„Viesulo“ vadovui – kontrolierių kirčiai (5)

Sportas, Svarbu
Avatar photoArtūras Šulcas
2024-05-15

Nors Klaipėdos savivaldybės meras Arvydas Vaitkus neseniai „Viesulo” sporto centro vadovo Vaclovo Gedvilo darbą įvertino gerai, Kontrolės komitetas antradienį rekomendavo jam nedelsiant atlikti šios įstaigos vadovo vertinimą bei nuspręsti dėl jo tinkamumo toliau eiti pareigas. Būgštaujama, kad pastarasis gali nevykdyti atlikto audito rekomendacijų, tarp kurių yra ir nurodymas grąžinti darbuotojams neteisėtai išmokėtus pinigus.

Arvydas Vaitkus ir Vaclovas Gedvilas. Martyno Vainoriaus nuotr.

„Žmogiškųjų išteklių valdymas „Viesule” turi trūkumų ir yra neefektyvus”, o įstaigos sportinės veiklos kontrolė – nepakankama,- konstatavo Kontrolės ir audito tarnyba, auditavusi šią vidinių konfliktų jau porą metų draskomos įstaigą.

„Tai čia yra tam tikras ženklas, tam tikras signalas: sistemiškai neveikianti sistema”, – dar prieš mėnesį sakė Kultūros, švietimo ir sporto komiteto pirmininkas Vytautas Grubliauskas, išgirdęs, kad „Viesulo” sporto centro vadovo Vaclovo Gedvilo darbą meras Arvydas Vaitkus įvertino gerai.

Kontrolės komitetui išsamiai pristatę visą audito medžiagą kontrolieriai teigė, kad jiems ne kartą buvo teikti neteisingi dokumentai, bendravimas su įstaigos vadovu nebuvo paprastas. Jie kalbėjo, jog esą bus problema su rekomendacijų įgyvendinimu, nes vieną rekomendaciją atsisakyta vykdyti, ir auditoriams teko keisti jos tekstą bei kaip rekomendacijos gavėją įtraukti Savivaldybės administraciją, kad užtikrintų lėšų grąžinimą. 

„Nežinom kaip pavyks”, – dūsavo jie.

Auditoriai rekomendavo Klaipėdos miesto savivaldybės administracijai ir ir Klaipėdos „Viesulo“ sporto centrui  grąžinti į  biudžetą „neteisėtai įstaigai nepriklausančio turto remontui bei eksploatavimui panaudotas lėšas iš viso 2 653,74 eurų ir pateikti lėšų grąžinimą patvirtinančius dokumentus”. Vertinant įstaigos automobilių remontui panaudotų lėšų teisėtumą nustatyta, kad įstaigoje neužtikrintas Viešųjų pirkimų įstatymo nuostatų laikymasis ir įstaigos lėšų naudojimo kontrolė, nes „įstaiga iš privataus ūkio subjekto 2023 m. gruodžio mėnesį įsigijo automobilių remonto paslaugas už 3 059,25 Eur, neatlikusi viešųjų pirkimų procedūrų”.

Taip pat rekomenduota užtikrinti, kad „į KMS biudžetą būtų grąžintos nepagrįstai panaudotas lėšos išmokėtos Klaipėdos „Viesulo“ sporto centras 3 darbuotojų priemokoms už neatliktus darbus iš viso 2 875,41 Eur ir pateikti lėšų grąžinimą patvirtinančius dokumentus”. Auditoriai Kontrolės komiteto posėdžio metu sakė, kad V. Gedvilas grąžino 125 eurų už asmeninio automobilio remontą.

„Biudžetinės įstaigos Klaipėdos „Viesulo“ sporto centras valdymą tikslinga efektyvinti tobulinant veiklos planavimo, vidaus kontrolės sukūrimo bei įgyvendinimo procesus, stiprinant lėšų, turto, žmogiškųjų išteklių valdymo bei sportinės veiklos vykdymo kontrolę”, – tokį pagrindinį audito rezultatą pateikė Kontrolės ir audito ir tarnyba, auditavusi šios įstaigos ir Savivaldybės administracijos veiklos efektyvumą 2022 – 2023 metais. 

Auditoriai nustatė, kad tobulintinas yra visas įstaigos veiklos ir ugdymo planavimo procesas, nes esą nevykdomas nuoseklus ir rezultatyvios veiklos siektinas įstaigos veiklos planavimas, neužtikrintas tinkamas ugdymo proceso planavimas, įstaigos išteklių valdymo ir naudojimo teisėtumas bei efektyvumas.

Be to, konstatuota, kad „Klaipėdos miesto savivaldybės ir įstaigos vadovo sudarytos sąlygos įstaigos vykdomai veiklai bei ištekliams valdyti atskirais atvejais neatitinka teisės aktų nuostatų ir yra nepakankamos”. Ne visais atvejais įstaigos turtas ir lėšos, anot kontrolierių, buvo valdomi ir naudojami efektyviai bei vadovaujantis teisės aktų reikalavimais.

