Dėl senosios Klaipėdos pirties likimo – idėjų lietus

Miestas, Svarbu

„Tai reikia ją padaryti visiškai nemokama”, – trečiadienį Klaipėdos miesto tarybos Finansų ir ekonomikos komiteto posėdžio metu pasiūlė konservatorius Aidas Kaveckis, kai buvo svarstomas mero teikiamas Tarybos sprendimo projektas reorganizuoti senąją miesto pirtį Trilapio gatvėje, ją prijungiant prie UAB „Klaipėdos paslaugos“, anksčiau žinomos kaip Klaipėdos autobusų parkas.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Komitetas posėdyje šiam mero siūlymui nepritarė, trims jo nariams balsavus už, trims prieš ir vienam politikui balsuojant susilaikius.

Komiteto pirmininkas Rimantas Taraškevičius, palaikęs sprendimo projektą, pirties likimo klausimą vadino „amžinu” ir pripažino, kad įvyko gera diskusija. Jis priminė, kad šią pirtį ne vieną kartą buvo užsimota privatizuoti, bet prasidėjus protestams ir piketams savivaldybės taryba neišdrįsdavo priimti sprendimo. Tačiau sprendimo nepalaikę politikai pasigedo platesnės diskusijos.

Liberalas Saulius Budinas teigė, kad pirties paslaugų savivaldybė neprivalo teikti – jos nėra viešosios paslaugos. O už tą pusę milijono, kurių esą reikia pirčiai atnaujinti, galima būtų atnaujinti porą sporto salių.

Vidas Karolis taip pat siūlė atsisakyti senosios pirties, nes jos renovuoti esą neapsimoka, o naują pirtį, anot jo, reikia statyti greta planuojamos ledo arenos, buvusios II miesto vandenvietės teritorijoje Paryžiaus Komunos gatvėje.

UAB „Vildmina“, valdančios pirtį, vadovas Andrius Vaitkus kalbėjo, kad senojoje pirtyje pokyčių reikėjo seniai.

„Noriu pasidžiaugti, kad sprendimas ateina ir pirtis liks. Reikia išlaikyti tą pačią dvasią, nes jeigu pakeisim katilą į elektrinę plytą, pirtis užsidarys po savaitė“, – teigė jis ir tvirtini, jog senoji pirtis yra socialinis reiškinys, nes 80 proc. ją lankančių žmonių yra senjorai.

Vaidas Ramanauskas, „Klaipėdos paslaugų“ generalinis direktorius, teigė, kad jo vadovaujama bendrovė turi tokio reorganizavimo patirties ir yra pasirengusi investicijoms į senosios pirties atnaujinimą. Žinoma, jeigu gaus įmonės valdybos pritarimą. Jis sakė, kad įmonė savo jėgomis parengė reorganizacijos galimybių studiją.  

Mero politinio komiteto narys Audrius Statkevičius teigė, kad pirtį reikia parduoti, nes pusės milijono eurų investicija niekada neatsipirks. Jis atkreipė dėmesį, kad bilietas į pirtį kainuoja 11, o senjorams 9 eurai, ir abejojo, kad tai yra socialinė paslauga.

„Reorganizavimo tikslas – optimizuoti ir efektyvinti Klaipėdos miesto savivaldybės valdomų bendrovių veiklą, užtikrinti efektyvų ir racionalų savivaldybės turto naudojimą, siekti visuomeninės naudos”, – rašoma mero teikiamame sprendimo projekte.

Meras prašo savivaldybės Tarybos pavesti jam „bendrovės „Vildmina“ reorganizavimo procedūrų įgyvendinimą, reikalingų sprendimų priėmimą, reorganizavimo sąlygų patvirtinimą ir paskelbimą, būtinų teisinių veiksmų atlikimą, kad uždaroji akcinė bendrovė „Vildmina“ būtų reorganizuota ir prijungta prie „Klaipėdos paslaugų“ teisės aktų nustatyta tvarka”. 

Aiškinamajame rašte tvirtinama, kad po reorganizacijos rastųsi galimybės greičiau modernizuoti prijungtos įmonės turtą, iš esmės atnaujinti pirties infrastruktūrą, būtų sumažinti eksploataciniai kaštai, o prijungtos įmonės sukaupti nuostoliai neribotų akcininko finansinių lūkesčių pasiekimo. Be to, reorganizacija esą, leistų  išsaugoti miesto gyventojams svarbią pirties paslaugą, jos teikimo vietą, patogumą visoms socialinėms gyventojų grupėms, išlaikyti ir puoselėti tradicijas esamos bendruomenės nariams.

Esą jau pirmaisiais po bendrovių reorganizavimo metais būtų sutaupyta apie 64 580 Eur, nes būtų naikinamos 4 pareigybės (direktoriaus, energetiko, katilų operatoriaus šaltkalvio, pirtininkės-valytojos) ir dėl išorės paslaugų pirkimo (apskaitos tvarkymo ir finansinio audito). 

Aiškinamajame rašte yra pastebėjimas, kad įmonių jungimas nesiejamas su ženkliu pajamų šuoliu – atlikus numatomas investicijas dėl naujai sukurto turto amortizacijos išaugs UAB „Klaipėdos paslaugos“ sąnaudos. Teigiamą veiklos rezultatą UAB „Klaipėdos paslaugos“ esą pasieks tik 3-iaisias veiklos metais po prijungimo, o iki reorganizacijos „Vildminos“ sukauptas nuostolis būtų subalansuotas tik 2030 metais.

