Daugiausiai senjorų dirba švietimo, sveikatos priežiūros, vandens tiekimo įmonėse, mažiausiai – IT sektoriuje

Konsultacijos

Demografinė situacija verčia keisti požiūrį į vyraujančią situaciją darbo rinkoje penkiasdešimtmečių ir šešiasdešimtmečių atžvilgiu. Užimtumo tarnyba pasidomėjo Lietuvos įmonėse ir įstaigose dirbančių pensinio ar artimiausiais metais pensinio amžiaus sulauksiančių darbuotojų padėtimi. Darbdavių apklausa atskleidė, kad tik kas antroje yra tokio amžiaus žmonių – tai nurodė 51 proc. apklaustųjų.

Didesnėse įmonėse ir įstaigose dirba daugiau vyresnio amžiaus darbuotojų. Tai konstatavo 84 proc. darbdavių, kurių įmonėse personalas viršija 250 dirbančiųjų. Ir tik kas trečia maža įmonė (iki 10 darbuotojų) nurodė, kad jose dirba tokio amžiaus žmonės.

Portalo archyvo nuotr.

Daugiausiai tokių darbdavių – viešojo valdymo, vandens tiekimo, nuotekų valymo ir atliekų tvarkymo, švietimo, elektros, dujų ir garo tiekimo veiklos sektoriuose. Čia trys ketvirtadaliai ir daugiau darbdavių teigė turintys darbuotojų, kurie jau yra pensinio amžiaus arba prie jo artėja. Beveik du trečdaliai šių darbdavių – sveikatos priežiūros ir socialinio darbo, žemės ūkio, apdirbamosios gamybos sektoriuose.

Vyresnio amžiaus darbuotojų mažiausiai dirba tarp informacijos ir ryšių (nesiekia ketvirtadalio), finansinės ir draudimo bei profesinės, mokslinės ir techninės veiklos (trečdalis) įmonėse.

„Šie duomenys iš dalies patvirtina tai, ką stebime darbo rinkoje. Vyresnio ir pensinio amžiaus darbuotojai daugiausiai dirba švietimo ir sveikatos priežiūros įstaigose, kurios susiduria su dideliu žmogiškųjų išteklių trūkumu. Kartos nepersidengia, o jaunoji karta nepakankamai papildo dar dirbančių vyresnių darbuotojų gretas. Jiems išėjus į pensiją, šioms įstaigoms teks spręsti dar didesnes personalo samdos problemas“, – pabrėžė Užimtumo tarnybos direktorė Inga Balnanosienė.

Net 63 proc. darbdavių, turinčių priešpensinio amžiaus darbuotojų, nurodė, kad pensinio amžiaus sulaukę žmonės greičiausiai liks dirbti organizacijoje. Ketvirtadalis garantavo, kad tikrai liks dirbti – su jais iš anksto suderintos darbo sąlygos sulaukus pensinio amžiaus. Daugiausiai tokių darbdavių – viešojo valdymo sektoriuje, meninės, pramoginės ir poilsio organizavimo, nekilnojamojo turto operacijų, finansinės ir draudimo veiklomis užsiimančiose įmonėse.

Atsisveikinti su pensijos sulaukusiais darbuotojais ketina kas aštuntas (12 proc.) darbdavys.  Daugiausiai tokių įmonių – informacijos ir ryšių sektoriuje (22 proc.).

Pasak I.Balnanosienės, informacinių technologijų srityje dažniausiai dirba veržlios jaunos komandos, todėl vyresnio amžiaus darbuotojų įgūdžiai, tikėtina, neužtikrina veiklos efektyvumo ir spartos, o sulaukus pensijos jų paslaugų atsisakoma. „Visgi įmonės, kurios investuoja į darbuotojų mokymus ir kompetencijų atnaujinimą, retai susiduria su darbuotojo amžiaus problema“, – sakė Užimtumo tarnybos direktorė.

Darbdaviai dažnai teigia, kad darbuotojo žinios ir įgūdžiai yra svarbiausi, tačiau tik 45 proc. jų, turinčių pensinio ir priešpensinio amžiaus darbuotojų, teigė, kad reikalinga tokių darbuotojų patirtis. Daugiausiai (60 proc.) darbdavių, vertinančių vyresnių darbuotojų kompetencijas – vandens tiekimo ir nuotekų valymo, elektros, dujų ir garo tiekimo, nekilnojamojo turto operacijų sektoriuose.

Švietimo sektoriuje trečdalis (33 proc.), darbdavių įvardijo tokių darbuotojų žinių ir įgūdžių reikalingumą, o žmonių sveikatos priežiūros ir socialinio darbo sektoriuje – 45 proc.

Kai kurių darbdavių skepticizmą dėl pensinio ir priešpensinio amžiaus darbuotojų patirties iliustruoja tokie atsakymai: „Ne visi pensinio amžiaus sulaukę darbuotojai sugeba ir toliau produktyviai dirbti“, „Kvalifikacija ir vidinė motyvacija mažėja, tėvai nenori, kad su jų vaikais dirbtų pensinio amžiaus mokytojai“, „Pensinio amžiaus žmogus turi ilsėtis, dirbo visą gyvenimą, pakaks“.

Visgi teigiamų atsiliepimų apie vyresnius kolegas gauta daugiau: „Kiekvienas atvejis individualus, jei darbuotojas nori dirbti, tai ir dirba, tai pačio darbuotojo apsisprendimas“, „Žmogus nori dirbti, įmonei pravers darbo tęstinumas“, „Pensinis amžius ne kliūtis dirbti toliau“, „Priklausys nuo pensinio amžiaus sulaukusio darbuotojo, tai individualu, pagal situaciją“.

I.Balnanosienės teigimu, prasčiau vertinantys vyresnius kolegas, jaunesni darbuotojai galbūt programuoja ir savo ateitį bei kartos požiūrį, nesusimąstydami apie jau dabar darbo rinkoje vykstančius pokyčius: „Kiekvienas šalies gyventojas, nepriklausomai nuo amžiaus, turėtų kuo ilgiau išlikti aktyvus ir darbingas.“

Pernai vyresnių kaip 50 metų amžiaus asmenų įdarbinta 2,4 proc. daugiau nei 2022 m. – iš viso 50,2 tūkst. tokio amžiaus asmenų sugrįžo į darbo rinką. Vyresnių kaip 60 metų žmonių  įdarbinimas augo labiau – 6,9 proc. Užimtumo tarnybai tarpininkaujant įsidarbino 11,5 tūkst. žmonių.

INFORMACIJA

Kasmetinis darbdavių nuomonės tyrimas vyko 2023 m. spalio-lapkričio mėnesiais. Jo metu apklausta 2,5 tūkst. šalies įmonių ir įstaigų, kuriose dirba 158,5 tūkst. darbuotojų.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Palangoje rudenį vyks senjorų festivalis

Tarptautinės pagyvenusių žmonių dienos proga Palangoje pirmąsyk bus organizuojamas festivalis „Senjorų savaitė“. Rugsėjo 29 d. – spalio 4 d. Palanga ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Pensijos auga, tačiau vis dar lėtai

Lietuvoje augant vidutiniam darbo užmokesčiui, pamažu auga ir vidutinė senatvės pensija, tačiau atotrūkis tarp jų vis dar labai didelis. Praėjusiais ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Tyrimas: Darbdaviai nepritaria 4 dienų darbo savaitei

Produktyvumo ir darbuotojų pasitenkinimo siekis kelia vis daugiau diskusijų dėl trumpesnės darbo savaitės pritaikymo įmonėse ar organizacijose. Prieš beveik šimtą ...
2024-04-02
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This