Žūva daug ruonių (1)

Svarbu, Uostas ir jūra
Avatar photoAtvira Klaipėda
2024-05-14

„Kraupus radinys pajūryje“, – „Atvirai Klaipėdai“ parašė klaipėdietė Simona ir pridėjo nuotraukas bei filmuką, padarytus Melnragės paplūdimyje. Į tokias situacijas reaguojančios įstaigos vadovė Galina Kučinskienė konstatuoja, kad jų pernai ir šiemet, deja, bet yra labai daug.

„Šiltą pirmadienio popietę susiruošiau į pasivaikščiojimą pajūriu. Netoli 1-osios Melnragės gelbėjimo stoties, visai šalia pakrantės, pastebėjau didelį maišą. Nieko blogo neįtardama, nusprendžiau prieiti ir patikrinti: ko gero, jame pilna smėlio, pamaniau, ir bus galima minutei prisėdus atsikvėpti. O radinys buvo kiek kitoks – viduje gulėjo ruonis, o jo galūnes puolė musės. Radinys kiek pašiurpino ir tuo pačiu nustebino. Nejau tokio dydžio nugaišusių laukinių gyvūnų kūnai turėtų būti palikti natūraliai suirti pakrantėse…“, – rašė Simona.

Nugaišusių ruonių kūnų surinkimu ir utilizavimu Smiltynėje, Klaipėdos žemyninėje dalyje ir Klaipėdos rajone rūpinasi VšĮ „Būk mano draugas“. Pasak jos vadovės Galinos Kučinskienės, sulaukus atitinkamo pranešimo pirmiausiai pasirūpinama žuvusį ruonį patalpinti į maišą, o vėliau organizuojamas jo išvežimas.

„Deja, bet šiemet, kaip ir pernai, žūva labai daug ruonių. Jei anksčiau buvo vienas kitas, tai dabar būna, kad per savaitę surenkame ir septynis-aštuonis“, – sakė moteris.

Lietuvos jūrų muziejus skelbia, kad kiekvienais metais Lietuvos pajūryje randama daugiau nei 20 ruonių jauniklių, sužalotų suaugusių ruonių ir paukščių. Sužeisti, sergantys ruoniai ar pasimetę ruonių jaunikliai gydomi muziejaus Baltijos jūros gyvūnų reabilitacijos centre, o sustiprėję paleidžiami atgal į Baltijos jūrą. Šiemet pirmasis toks ruonis bus rastas kovo viduryje ties molu Smiltynėje.

Baltijos pilkieji ruoniai (Halichoerus grypus macrorhychus) – reta, nykstanti rūšis, įrašyta į Lietuvos, Latvijos, Estijos, Suomijos, Švedijos, Rusijos Raudonąsias knygas. Šie ruoniai Baltijos jūroje gyvena jau 10 tūkst. metų.

Žymos: | | | |

Komentarai (1):

Įrašo “Žūva daug ruonių” komentarų : 1

  1. Gregeo, klaipedos vanduo ir kt parašė:

    Nuolat teršia jūra. 1945 vokiečiai į jūra paidojo cheminius ginklus, statiniai jau surudijobir leidžia visas cheminės medžiagos į jūra. Taip pat žudo žvejai. Jie sugauna ir užmuša, kad žuvies nevalgytu ruoniai.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti apie klaidą

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosauga

Klaipėdos universiteto mokslininkas: „Tikimės, kad butelių kamštelių rasime vis mažiau“

Klaipėdos universiteto biomedicinos mokslų daktaras Arūnas Balčiūnas gerai pažįsta Baltijos jūros pakrantes – jau daug metų mokslininkas tyrinėja jūrą teršiančių ...
2024-07-26
Skaityti daugiau

Regionas

Pamario galerijoje Juodkrantėje - menininkų rezidencijos

Juodkrantės Pamario galerijoje prasidėjo menininkų rezidencijų programa. Neringos savivaldybės finansuojamos rezidencijos vizualiųjų menų kūrėjams suteikia galimybę gyventi ir vystyti individualius ...
2024-07-22
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

Iš Baltijos jūros ištraukė 70 kg sveriančius nuskendusius žvejybinius tinklus

Plastiko tarša – viena opiausių Baltijos jūros problemų.  Praėjusią savaitę į jūros gelmes nusileidusi narų komanda dugne nuo tinklų, keliančių ...
2024-07-19
Skaityti daugiau



Pin It on Pinterest

Share This