Radaro bokštas Smiltynėje – saugesnei laivybai

Uostas ir jūra
Avatar photoAtvira Klaipėda
2024-05-15

Smiltynėje, greta Naujosios perkėlos, užbaigtas statyti Klaipėdos jūrų uosto radiolokacinės kontrolės sistemos bokštas, kuris, pasak Uosto direkcijos pranešimo, dar labiau padės užtikrinti laivybos saugumą uoste.

Vienas iš esminių reikalavimų radaro statytojams buvo, kad bokšto architektūrinė išraiška maksimaliai derėtų su Kuršių nerijos nacionalinio parko kraštovaizdžiu, o pati radaro bokšto konstrukcija ir architektūrinė išraiška būtų tokia, kad statinys būtų suvokiamas kaip orientyras, žymintis UNESCO Pasaulio kultūros ir gamtos paveldo teritoriją.

Bokšto statybos bei krantinių rekonstrukcijos darbai. Palmiros Martinkienės nuotr.

Radiolokacinės kontrolės bokšto projektą rengė architektūrinės koncepcijos konkursą laimėjęs Panevėžio statybos trestas. Kad statinys labiausiai įsikomponuotų į kraštovaizdį, atitiktų kitus keliamus reikalavimus, architektūrines koncepcijas vertino sudaryta komisija, kurioje buvo ne tik Uosto direkcijos darbuotojai, bet ir Klaipėdos miesto savivaldybės, Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos prie Aplinkos ministerijos, Lietuvos architektų sąjungos Klaipėdos apskrities organizacijos atstovai, taip pat ir Kuršių nerijos nacionalinio parko atstovai.

Radiolokacinės kontrolės bokštą Smiltynėje pastatė UAB „Borta“.

Uosto direkcijos nuotr.

„Džiaugiamės galėdami jau ne vienerius metus prisidėti prie Klaipėdos uosto infrastruktūros tobulinimo įgyvendinant unikalius projektus. Radiolokacinės kontrolės bokšto Smiltynėje statyba ne išimtis, nes bokštas unikalios architektūrinės išvaizdos, sveriantis daugiau kaip 75 tonas. Bokšto statyba pareikalavo specifinių gamybos, logistikos bei montavimo įgūdžių. Noriu padėkoti visiems statybos proceso dalyviams už sėkmingą bendradarbiavimą“, – pranešime pažymi UAB „Borta“ direktorius Kęstutis Zubrickas.

Beveik 30 metrų aukščio bokštas su dviem aikštelėmis sukonstruotas iš į viršų siaurėjančių lakštinio plieno elementų. Dėl statinio išskirtinės svarbos teritorija aplink bokštą aptverta ir gyventojai patekti į jį negalės. Ant radaro bokšto netrukus bus sumontuota reikalinga įranga.

Darbų vertė – 1,7 mln. eurų.

Žymos: | | | | |

Komentarai:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti apie klaidą

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės

Padegė kopų sutvirtinimus

Ketvirtadienį, apie 23.20 val., Klaipėdoje, Smiltynėje, kopose, kilo gaisras, kurio metu dviejose vietose sudegė žabtvorės, skirtos kopų sutvirtinimams. Įtariamas padegimas. ...
2024-07-26
Skaityti daugiau

Miestas

Revizuos Dangės ir Smiltynės krantines

Klaipėdos savivaldybė perka Dangės upės ir Smiltynėje esančių krantinių techninės analizės ir techninės dokumentacijos parengimo paslaugas. Siekiama įvertinti šių statinių ...
2024-07-15
Skaityti daugiau

Vasara

Pataria, kaip atskirti duobes jūroje

Po to, kai savaitgalį Baltijos jūroje, Melnragėje ir Smilynėje, nuskendo du vyrai, „Klaipėdos paplūdimiai” dar kartą primena, jog būtina saugotis ...
2024-07-01
Skaityti daugiau



Pin It on Pinterest

Share This