Neregių kurtą performansą rodys Klaipėdoje

Kultūra

Lietuvos aklųjų ir silpnaregių bendruomenės nariai antrus metus kviečia į garso spektaklį „eiti į pat vidurį“. Netikėtų garsovaizdžių pasakojimas tamsoje, lydimas Jono Meko poezijos eilučių, Klaipėdą aplankys gegužės 25 dieną.

Kartu su garso menininku Vladu Dieniniu bei sinchroninių triukšmų (folių) meistre Dominyka Adomaitytė kurtas performansas susilaukė itin didelio susidomėjimo Vilniuje, todėl šiemet nuspręsta tęsti kūrybinę kelionę po kitus Lietuvos miestus – Kauną, Jonavą, Klaipėdą bei Šiaulius.

Kaip pasakoja patys spektaklio sumanytojai, jis kurtas remiantis Jono Meko poezija, pasitelkiant labiausiai garsiškus jo eilėraščius iš skirtingų gyvenimo periodų. 2023-iasiais metais pirmąkart parodytas garso spektaklis „eiti į pat vidurį“ puikiai iliustruoja mintį, jog klausymasis – kita regėjimo forma.

Profesionalių menininkų ir regos negalią turinčių kūrėjų draugystė tęsiasi jau ketvirtus metus. Prasidėjusi kaip garso meno ir muzikos edukacijos projektas „Regėjimo fonas“, ši kūrybinė erdvė skatina ieškoti vis naujų būdų, kaip turimą negalią paversti pranašumu ir galingu kūrybos įrankiu.

Projekto metu surengta ne viena kūrybinė stovykla, kurioje aklieji ir silpnaregiai gilinosi į klausą kaip matymą pakeičiančią juslę. Dalyviai garsiškai ir taktiliškai tyrinėjo aplinkos garsus, mokėsi garsinės dramaturgijos pagrindų, ansambliškumo įgūdžių.

Taip po truputį, projekto dalyviai virto garso aktorių grupe. Jų rankomis tamsoje gimė muzikinės istorijos, pasakojamos atrodytų, paprasčiausių buities daiktų – popieriaus, metalo ar medžio garsais.

Spektaklyje dalyvaus Deividas Mankevičius, Laura Stadalninkaitė, Martynas Vitkus, Dominyka Adomaitytė ir Vladas Dieninis. Jono Meko poezija į publiką prabils aktorės Rasos Samuolytės balso įrašais.

Performanso autoriai prasitaria, jog visiems, kuriems įdomus kūrybinis procesas, rūpimus klausimus galės užduoti iškart po pasirodymo. Kiekviename mieste po spektaklio numatyti aptarimai su kūrybine komanda.

Patirti visišką tamsą bei joje užgimstančius garsinius pasaulius klaipėdiečiai kviečiami Klaipėdos Kultūrų komunikacijų centre. Performansas vyks gegužės 25 d., 18 val.

Renginių bilietus platina kakava.lt, o spektaklio sklaidą Lietuvoje dalinai finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

KKKC kviečia registruotis rezidentus

Klaipėdos kultūrų komunikacijų centras (KKKC) kviečia profesionalius įvairių sričių menininkus teikti paraiškas dėl galimybių kurti KKKC meno dirbtuvėse. Paraiškas galima ...
2024-01-08
Skaityti daugiau

Kultūra

Parodų rūmuose - užsienio menininkių darbai ir edukacijos

Klaipėdos kultūrų komunikacijų centras (KKKC) inicijavo projektą „Užsienio menininkių parodų ciklas KKKC“. Jo metu pristatytos dvi parodos. Viena jų – ...
2023-12-19
Skaityti daugiau

Kultūra

Kviečia į „Karnavaltoną"

Klaipėdos kultūrų komunikacijų centras (KKKC) gruodžio 28 d., ketvirtadienį, 18 val., trečius metus iš eilės kviečia meno mėgėjus ir kūrėjus ...
2023-12-14
Skaityti daugiau

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This