Susikibo dėl milijonų už miesto tvarkymą  (3)

Svarbu, Verslas
Avatar photoMartynas Vainorius
2024-05-15

Dar vienas Klaipėdos savivaldybės paskelbtas viešasis konkursas atsidūrė teisme – šįkart buvo apskųstos procedūros dėl sanitarinio tvarkymo paslaugos vasaros ir žiemos sezonais bei šventinių renginių metu.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Savivaldybė šį konkursą, kurio metu pirko viešųjų erdvių, šaligatvių, automobilių stovėjimo aikštelių, želdinių valymo, sniego valymo nuo šaligatvių ir jo išvežimo, šaligatvių barstymo ir kitas paslaugas, buvo suskaidžiusi į dvi dalis. Šiaurinei (I) daliai per trejus metus numatyta pirkti paslaugų ne mažiau kaip už milijoną eurų, maksimaliai – už 2,4 mln. eurų. Pietinei – atitinkamai už 800 000 ir 1,65 mln. eurų.

Metų pradžioje savivaldybė paskelbė, kad pirmosios konkurso dalies laimėtoju pripažįsta UAB „Klaipėdos želdiniai“, o II – UAB „Raguvilė“. Nesutikdama su tuo bendrovė „Ecoservice“ kreipėsi į Klaipėdos apygardos teismą, kuris pirmiausiai pritaikė laikinąsias apsaugos priemones – įpareigojo savivaldybę sustabdyti konkursines procedūras ir nesudaryti sutarčių, o jei jos sudarytos, sustabdyti vykdymą.

„Ecoservice“ savo ieškinyje teismui dėstė, jog „Raguvilė“ esą neatitinka konkurso sąlygų, nes vasario pradžioje buvo nesumokėjusi 178,8 Eur mokesčių, taip pat mokėjo baudas, buvo pažeidusi Viešųjų pirkimų įstatyme nurodytą aplinkos apsaugos teisės įpareigojimą – pernai balandį Klaipėdos rajono aplinkos apsaugos inspekcijos buvo įpareigota nutraukti neteisėtą statybinių atliekų apdorojimo veiklą. Taip pat ieškinyje buvo rašoma, jog „Klaipėdos želdinių“ finansinės atskaitomybės audito išvadoje aiškiai nustatyta, jog minėta įmonė nesilaiko su audito ir finansų apskaita susijusių reikalavimų“.

Anot „Ecoservice“, abi laimėtojais pripažintos bendrovės tik deklaratyviai ir nedetalizuodamos nurodė pasitelksiančios sudėtingą ir brangią techniką.

Pati „Raguvilė“ savo atsiliepime aiškino, kad minima mokestinė nepriemoka buvo susijusi su periodinėmis PVM įmokomis, šis įsiskolinimas esą buvo visiškai trumpalaikis, nedelsiant padengtas. „Klaipėdos želdiniai“ savo ruožtu dėstė, kad nepriklausomo auditoriaus išvadoje yra suformuota nuomonė, jog įmonės 2022 metų finansinės ataskaitos parodo tikrą ir teisingą vaizdą.

Bylą išnagrinėjęs teisėjas Almantas Padvaleskis konstatavo, kad ieškinys yra atmestinas.

Anot teismo, iš bylos duomenų matyti, kad „Raguvilė“ sumokėjo PVM nepriemoką tą pačią dieną, kai tik gavo atitinkamą Mokesčių inspekcijos pranešimą, tad jos šalinti iš viešųjų pirkimų dėl to nebuvo pagrindo. Atmetė teismas ir „Ecoservice“ svarstymus dėl „Klaipėdos želdinių“ audito – pabrėžta, kad 2021 m. finansinės ataskaitos audito nepateikimas nepatenka į konkurse nustatytą vienerių metų laikotarpį. Tuo labiau, kad nėra duomenų, jog tokia finansinė ataskaita būtų neteisinga.

Akcentavo teismas ir tai, kad pirkimo sąlygose nebuvo reikalaujama kartu su pasiūlymu pateikti siūlomos technikos technines charakteristikas įrodančius dokumentus. Be to, tai esą būtų nesuderinama su Viešųjų pirkimų įstatyme įtvirtintais principais – savivaldybė negalėjo nurodyti konkrečių valymo įrenginių, gamintojų, nes tokiu atveju būtų ribojama konkurencija.

Atmesdamas ieškinį teismas iš „Ecoservice“ Klaipėdos savivaldybės administracijai priteisė 6 195,2 Eur, o „Raguvilei“ – 4 791,6 Eur bylinėjimosi išlaidų.

Toks sprendimas dar gali būti skundžiamas Apeliaciniam teismui. O kol jis įsigalios buvo paliktos laikinosios apsaugos priemonės.

Žymos: | | | |

Komentarai (3):

Atsakymai į “Susikibo dėl milijonų už miesto tvarkymą ”: 3

  1. Tauralaukio gyventoja parašė:

    Na bent jau žolę gražiai pjautų…Tada kovok.

  2. Juras M parašė:

    Tau juokinga ,bet šiukšles pinigai ir tikrai geri,ir visam gyvenimui ,nes šiukšlių pilna..

  3. Tomas parašė:

    Čia kaip „Sopranų” seriale, šiukšlių klanų karai 😀

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti apie klaidą

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

„Raguvilė“ prižiūrės ir visas Klaipėdos kapines

Nuo birželio vidurio pietinės Klaipėdos miesto dalies bendrųjų erdvių švara ir tvarka besirūpinanti UAB „Raguvilė“ trejus metus už beveik milijoną ...
2024-07-23
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Politinių ambicijų kaina – 11 477 eurai iš mokesčių mokėtojų kišenės

Remigijaus Žemaitaičio ir jo bendražygių užsukta istorija, į kurią sutiko įsitraukti ir Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus, mokesčių mokėtojams kainuos per ...
2024-07-19
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Teismo sprendimo nevykdanti Irena Šakalienė sumokėtų baudų neatgaus

Ir apeliacinės instancijos teismas atsisakė atnaujinti vieną iš procesų dėl buvusios uostamiesčio savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėjos Irenos Šakalienės ...
2024-06-18
Skaityti daugiau



Pin It on Pinterest

Share This