Ligoninė laimėjo pirmą kovą dėl daugiau nei 100 tūkstančių  (1)

Svarbu, Sveikata
Avatar photoMartynas Vainorius
2024-05-17

Klaipėdos universiteto ligoninė ir toliau murkdosi teismuose dėl jos dalimi tapusios Klaipėdos universitetinės ligoninės dar pandemijos metu vykdytų viešųjų pirkimų.

Fujifilm SonoSite nuotr.

Šįkart Regionų administracinio teismo Vilniaus rūmai gilinosi į tai, kaip ligoninė 2020-ųjų kovą neskelbiamų derybų būdu pirko ultragarsinius aparatus.

Tokiai įrangai europinį finansavimą skyrusi Centrinė projektų valdymo agentūra (CPVA) buvo konstatavusi, jog pirkimo metu buvo padaryti pažeidimai ir už tai pritaikė net 25 proc. dydžio vadinamąją finansinę korekciją – 112 128,28 Eur.

Ligoninė buvo kreipusis į du potencialius tiekėjus – UAB „Hospitex Diagnostics Kaunas“ ir UAB „Skirgesa“. Pasiūlymą parduoti 10 ultragarsinių aparatų pateikė tik „Hospitex Diagnostics Kaunas“, su kuria tų metų balandį buvo sudaryta 560 641,4 Eur vertės sutartis dėl aparatų „Sonosite SII“. Du iš jų ligoninė pirko savo lėšomis, kitus aštuonis – vėliau gavusi Europos Sąjungos paramą.

Kaip ir ne vieno tokio pirkimo atveju patikrinimą atlikusi Valstybės kontrolė konstatavo, kad ligoninė esą buvo nustačiusi̇ konkurenciją dirbtinai ribojantį reikalavimą ir galimai sudarė palankesnes sąlygas konkrečiam tiekėjui bei nepagrįstai pasirinko neskelbiamų derybų pirkimo būdą. CPVA, reaguodama į tokias išvadas, pradėjo pažeidimo procedūrą ir galiausiai pritaikė minėtą sankciją.

Nesutikdama su tokiu verdiktu ligoninė jį apskundė teismui. Įstaiga akcentavo, jog sprendimas vykdyti pirkimą neskelbiamų derybų būdu buvo priimtas ir pirkimo sutartis sudaryta pačioje COVID-19 pandemijos pradžioje, kai viso pasaulio medicininės įstaigos ėmė rūpintis COVID-19 krizės valdymui reikiamo inventoriaus įsigijimu. Anot ligoninės, nusprendus vykdyti įprastą pirkimo procedūrą, ultragarsinių aparatų, ko gero, nebebūtų pavykę įsigyti 2020 metais. Galiausiai, anot jos, jei ir būtų konstatuotas pažeidimas, 25 proc. finansinė korekcija yra neproporcinga.

Bylą išnagrinėjusi kolegija, kurią sudarė teisėjai Indrė Pukanasytė-Biekšė, Gediminas Užubalis ir Indrė Žvaigždinienė, konstatavo, jog ligoninės skundas yra tenkintinas.

Kaip ir ankstesnėse tokiose bylose teismas akcentavo, kad šioje situacijoje organizuojant viešąjį pirkimą buvo iškilusi dviejų vertybių: viešųjų pirkimų įstatyme įtvirtintų skaidrumo ir lygiateisiškumo principų laikymosi ir visuomenės sveikatos apsaugos konkurencija. Taip pat jis priminė, kad COVID-19 pandemijos metu tiek pasaulyje, tiek Lietuvoje buvo susiklosčiusi beprecedentė situacija, kuomet buvo sunku, o kartais ir neįmanoma prognozuoti jos tolimesnė eigos, sergamumo, ligoninėse esančių pacientų skaičiaus, gydymo aparatų poreikio ir pan.

Teismas pabrėžė, kad net pagreitintos procedūros, remiantis Viešųjų pirkimų tarnybos 2020 m. ataskaita, tuo metu galėjo trukti apie 96 dienas.

„Atsižvelgiant į Covid-19 pandemijos metu susiklosčiusią ekstremalią situaciją šalyje, augančius sergančiųjų skaičius, sergančiųjų skaičių ligoninėse, vertintina, kad pirkimo vykdymas neskelbiamų derybų būdu buvo racionali ir tinkama priemonė minėtai įrangai įsigyti“, – rašoma teismo sprendime.

Juo buvo panaikintas CVPA sprendimas dėl pažeidimo ir nurodymas grąžinti lėšas. Tačiau teismas ligoninei nepriteisė visų jos išlaidų advokatams. Pastariesiems įstaiga sumokėjo 3070 eurų. Nors ši suma ir neviršijo maksimalios rekomendacijose nustatytos priteistinos sumos, teisėjų kolegijos vertinimu, buvo svarbu atsižvelgti į tai, kad tie patys teisininkai jai atstovauja ir kitose panašaus pobūdžio bylose su CPVA, jų pateikti skundai yra labai panašūs. Todėl vadovaujantis protingumo, teisingumo ir sąžiningumo principais ligoninei buvo priteisti tik 1535 Eur.

Toks sprendimas dar gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

Žymos: | | | | | | |

Komentarai (1):

Įrašo “Ligoninė laimėjo pirmą kovą dėl daugiau nei 100 tūkstančių ” komentarų : 1

  1. Antanas parašė:

    Turėtų trenkti perkūnas į tuos klerkus, kurie vietoje padėkos ligoninės vyriasiam gydytojui Janušoniui ėmė už pirkinį tampyti po teismus. Janušonio vadovaujama ligoninė tada grūmėsi su pandemija, reikėjo gelbėti žmonių gyvybes, o ne klerkus papirkinėti ar įtikinėti. Perkant vadinamo konkurso tvarka būtų gal ir pusmetį užtrukę, daugybė žmonių būtų pakišta po velėna. Janušoniui nesudrebėjo ranka imti ir nupirkti, taip gelbėti žmones Man atrodo, kad šiuo atveju reikėtų tuos klerkus sodinti, gal įgautų proto ir sąžinė prabustų. Garbė teismo teisėjams už susigaudymą ir teisingumą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti apie klaidą

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sveikata

Ligoninės direktoriumi medicinai taps Antanas Gulbinas

Klaipėdos universiteto ligoninė (KUL) praneša, kad jos direktoriumi medicinai taps prof. dr. Antanas Gulbinas. Jis laimėjo viešąjį konkursą penkerių metų ...
2024-07-23
Skaityti daugiau

Nuomonės

Universiteto ligoninė: kaltieji ieško kaltųjų

Įstūmę į dideles bėdas dvi Klaipėdos ligonines miesto politikai vaidina šventuosius ir bando savo kaltes suversti tiems, kurie statė ir ...
2024-07-23
Skaityti daugiau

ELTA, Svarbu

Ministerija žada pinigų ligoninės darbuotojų išeitinėms (atnaujinta)

Klaipėdos universiteto ligoninės vadovui Audriui Šimaičiui nurodžius, kad įstaigą dėl vykstančio reorganizacijos proceso palikti planuoja apie 200 darbuotojų, sveikatos apsaugos ...
2024-07-21
Skaityti daugiau



Pin It on Pinterest

Share This