Rengiami automobilių parkavimo rinkliavos „atlaidai” (atnaujinta) (9)

Svarbu, Transportas
Avatar photoArtūras Šulcas
2024-05-16

Klaipėdos meras siūlo praplėsti Raudonąją parkavimo zoną, Mėlyną zoną priskirti Žaliajai, tačiau atsisakyti rinkliavos rinkimo ne sezono metu – nuo rugsėjo 16 d. iki balandžio 30 d. savaitgaliais ir švenčių dienomis Piliavietės aikštelėje ir Žvejų gatvės atkarpoje tarp pasukamojo tiltelio ir Pilies g. Taip pat visus metus siūloma atsisakyti rinkliavos senamiestyje kiekvieną dieną nuo 12 iki 14 valandos.

Dėl šių ir kitų siūlomų pokyčių prognozuojama, kad per metus papildomai bus surinkti 115 124 eurai.

„Įvertinus tai, kad automobilių stovėjimo vietų užimtumas net ir ne piko, ir ne sezono metu viršija 85 proc., praplėsti Raudonąją zoną už Danės upės: Naujoji Uosto g. – Naujojo Sodo g. – Liepų g. – Laivų skg. iki Danės g.”, – rašoma sprendimo projekto, kuris teikiamas svarstyti savivaldybės Tarybai, aiškinamajame rašte. 

Mėlynosios zonos teritoriją siūloma priskirti Žaliajai zonai. Mėlynojoje zonoje vietoje 0,30 Eur už stovėjimo 2 valandas/1,50 Eur už stovėjimą visą dieną, taikyti Žaliosios zonos valandinę kainą 0,30 Eur už 1 valandą/ 3,00 Eur už stovėjimą visą dieną.

Vitės kvartalo teritoriją siūloma priskirti Žaliajai zonai (šiuo metu ši teritorija priskirta Mėlynajai zonai), jos galiojimą pratęsianti iki Klaipėdos centrinio stadiono.

Siūloma keisti ir metinių lengvatinių leidimų gyventojams bei juridiniams asmenims išdavimo tvarką: metinius lengvatinius leidimus išduoti sveikatos priežiūros įmonėms, įstaigoms, kurios teikia asmens sveikatos priežiūros paslaugą rinkliavos zonoje pacientų namuose (iki šiol užtekdavo turėti tik sutartį su ligonių kasomis); atsisakyti lengvatinių abonementų, subjektams, vykdantiems veiklą vandentvarkos, energetikos arba atliekų tvarkymo srityje; atsisakyti lengvatos automobilių dalijimosi paslaugų teikėjams.

O „elektromobilių lengvata galės naudotis nemokamai tik tie asmenys, kurie deklaravo gyvenamąją vietą Klaipėdoje arba turi nekilnojamojo turto apmokestintoje zonoje ne daugiau 2 automobilių vienam subjektui (rinkliava netaikoma automobiliui kraunantis)“.

Jei mero siūlymams pritars savivaldybės Taryba, bus prailgintas ,,užmaršumo“ mokesčio sumokėjimo terminas – vietoje vienos paros iki trijų.

„Įvertinus, kad pajūryje ir Smiltynėje gyvenantys asmenys moka už metinį gyventojo leidimą, nors šiose zonose rinkliava renkama tik sezono metu (nuo gegužės 1 d. iki rugsėjo 15 d.), siūloma gyventojo leidimo kainą pirmam ir antram automobiliui nustatyti rinkliavos rinkimo laikotarpiui, t. y. pajūrio ir Smiltynės gyventojams įvesti naują sezoninio leidimo rūšį, nustatant jo kainą: pirmam automobiliui – 4,00 Eur (vietoje 10,00 Eur), antram automobiliui pajūryje – 10,00 Eur (vietoje 29,00 Eur), Smiltynėje – 24,00 Eur (vietoje 72,00 Eur)”, – tokia žinia siunčiam gyvenantiesiems pajūryje.

Jei vietos politikai šiems pasiūlymams pritars, nauja vietinės rinkliavos už naudojimąsi savivaldybės Tarybos nustatytomis mokamomis vietomis automobiliams statyti tvarka įsigalios nuo šių metų liepos 1 d., o siūlymas dėl nemokamų dviejų valandų (12-14 val.) senamiestyje – nuo 2025 m. pradžios.

Klaipėdos verslininkų senamiesčio sąjungos pirmininkė Aurelija Petkūnienė ir Klaipėdos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentas Juozas Tubinas surašė merui raštą, kuriame teigiama: „Nors tiek mokėjimas už parkavimą, tiek nemokamas parkavimas nepadidins parkavimo vietų skaičiaus senamiestyje, tačiau sudarys galimybę aktyviau rinktis paslaugas šioje teritorijoje. Šios priemonės – tai svarbus smulkiojo ir vidutinio verslo skatinimas Klaipėdos mieste.”

ATNAUJINTA. „Išklausėme verslininkus ir atsižvelgėme į jų pastabas. Korekcijomis siekiame aiškesnės, paprastesnės, labiau gyventojų poreikius atitinkančios tvarkos. O vienas pagrindinių tikslų – kad pokyčiai atneštų daugiau gyvybės į senamiestį, todėl siūlome patvirtinti lengvatas tiek šaltuoju sezonu, tiek ištisus metus. Tikimės, kad siūlomos dvi nemokamos valandos po vidurdienio paskatins žmones atvykti pietauti į šioje miesto dalyje esančias kavines, aplankyti parduotuves, susitvarkyti reikalus čia įsikūrusiose įstaigose“, – penktadienį savivaldybės išplatintame pranešime cituojamas Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus.