Teigiama, kad šios įstaigos vardu buvo sudarytos panaudos sutartys, kuriomis nesiekta efektyviai naudoti jos turtą ir lėšas, lėšos ne visais atvejais buvo naudojamos racionaliai, vadovaujantis teisės aktų reikalavimais, automobilio viešasis aukcionas vykdytas nesilaikant visų įstaigos vadovo nustatytų reikalavimų. 

Prieš mėnesį per Kultūros, švietimo ir sporto komiteto posėdį mero komandos narys Tomas Juočys konstatavo, kad „Viesule” nepavyksta rasti bendros kalbos, todėl „davė savo žmogišką vertinimą“: „Dveji metai nesibaigiančių rietenų sako, kad vadovui sunkiai sekasi”. Tuo metu jo kolega Romaldas Idzelevičius gynė V. Gedvilą: „Atėjo geras vadovas, įvedė gerą tvarką. Jis stengiasi dirbti pagal įstatymą. Dėl to yra labai stiprus puolimas”.

Žymos: | | | | | | | |

Komentarai (5):

Atsakymai į “„Viesulo“ vadovui – kontrolierių kirčiai”: 5

  1. Arturas parašė:

    Oi, tas Vaclovas, intrigų meistras! Kiek ilgai jam truko minti kelią, kol patapo biudžetinės įstaigos vadovu! Į sporto tarybą veržte veržėsi, sukiršino Ledo ritulio bendruomenę, „pasiėmė” karūną, jų vardu patapo sporto tarybos nariu, vis šaukė, jog biudžetinės įstaigos blogai, vieni vagys aplink, turi būti vien tik klubai, jokių biudžetinių įstaigų. Bet vadovu patapti nepasibodėjo, iš trečio karto berods, ne iš pirmo. Tai, jei savivalda finansavimą skirtų tik klubams, tai kokie ten pinigai vaikščiotų vienų kitų kišenėse, o jau apie kažkokias tvarkas, viešuosius pirkimus, sportinių rezultatų siekimą ir kt. galima bekalbėti… Tikrą tiesą rašo kiti komentatoriai kokiose darbuose dirbo, visose buvo „gražiai” išprašytas. Gal merui užteks trinktelt duris jam iš kitos pusės, ar paglostys, pasakys niuniuniu, daugiau taip nedaryk, bet daryk panašiai, įgyvendink rekomendacijas, mobinguok toliau, tvarką įvesime…išmesime visus liberalus, konservus, bus tau vietos. Apsaugok, Dievie, nuo mano minčių, tfutfutfu, žiūrėk dar taip ir nutiks tfutfutfu

  2. skaitytojas parašė:

    “Vakaru ekspreso” idomus komentarai. Nejaugi tiek turi prisirinkęs informacijos prieš merą, kad bijo jį pajudinti? o kad moka šmeižti ir iškraipyti faktus, tai jau daugeliui žinoma. Tiek jau darbų pakeitė ir iš visur buvo paprašytas išeiti. Bet Mero visa palaikymo grupė to paties lygio. Nejaugi jam neužtenka konkrečių faktų, kad tai visiškai žmogus netinkantis vadovo pareigoms? Nors … toks tokį rado. Savivaldybėje irgi tik tinginiai, neišmanėliai ir vagys. Manau , sprendžiant iš VE komentarų, auditas dar ne viską pamatė, dar dau ką “skaidraus” galima atrasti. . Gal jau verta teisėsaugai perduoti?

  3. Nusivylęs parašė:

    Už poros dienų visi pamirš audita ir vėl bus duotas naujas šansas. Meilė partijos įkūrėjui suduž tik pakeitus pagrindinė miesto kėdę…..

  4. ... parašė:

    Nu tai aiškiai parašyta, kad teikė neteisingus dokumentus, tvarkėsi savo auto, premijas neteisėtai išsimokėjo, nesilaikė teisės aktų. Kur jau čia įvedė tvarką?!

  5. Paaiškinkit, kas protingesnis... parašė:

    O tai , nesupratau – ar šio audito rezultatai įrodo, kad „atėjo naujas vadovas ir įvedė gerą tvarką bei stengiasi dirbti pagal įstatymus” ar įrodo, kad priešingai, kad yra netvarka ir kad pažeidinėjo įstatymus?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti apie klaidą

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Švietimas

Atnaujins keturių ugdymo įstaigų kiemus

440 tūkstančius eurų Klaipėdos savivaldybė įsipareigojo maksimaliai sumokėti už vienos mokyklos ir trijų vaikų lopšelių-darželių kiemų bei privažiavimų dangų remonto ...
2024-07-26
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Didžiojo pilies bokšto špilis iškils jau rugpjūtį

Užkopti į uostamiesčio piliavietės viršų, pasigrožėti nuo jos Kuršių mariomis ir Kuršių nerija, pasižvalgyti į uostą, laivus, akimis aprėpti miesto ...
2024-07-26
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Klaipėdos baseino broko byla suksis iš naujo

Dar 2019-aisiais prasidėjusi byla dėl naujojo Klaipėdos baseino defektų sugrąžinta į pirmąją instanciją – tokį sprendimą ketvirtadienį priėmė Apeliacinis teismas. ...
2024-07-25
Skaityti daugiau



Pin It on Pinterest

Share This