„Vildmina“ 2022-aisiais gavo 160 555 eurų pajamų ir patyrė 28 720 eurų siekiantį nuostolį. „Klaipėdos paslaugos“ atitinkamai tais metais gavo 15 115 451 eurų pajamų ir turėjo 1 267 237 eurus sudarantį pelną.  

„Klaipėdos paslaugos“ (tuomet – Autobusų parkas) jau prisijungė ir buvusią savivaldybės bendrovę „Gatvių apšvietimas“. Tokį sprendimą 2021-ųjų vasarą priėmė praėjusios kadencijos miesto Taryba. Naujoji dabar turės apsispręsti ir dėl pirties likimo.

10 Comments

  1. Vardas

    Pala pala,o „autobusu parkas” ne savuuuvaldybes imone ?Gal jau …?Tai kaip cia iseina,savuuuvaldybei „reanimacija” „neapsimoka”,bet va
    „autobusu parko-savivaldybes imonei” apsimoka? Gal tiesioga ,chebrai, „reikia pastato su sklypu” !?

    Reply
  2. Klaipėdietė

    Nu taip Ramanauskas turi patirties planams kurti,priešakį su savo finansų direktore ir eksploatacijos direktoriumi. Sugebės iš ES pinigų gauti,sugebės dokumentus sutvarkyti. Baikite fantazuoti pagaliau.

    Reply
  3. Antanas

    Kada jūs jebani patriotai prisirysite pinigų, gerovės valstybės savininkai,pydariugos.Kada jūs nustosite vogti?

    Reply
    • Klausimai

      Niekada nesustos, kol antrankių jam neuždės. Ramanauskas-” nesugaunamas betmenas”? Ar tiesiog labai labai rekalingas?

  4. Ixtijandras

    Trilapio pirtis yra niekam nereikalinga atgyvena. Ji per brangi lankytojams Seniams reikia ne pirties, o alaus ar šimtgramio neotxadia ot kassy – čia pat priepirtyje. Nuostabi pirtis su baseinu, džskuzi yra Klaipėdos baseine. Abonementas mėnesiui apie 40 €. Jei metinis- dar pigiau. Gali net kasdien po tris valandas turkštis. O Trilapyje per mėnesį už kasdienį pėrimąsi senis turėtų suploti 279 €. Tik Klaipėdos baseine įkalti xer gausi. Reikia į barą eiti. Nešvaistykit pusę limono. Skirkite tuos pinigus Paryžiaus Komunos gatvei. Ji tokia sulopyta, kad greitai tik burliokai su tanku galės pravažiuoti.

    Reply
    • ak

      Užeik į pirtį ir išdėstyk savo idėjas ,,seniams” gyvai. Gal ir įtikinsi.

    • keturlapis

      Pagal tavo projektą reikia atkurti blaivyklą ir gydyti ostioichtiandrozę 🙂

  5. C7

    Kad atsipirktų 0,5 M eur investicija, Pirties bilietas turėtų pabrangti apie 4 EUR. Vieno apsilankymo kaina bus apie 15 EUR.
    Jei tai pirtį lankantiems asmenims, priimtina, tai turėtų atnaujinti.
    Klausimas, kada dažnai pirtį lankantys senjorai supras, kad į kaimynystėje esantį modernų klubą su baseinu, džiakuzi ir 3 pirtim, galima nusipirkti abonentą už 79 EUR/mėnesiui 🙂

    Reply
    • Vardas

      kad suprasti reikia buti bent karta but buvus Trilapio pirtyje, nes Impulso pirtyje susalti galima lyginant su Trilapio. Protinguolis….

    • Pokyčių reikia

      Senjorai vis tiek neis į jokį klubą…. Nors „Impulso” kaina senjorams yra beveik perpus i mažesnė. Ypač tos senosios ” slaviškokirpimo” plaukuotas ciocės, kurios šioje pirtyje skutasi visas vietas, su švabromis šveičiasi, pila visokius” grožio” skyčius, garsiai keikia valdžią Lietuvoje.” Impulse „šie sovietiniai” dalykai, šitas savo kūno „utinėjimas” uždrausti nuo pirmos dienos!

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija V 

„Atvira Klaipėda“ cikle „Urbanistiniai jubiliejai” baigia pasakoti apie Klaipėdos naftos terminalo raidą ir jo įtaką miestui. Paskutinėje tam skirto rašinių ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Spyglys

Pirtį reikėjo perduoti vaistininkams, o ne teismų vanojamam šoferiui*

„Gal galima būtų sujungti vaistines su pirtimi”, – šaipėsi Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narys Artūras Razbadauskas ketvirtadienį vykusio Klaipėdos valdžios ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Senąją pirtį valdys transportininkai

Klaipėdos miesto taryba ketvirtadienį pritarė mero siūlymui reorganizuoti  UAB „Vildmina“, valdančią pirtį Trilapiop gatvėje, prijungiant ją prie savivaldybės bendrovės „Klaipėdos ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This