Žymos: | | | | |

Komentarai (9):

Atsakymai į “Rengiami automobilių parkavimo rinkliavos „atlaidai” (atnaujinta)”: 9

  1. Anonimas parašė:

    Naujoji Sodo gatvė? Kur tokia atrado? Yra Naujojo Sodo gatvė…

  2. Pajūrio turčiams parašė:

    Ponams pajūryje numato suteikti visas išimtines privilegijas, nes jie didesni vargšai, bėdžiai, nei dažnas daugiabučių gyventojas. Neįgaliųjų paplūdimyje, 2 Melnragėje jiems net po aikštelių dalį atrėžė, iuk visi kušli nemato, kiek tai nuostolio per vienus metus atneša, nes nebus sumokėti mokesčiai, o miestiečiai po kelias vietas prarado. O 50 m. imant? Kodėl jie turi gauti privilegijas prabangiausioje žemėje? Nepatinka prie milijoninių namų už parkingą susimokėti? Grynos patyčios iš kitų miestelėnų. Lai šutina parsidavę gyventi į daugiabučius, tai už viską mokės ir bus laimingesni. Privatūs namai, tyuri privačius kiemus, kieme nereik mokėti. O jei ponų vaikai suvažiavę per atostogas susimokės, tai tikrai nenubiednės. Pro juos naktį nagali važiuoti, ribojimai prastumti Rašoma, kad atsisakyti lengvatos automobilių dalijimosi paslaugų teikėjams. Tai gi skatinama, kad ne savo turėtum automobilį, dažnas pasinaudoja tokia paslauga, tai ir skatinkim tokius, o ne turtuoliams viską.

  3. Loreta parašė:

    Ar Klaipėdos gyventojai suteikė teisę savivaldybės klerkams apmokestinti juos? Ar jų buvo atsiklausta? Kretingoje bandė įvesti pan. mokestį, bet žmonės pasipriešino. Kodėl aš, Klaipėdos gyventoja, turėčiau mokėti už mašinos stovėjimą savo mieste? Aš jokios sutarties dėl to nepasirašiau. Mano nuomone, tai yra neteisėta! Ir tai tik eilinis pasipinigavimas.

  4. Anonimas parašė:

    Dar reikėtų parkingą prie molo Melnragėje įtraukti į raudonąją zoną, nes labai didelė paklausa ten. Meanwhile, autobusų stotelė kažkur toliausiai nugrūsta ir stovi kamščiuose su kartu su automobiliais. Ir su išjungtu kondicionieriumi vasarą, be abejo. Keisti prioritetai.

  5. Anonimas parašė:

    Malūno parkas kažkodėl nepatenka į mokamą zoną. Ten yra parkavimo vietų: tiek naujuose namuose prie Mokyklos g. („Parko pakrantė“), tiek aplink Sendvario mokyklą. Dalis gyventojų tiesiog nemoka už automobilius ir stato prie mokyklos. Dar keista vieta – nemokamas parkavimas prie traukinių stoties. Čia jau iš principo absurdas.

  6. Klausimas parašė:

    Ar ne paprasčiau būtų tiesiog apmokestini visą Klaipėdos miestą, nes, kaip matosi apetitas visa auga. Kam čia žaisti kas kiek laiko vis plečiant zonų ribas. Dabar kaip ir diskrimanacija gaunasi – pvz. pieitinis, šiaurinis rajonai nieko nemoka, o centro gyventojai moka.

  7. atsibodo parašė:

    Įvedama didesnė painiava, turistui su automobilių reikia perskaityti eilę instrukcijų, kad suprasti kada jis moka, kokios valandos nemokamos ir pan. su tuo parkavimu ištisinis bardakas.

  8. Neturi kuo manyti parašė:

    Klaipėdos verslininkų senamiesčio sąjungos pirmininkė Aurelija Petkūnienė ir Klaipėdos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentas Juozas Tubinas surašė merui raštą, kuriame teigiama: „Nors tiek mokėjimas už parkavimą, tiek nemokamas parkavimas nepadidins parkavimo vietų skaičiaus senamiestyje, tačiau sudarys galimybę aktyviau rinktis paslaugas šioje teritorijoje. Šios priemonės – tai svarbus smulkiojo ir vidutinio verslo skatinimas Klaipėdos mieste.”

  9. Manau parašė:

    At manau Tuma savo viešbučiui pradeda rinkti 20mln požeminiame parkingui. Bravo Vaitkau.Požemini Tumos š parkinga finansuos visi gyventojai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti apie klaidą

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Švietimas

Atnaujins keturių ugdymo įstaigų kiemus

440 tūkstančius eurų Klaipėdos savivaldybė įsipareigojo maksimaliai sumokėti už vienos mokyklos ir trijų vaikų lopšelių-darželių kiemų bei privažiavimų dangų remonto ...
2024-07-26
Skaityti daugiau

Spyglys

Meras vienasmeniškai turėtų spręsti ir tualetų klausimus*

Kodėl laikinų tualetų virtines Jūros šventei valdžia pastatė tiesiai prieš mūsų langus ir duris? – pasipiktino Sukilėlių gatvės gyventojai ir ...
2024-07-26
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Didžiojo pilies bokšto špilis iškils jau rugpjūtį

Užkopti į uostamiesčio piliavietės viršų, pasigrožėti nuo jos Kuršių mariomis ir Kuršių nerija, pasižvalgyti į uostą, laivus, akimis aprėpti miesto ...
2024-07-26
Skaityti daugiau



Pin It on Pinterest

Share This