Iš pietinio uosto per 25 metus tikisi 7 mlrd. eurų naudos

Uostas ir jūra
Avatar photoAtvira Klaipėda
2024-05-17

„Atlikta projekto rinkos studija rodo didelį potencialą konteinerių veiklos vystymui ir žaliosios ekonomikos verslams: vandenilio ir jo produktų eksporto terminalui, žaliojo laivų perdirbimo verslui, jūrinio vėjo jėgainių komponentų gamyklai“, – apie pietinės uosto dalies rinkos studiją sako ją užsakiusios Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos generalinis direktorius Algis Latakas.

Studijos rengėjams – JAV kompanijai „Moffatt & Nichol“ – buvo iškelti uždaviniai atlikti rinkos tyrimą, siekiant įvertinti Klaipėdos uosto pietinės dalies plėtros poreikį ir potencialą tarptautiniu mastu, parengti verslo planą, atlikti projekto kaštų ir naudos analizę, įvertinti ekonominę naudą Lietuvai, parengti partnerių paieškos veiksmų planą.

Iš 25 potencialių veiklų naujajame terminale pietinėje uosto dalyje kaip perspektyviausias veiklos rūšis studijos rengėjai įvardijo keturias: konteinerių krovos ir paskirstymo (angl. transshipment) veikla ir pridėtinės vertės paslaugos konteineriams, jūrinio vėjo jėgainių komponentų gamyba, žaliosios energijos terminalas ir žaliasis laivų perdirbimas, naudojant modernią automatizuotą pjaustymo sistemą.

Penktadienį Uosto tarybos nariams pristatyta baigta Uosto direkcijos užsakymu atlikta rinkos studija. Išgryninti du teritorijos įveiklinimo scenarijai. Pirmajame siūloma teritoriją dalinti dviem veikloms: konteinerių aptarnavimo centrui ir jūrinio vėjo komponentų gamybai. Antrajame – teritoriją skaidyti į 4 dalis ir joje vystyti konteinerių, žaliosios energijos terminalus, aplinkai draugiško laivų perdirbimo ir jūrinio vėjo komponentų gamybos veiklas. Pastarasis scenarijus esą yra ekonomiškai naudingiausias ir generuotų didžiausią naudą Lietuvos ekonomikai. Skaičiuojama, kad 1 į uosto plėtrą investuotas euras generuotų 3,4 Eur grąžą, o per 25 metus išvystyta pietinė uosto teritorija atneštų 7 mlrd. Eur naudą Lietuvos ekonomikai.

Šiuo metu pradedamos rinkos konsultacijos, kurios yra paruošiamasis etapas prieš skelbiant privačių investuotojų būti pietinės uosto plėtros projekto dalimi, paieškos konkursą.

Pietinėje Klaipėdos uosto dalyje planuojama suformuoti naują apie 100 ha sausumos plotą, pastatyti 1,3 km ilgio krantinę. Numatyta, kad vystant pietinę uosto dalį, taip pat bus suformuoti pietiniai uosto vartai su mažųjų ir pramoginių laivų prieplauka.

Žymos: | | | |

Komentarai:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti apie klaidą

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Merui neleido giedoti Jūros šventės himno*

Spyglio informacijos agentūra, remdamasi nepatikimais šaltiniais, praneša, kad Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus labai norėjo sugiedoti Jūros šventės himną „Aš namie“ ...
2024-07-25
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Pietinei uosto plėtrai gautas institucijų palaiminimas

Klaipėdos uosto direkcija skelbia, jog žengia dar vieną žingsnį įgyvendinant vieną didžiausių projektų istorijoje – suformuojant ir įveiklinant naują 100 ...
2024-07-22
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Krantinių elektrifikavimui Klaipėdos uoste – europinis finansavimas

Europos Komisijai elektros tiekimo nuo kranto infrastruktūros kūrimo projektą Klaipėdos uoste įvertinus teigiamai, uosto krantinių elektrifikavimui iš Europos struktūrinių fondų ...
2024-07-18
Skaityti daugiau



Pin It on Pinterest

Share This