Atgimimo aikštės ir Muzikinio teatro rekonstrukcijų paralelės (5)

Nuomonės
Avatar photoArtūras Šulcas
2024-05-19

Atgimimo aikštę rekonstruoti bei požeminį garažą po ja įrengti už 21,03 mln. eurų fiksuotą kainą UAB „Infes“ savivaldybei įsipareigojo per 30 mėnesių. Muzikinį teatrą šalia šios aikštės „Infes“ ir UAB „Hidrostatyba“ buvo įsipareigojusios rekonstruoti už 17,8 mln. eurų su PVM. Galutinė šiuo metu skelbiama rangos sutarties vertė siekia 36,25 mln. Eur su PVM.

Pirmoji Klaipėdos muzikinio teatro ir UAB „Infes“ bei „Hidrostatyba“ sutartis dėl teatro rekonstrukcijos buvo pasirašyta 2018 metais birželio mėnesį. Planuota darbus užbaigti 2022 metais. Tačiau jie užtruko šešerius metus.  Atgimimo aikštės rekonstrukcijai bei požeminės automobilių stovėjimo aikštelės įrengimui numatytas 30 mėnesių terminas. Be „Infes“ čia darbuosis ir jos subrangovas UAB „Geotestus”.

Klaipėdos savivaldybės nuotr.

2019 metais su UAB „Infes“ buvo pasirašyta atskira sutartis dėl detaliųjų archeologinių tyrimų ir jų ataskaitos parengimo už 265 595 eurus. Žvalgomieji archeologiniai tyrimai Atgimimo aikštėje taip pat buvo atlikti rengiant rekonstrukcijos projektą. Bet išsamių tyrinėjimų nebuvo. Todėl išsamių archeologinių tyrimų reikės ir ruošiantis rekonstruoti Atgimimo aikštę. O kiek jie truks, kaip paveiks darbų eigą, trukmę bei kainą, niekas negali užtikrintai prognozuoti. Juolab kad gruntas po Atgimimo aikšte tikriausiai yra panašus kaip po Muzikiniu teatru – abu objektai yra prie Dangės upės kranto. Dėl archeologinių tyrinėjimų terminų nesėkme baigėsi ir pirmasis konkursas dėl Atgimimo aikštės rekonstrukcijos.

2022 m. gruodį buvo pasirašytas „kainos pakeitimo protokolas” tarp UAB „Infes“ ir Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro „Rangovo pasiūlymas buvo pateiktas 2017-08-22, įvertinant tuo metu galiojusias statybos darbų kainas. Nuo Rangovo pasiūlymo pateikimo, Rangovo darbams naudojamų medžiagų ar įrenginių kaina padidėjo iš esmės. Indekso pokytis, lyginant laikotarpį 2021 m. rugsėjo mėn. su 2022 m. rugsėjo mėn., yra 20,5371 proc.”, – rašoma jame. Dėl to rekonstrukcijos kaina išaugo iki 21 956 369,9 Eur. Tiesa, prieš tai būta dar kitų papildomų susitarimų, po kurių sandorio vertė taip pat didėjo, bet jie nėra viešai prieinami. Būta ir teisminių procesų.

2023 m. birželį šalims pasirašius dar vieną – jau dešimtąjį – papildomą susitarimą, Muzikinio teatro rekonstrukcijos kaina išaugo iki 26 378 813,07 Eur. Pasikeitimo motyvas: „Esant aplinkybėms atitinkančioms Rangos sutarties Konkrečių sąlygų 13.1 punkto [Teisė daryti pakeitimus] 4 papunkčio „praleidimai, netikslumai, kiti neatitikimai techniniame projekte / ar techninėse specifikacijose“. 

Atgimimo aikštės rekonstrukcijos konkursas, įveikus teismų maratonus, pavyko tik iš trečio karto. Nors Klaipėdos meras žadėjo labai kruopščiai tikrinti visus dokumentus. Prireikė metų laiko, kol buvo rastas rangovas. O potencialūs konkurso dalyviai turėjo šimtus klausimų dėl rekonstrukcijos techninės specifikacijos. Techninės specifikacijos problemos buvo ir viena iš pagrindinių teisminių ginčų tarp Muzikinio teatro rekonstrukcijos dalyvių ir kitų subjektų prielaida.

Pernai rugsėjį tarp Muzikinio teatro bei „Infes“ buvo pasirašytas 11-asis papildomas susitarimas ir teatro rekonstrukcijos kaina „dėl praleidimų, netikslumų ir esamų aplinkybių buvo būtina tikslinti techninio projekto SK (statinio konstrukcijų) dalį”  pasiekė 27,2 mln. eurų ribą. 

Praėjusį gruodį teatras ir UAB „Infes“ pasirašė 12-ąjį susitarimą dėl sutarties pakeitimo, po kurio rekonstrukcijos kaina išaugo iki 29,4 mln. eurų. Pagrindas – „praleidimai, netikslumai, kiti neatitikimai techniniame projekte / ar techninėse specifikacijose“. Po savaitės pasirašius 13-ąjį susitarimą kaina padidėjo apie 0,5 mln. ir pasiekė 29 946 595,16 Eur ribą.

Papildomi šalių susitarimai prie pagrindinės sutarties yra įprastinė praktika ir Klaipėdos savivaldybėje. Ryškiausias to pavyzdys – naujosios mokyklos Senvagės gatvėje statyba: pasirašius per 50 papildomų susitarimų statybos kaina nuo pradinės sutarties užaugo beveik dvigubai ir priartėjo prie 20 mln. eurų ribos. Ir nėra žinoma, ar tai jau galutinė riba.

