuvienė, dailėtyrininkė Raimonda Bitinaitė-Širvinskienė, muzikologė Eglė Gudžinskaitė, choreografė Lina Navardauskienė, teatrologė Goda Dapšytė, šokio kritikas ir baletmeisteris Petras Skirmantas, kompozitorius Mindaugas Urbaitis, teatrologė Elona Bajorinienė ir režisierius Gytis Padegimas. Iš viso buvo vertinti 93 spektakliai, kurių premjeros praėjusiais metais įvyko visoje Lietuvoje.

1 Comment

  1. Sveikinimai

    Nuoširdūs sveikinimai Klaipėdos kūrėjams.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Darius Meškauskas: „Requiem“ reikia perprasti žaidimo taisykles ir žaisti"

Naujausiam savo vaidmeniui Klaipėdos dramos teatre aktorius Darius Meškauskas velkasi karinę uniformą. Jis – bevardis tardytojas, sausas kariuomenės biurokratas, turintis sudokumentuoti ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Veidai

Baleto šokėjas Yan Malaki: „Noriu, kad šis beprasmis karas kuo greičiau pasibaigtų"

Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro (KVMT) baleto trupės artistas, jaunosios kartos menininkas Yan Malaki apdovanotas Kultūros ministerijos teikiamu Auksiniu scenos kryžiumi ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Kultūra

„TheATRIUM“ atveš pasaulinio garso teatro kūrėjų darbus 

Prireikė aštuonerių metų, kad teatro festivalis nedidelėje šalyje ir nedideliame mieste nekeltų dvejonių net ir didžiausių pasaulyje teatro festivalių graibstomoms ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This