De profundis clamat

Senienų žurnalas
Linas Poška
2024-05-09

Europos dienai, gegužės devintajai, apie meilę ir taiką.

Istorija – tai istorijos, šįkart istorijos bus apie gelmes. Taigi, atrodys taip: dvi meilės ir taikos istorijos, iš gelmių. O viduryje šių istorijų poilsiui nuo patoso bus dar viena nei šiokia nei tokia – irgi tarsi apie meilę, bet prižeminta iki vulgarumo.

Paskutiniosios vilties submarina

Revoliucinę dvasią įdiegti konservatyvioje krygsmarinėje fiureriui sekėsi nelengvai. Kai kapitonas defetistas liepė nukabinti laive vyriausiojo ginkluotųjų pajėgų vado portretą, kapitoną sušaudė kitiems pamokyti. Bet povandeninių laivų vadai karo pabaigoje buvo per jauni ir per daug jau matę, kad visada klausytų įsakymų.

Taikiausia istorijoje submarina U 3505 iš Rytprūsių nuo soldaterijos 1945 m. pavasarį išgelbėjo ne tik vado žmoną ir dukrą, bet ir 110 moterų ir vaikų.

Ši istorija turi stulbinančio bibliškumo. „Lietus pylė ant žemės keturiasdešimt dienų ir keturiasdešimt naktų. Tą pačią dieną Nojus drauge su savo sūnumis – Šemu, Hamu ir Jafetu, su savo žmona ir trimis sūnų žmonomis įėjo į arką.“

Ir neviltis, ir išgelbėjimas iš gelmių:

„Mane prarijo vandenys,
apsėmė visi tavo vandenų srautai ir vilnys.
Tuomet tariau: Nuo tavo Artumo
esu
išguitas!
Kaip vėl regėsiu tavo šventąją buveinę?
Vandenys užliejo mane ligi kaklo,
bedugnė prarijo mane,
jūros dumbliai apraizgė man galvą
prie kalnų pamatų.
Nužengiau į kraštą,
kurio skląsčiai uždarė mane amžinai.
Bet tu, VIEŠPATIE, mano Dieve,
iškėlei mano gyvastį iš Duobės.“

Karo įsakymą vardan taikos ir meilės sulaužęs vyresnysis jūrų leitenantas Horstas Willneris kapitonų kursus baigė pas mus Klaipėdoje, 24-ojoje flotilėje. Man patinka galvoti, kad Klaipėdos oras juo kvėpavusius daro žmogiškesniais.

Pistacijų, meilės ir taikos spalva

Sovietų maršalas Berija (ლავრენტი პავლეს ძე ბერია) skundė generalisimusui Stalinui kitą maršalą, Bulganiną (Булганин):
«Маршал Булганин, находясь в обществе двух балерин Большого Театра, в номере 348 гостиницы N, напившись пьяным, бегал в одних кальсонах по коридорам 3-го и 4-го этажей гостиницы, размахивая привязанными к ручке от швабры панталонами фисташкового цвета, затем, спустившись в ресторан, Булганин, поставив по стойке «смирно» несколько генералов, которые ужинали там, потребовал от них целования знамени, то есть вышеуказанных панталон. Когда генералы отказались, дал команду арестовать генералов. Утром маршал Булганин отменил свой приказ».

Pagerbdamas gūglio transleitorių, teikiu kiek archaizuotą vertimą: „Karvaida Bulganinas 348-ajame viešbučio kambaryje bendravo su dviem pajodžargomis iš Didžiosios vaidyklos ir ten piktnaudojo bjaurų svaigalą. Apsisvaiginęs lakstė viešbučio 3 ir 4 aukšto kalidoriais mosuodamas ant šepečio koto tamtyč iš motriškųjų kelnikių pasidaryta pistacijų spalvos vėliava. Po to nusileido į smuklę, išrikiavo ten vakarieniavusius jenerolus ir pareikalavo, kad jie jau jam bučiuotų tąjį pistacijų štandartą, taigi viršpaminėtąsias kelnikes. Jenerolams atsisakius, liepė uždaryti juos į šaltąją. Ryte karvaida Bulganinas atmainė savo paliepimą.“

Mums čia verta pažymėti, kad Berija – faktiškai, skundikas ir pavyduolis – galų gale buvo sušaudytas; pirmasis istorijoje hipis Bulganinas savo dienas baigė taikiai lovoje. Taiką ir meilę pasirinkę maršalai gyvena ilgiau.

Gynę save, apgynė ir mus

Gegužės devintąją sukanka, dėl to ir prisėdau rašyti, – dvidešimt metų nuo Janos Diagilevos mirties.

Geriausieji Rusijos muzikantai visa esybe jautė, kad reikia pakeisti žmogaus orumą žlugdančią santvarką. Taikos! Taikos pirmiausia visuomenėje: „по новым данным разведки – мы воевали сами с собой“ (BG, „Liepsnojantis traukinys“).

Kaip „непобедимый, могучий народ“ kariauja pats su savimi, dainavo ir Sibiro вопленица.

Mums Lietuvoje tai reiškė, kad mylinčios bendraminčių rankos Rusijoje laiko dangaus skliautą ir virš mūsų, kad galėtume atlikti savo namų darbus. Nes taika Rusijoje buvo neįmanoma be taikos ir Lietuvoje.

Epilogas

Iš tos taikos ir meilės kartos nieko ten beveik nebeliko. Kas mirė, o kas sukurvėjo. Bet yra atsakas nevilčiai:

Though they go mad they shall be sane,

Though they sink through the sea they shall rise again;

Though lovers be lost love shall not;

And death shall have no dominion.

Senienų žurnalas. Pirmąkart publikuota 2011 05 09

Žymos: | | | |

Komentarai:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti apie klaidą

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija

Pristatys knygą, atgaivinančią tarpukario Klaipėdos kasdienybę 

Trečiadienį, balandžio 17-ąją, 17 val., Klaipėdos miesto savivaldybės I. Kanto viešojoje bibliotekoje (Turgaus g. 8) klaipėdietis žurnalistas Martynas Vainorius pristatys ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Nupūs dulkes nuo Klaipėdos vandens muziejaus projekto

Uostamiesčio savivaldybės valdoma AB „Klaipėdos vanduo“ atnaujino sutartį dėl vandens muziejaus ekspozicijos projekto, kuris buvo parengtas dar 2015 metais, atnaujinimo (aktualizavimo) ...
2024-02-20
Skaityti daugiau

Kultūra, Svarbu

Herodoto dvasia papasakota tarpukario Klaipėdos istorija greičiausiai turės ir tęsinį

„Mūsų istorikai rašo giliai ir nepriekaištingai, bet nepasiruošusiam žmogui istorikų knygos gali būti sunkios ir sprangios skaitymui. O Herodoto dvasia ...
2024-02-15
Skaityti daugiau



Pin It on Pinterest

Share This