Prieš penkerius metus buvo tikimasi, kad visa Klaipėdos muzikinio teatro rekonstrukcija, įskaitant vidaus įrengimo darbus, techninę įrangą, etc., kainuos iki 25 mln. eurų. O išties kainavo 49,4 mln. eurų. Beveik 10 milijonų buvo skirta paramos iš Europos Sąjungos fondų. Be visa kita, tam įtakos turėjo ir objektyvios priežastys – pandemija, Rusijos agresija prieš Ukrainą.

Atgimimo aikštei rekonstruoti Klaipėdos miesto savivaldybė Europos Sąjungos paramos nesugebėjo užsitikrinti, nors buvo ją ir suplanavusi. Savivaldybės ir  UAB „Infes“ sutartyje numatytas šios aikštės rekonstrukcijos 30 mėnesių terminas yra esminė sandorio sąlyga. Sandorio kaina gali keistis, šalims papildomai susitarus, pavyzdžiui, dėl infliacijos. O specialiose sutarties sąlygose užfiksuota, kad „Esminis Sutarties kainos padidėjimas arba sumažėjimas“ – Netaikoma”.

Paraleles tarp Atgimimo aikštės ir Klaipėdos muzikinio teatro rekonstrukcijų procesų galima išvesti tik dalinai, nes teatro rekonstrukcijos darbų formalioji pabaiga yra numatyta šių metų spalio 6 dieną. O Atgimimo aikštėje darbai dar neprasidėjo. 

Nelygintinos yra ir Muzikinio teatro bei Atgimimo aikštės vidaus įrangos, technologijų, prašmatnumo dimensijos. Nėra viešos informacijos, ar kai UAB „Infes“ atliks savo įsipareigojimus, Atgimimo aikštės paviršius, privažiavimo, įvažiavimo/išvažiavimo keliai į požeminį parkingą ir kitos komunikacijos bus visiškai išbaigti, ar savivaldybei reikės dar pirkti papildomus darbus. Dėl ko aikštės rekonstrukcijos kaina taip pat didėtų.

P. S.: Ne visi Muzikinio teatro rekonstrukcijos sandoriai yra viešai paskelbti arba yra paskelbti fragmentiškai, ne chronologine tvarka. Todėl šiame tekste ne visi sandoriai aprašyti. Neaprašyti ir teisminiai procesai tarp rekonstrukcijos subjektų bei bankrotai, turėję daug įtakos šios svarbaus uostamiesčio kultūros objekto rekonstrukcijos terminams ir kainai.

Žymos: | | | | | |

Komentarai (5):

Atsakymai į “Atgimimo aikštės ir Muzikinio teatro rekonstrukcijų paralelės”: 5

  1. Liūdesys parašė:

    Sutinku su žodžiu chaosas.Turi Papanga puikią koncertų salę,turi Vilnius Operis ir baleto rūmus,galėjo ir Klaipėda ant marių kranto turėtinįstabius muzikos namus .O dabar persiūta suknelė,-kai įduri skiautes.Praėjimo koridoriai siauri(ką priešgaisrinė galvoja?)kiliminė danga turbūt stebuklinga,nei gatvės purvo,nei vyno,nei kavos dėmių neprisiims..O dar tas parkavimas,kažkokue vėjai ,užpils liūtys tą garažą su visomis A.Tumo viešbutinių mašinomis,kaip fontaną pražudė.Ai svarbu pinigus praplaus ir bus kam džiaugtis.Bet džiugu ,kad yra vieta ,kur žmonės ne su džinsais irišplerusiais megztiniais ateina.

  2. T parašė:

    Protu nesuvokiama kas vyksta!

  3. Klaipeda parašė:

    Tikimės— palikti erdve..prisodinti mažaugiu pušeliu įvairiausios žalumos,fontaną,suoliukus gal ir lauko kavinių..tikrai būtų jauku,gražu

  4. Nuomonė parašė:

    Kokio lygio projektuotojai, jei negali įvertinti galimų situacijų. Pirma reikia archeologinius tyrimus daryti, paskui terpti muzikinį tarp gyvenamų namų ir svaicioti apie garažus. Parinkus kitq vietą kaip siūlyta, tokių problemų nebūtų. Mieste ir taip architektūrinis chaosas. Tfu..

  5. Anonimas parašė:

    Didžiausia nesamone miesto centrinėje aikštėje statyti garažą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti apie klaidą

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Švietimas

Atnaujins keturių ugdymo įstaigų kiemus

440 tūkstančius eurų Klaipėdos savivaldybė įsipareigojo maksimaliai sumokėti už vienos mokyklos ir trijų vaikų lopšelių-darželių kiemų bei privažiavimų dangų remonto ...
2024-07-26
Skaityti daugiau

Spyglys

Meras vienasmeniškai turėtų spręsti ir tualetų klausimus*

Kodėl laikinų tualetų virtines Jūros šventei valdžia pastatė tiesiai prieš mūsų langus ir duris? – pasipiktino Sukilėlių gatvės gyventojai ir ...
2024-07-26
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Klaipėdos baseino broko byla suksis iš naujo

Dar 2019-aisiais prasidėjusi byla dėl naujojo Klaipėdos baseino defektų sugrąžinta į pirmąją instanciją – tokį sprendimą ketvirtadienį priėmė Apeliacinis teismas. ...
2024-07-25
Skaityti daugiau



Pin It on Pinterest

Share This