Ramųjį vandenyną šturmuos „Kuršis“

Fotoreportažai, Svarbu, Uostas ir jūra
Avatar photoMartynas Vainorius
2024-05-16

Iki šiol nieko neatliktą žygį – nuplaukti 12 000 kilometrų nuo Kalifornijos (JAV) iki Brisbano (Australija) irkline valtimi – pasiryžęs atlikti klaipėdietis Aurimas Mockus ketvirtadienį pristatė jos vardą. Kartu jis apgailestavo, kad dėl biurokratų nerangumo „Kuršį“ teko registruoti Didžiojoje Britanijoje.  

Kol kas žinią, kad Lietuva stovi su Ukraina per didžiausią pasaulio vandenyną apie aštuonis mėnesius plukdysiantis A. Mockus, taip siekiantis pagerbti kare mirusius ukrainiečius, negali pasigirti, kad sulaukia finansinės paramos – didžiausia tokia našta gula ant jo paties pačių.  

Martyno Vainoriaus ir Algirdo Kubaičio nuotr.

Pasak A. Mockaus, tikriausiai iki pat unikalaus žygio starto nebus galima pasakyti, jog viskas galutinai paruošta.  

„Buvo valties persivertimo testas, atrodo, kad jau viskas gerai, bet visgi išaiškėjo tam tikri niuansai, kuriuos reikėjo skubėti pašalinti. Manau, kad apie 95 procentai darbų, susijusių su korpusu, jau yra padaryti. Pagrindas dabar bus komplektavimas – maistas, įranga“, – sakė keliautojas.  

Jis neslėpė nusivylimo, kad Ukrainoje pagamintos valties negalėjo užregistruoti Lietuvos laivų registre.  

„Didžiojoje Britanijoje tai galima padaryti net valties nenuvežus… Reikėjo ten net ir gelbėjimo švyturius registruoti. Siūlė man Lietuvoje ją registruoti kaip pramoginį laivą, bet atsisakiau tai daryti. Pagal europines direktyvas buvo galima registruoti kaip sportinį laivą, bet kažkas nenorėjo to iki galo padaryti. Tuo metu, kai muitinė padarė precedentą ir leido įvežti valtį, neturėjusią Europos Sąjungos sertifikavimo, kai kas tokio precedento registruojant daryti jau nenorėjo“, – sakė A. Mockus.  

Apgailestavo jis ir dėl to, kad Britanijoje užregistravus irklinę vandenyno valtį jai teko daug kam kliūvantis registracijos numeris „Lithuania-SSR193086“.   

Anot A. Mockaus, vardas „Kuršis“ jam iškart šovė į galvą, galbūt dėl to, kad ilgą laiką buvo regbininkas, susijęs su Klaipėdos klubu „Kuršiai“. Be to, jam labai svarbi baltų kultūra, mūsų krašto istorija.  

Prie valties dizaino akcentų kūrimo prisidėjęs žurnalistas, kraštotyrininkas Denisas Nikitenka pasakojo kad ji yra papuošta kuršišku runiniu raštu ir transliuoja vikinginę-kuršišką žinią. Kai kurie ornamentai yra paimti iš archeologų rastų kuršiškų apyrankių.  

„Valties dizainas yra pilnas mitologinės simbolikos“, – sakė D. Nikitenka.   

Neatsitiktinai parinkta ir tamsiai mėlyna spalva: tai – kuršių itin mėgta indigo spalva, kuria buvo dažomi sermėgų, skarų siūlai. Valties priekyje – du sukryžiuoti, stilizuoti skirtingų tipų kovos kirviai, nupiešti pagal realius X-XI a. radinius iš kuršių Laivių kapinyno Kretingos rajone.

„Skaudžiausia kol kas yra finansinė pusė. Tikriausiai sunkmetis Lietuvoje. Didžiąja dalimi tai yra asmeninės lėšos. Keletas įmonių dar galvoja. Vienas bičiulis, kuriantis savo verslą, prisidėjo“, – sakė A. Mockus, kuris buvo kreipęsis paramos ir į didžiąsias Lietuvos įmones.  

Startuoti JAV A. Mockus tikisi nuo rugsėjo 15-osios iki spalio 1 dienos. Valtis į JAV turėtų būti išsiųsta liepos pabaigoje ar rugpjūčio pradžioje. Pats jis ketina išvykti rugpjūčio pabaigoje. Atsižvelgdamas į panašius žygius klaipėdietis prognozuoja, kad pati kelionė gali trukti aštuonis mėnesius.   

Prisidėti prie šios kelionės gali kiekvienas, apsilankęs specialiai sukurtame puslapyje aurimasmockus.lt

Žymos: | | |

Komentarai:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti apie klaidą

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Vaikus ir jaunimą kviečia į kūrybines dirbtuves

Klaipėdoje vykdomas projektas „Kuriu aplinką“, kurio metu vyks nemokamų kūrybinių dirbtuvių ciklas vaikams ir jaunimui, padėsiantiems kurti naują neofreską. Kūrybinių ...
2024-07-24
Skaityti daugiau

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija

Muziejus kvies susitikti prie švyturio

Liepos 23-ąją, 17.30 val., Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje (Didžioji Vandens g. 2) bus atidaroma paroda „Susitikime prie švyturio“. Paroda bus ...
2024-07-17
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Aurimas Mockus savo jėgas išbandė Baltijos jūroje

Iki plaukimo per Ramųjį vandenyną starto likus vos keliems mėnesiams Aurimas Mockus išbandė savo jėgas ir valtį Baltijos jūroje. Visą ...
2024-07-02
Skaityti daugiau



Pin It on Pinterest

Share This