Konsultavo dėl vėžio (1)

Sveikata
Avatar photoAtvira Klaipėda
2024-05-20

Lietuvoje kasmet nustatoma apie 18 tūkst. naujų vėžio atvejų. Prognozuojama, kad susirgimų skaičius per 10 metų dar išaugs iki 30 proc.

Todėl edukacinis Europos Sąjungos (ES) kovos su vėžiu misijos turas tęsia kelionę po Lietuvą – šįkart konsultacijų kabinete žiniomis ir patarimais medikai ir patys su vėžiu susidūrę pacientai dalijosi Klaipėdoje, paramos ir solidarumo renginyje „Vilties bėgimas”.

Akcijos metu gyventojai domėjosi vėžio moksliniais tyrimais, prevencija, diagnostika bei inovacijomis jį gydant. O mažieji žaidimų pagalba mokėsi, kaip atrodo ir plinta piktybinės ląstelės, virstančios vėžiu.

Organizatorių nuotr.

„Sėkmingam vėžio gydymui labai svarbi ankstyva diagnostika, kurią dažnai skatina žmonių žinios apie ligą. Kartu su komanda norime skleisti žinią apie vėžį, jo rizikos veiksnius, stiprinti žmonių informuotumą apie ankstyvosios patikros programas ir prevenciją, šiuolaikinius gydymo metodus. Vėžys paliečia dažną šeimą. Norime išreikšti palaikymą sergantiesiems ir jų artimiesiems. Drąsiname ateiti pasikonsultuoti dėl savęs, dėl sau brangių žmonių. Atsigręžkime į savo sveikatą. Išgirskime, eikime pasitikrinti ir skatinkime šiuo pavyzdžiu sekti mus supančią bendruomenę“, – sakė KUL Onkologijos ir radioterapijos klinikos vadovė dr. Aista Plieskienė.

KUL, Šv. Pranciškaus onkologijos centro ir Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacijos (POLA) atstovai konsultavo žmones bei žiniomis, patarimais dalijosi visą sekmadienį. Pokalbiai buvo nemokami, neformalūs ir anonimiški. Gydytojai ir slaugytojos suteikė žinių apie sveiką gyvenseną, rizikos veiksnius bei išsklaidė atrankinės patikros procesų stigmas. Patyrę specialistai taip pat kalbėjo apie veiksmingiausios vėžio kontrolės strategijos – prevencijos – galimybes. Nuotaikingais pasirodymais susirinkusiuosius džiugino Šv. Pranciškaus onkologijos centro šokių grupė „Šviesos banga“.

Pasak A. Plieskienės, KUL medikų žinių bagažas ir patirtis yra labai reikšmingi atliepiant visuomenei aktualius klausimus.

„Esame vienintelė gydymo įstaiga Vakarų Lietuvoje, kurioje dirba darni specialistų komanda, teikianti visa apimančią pagalbą onkologiniam pacientui – nuo ligos diagnozės iki kompleksinio gydymo bei reabilitacijos. Norime būti kartu su sergančiaisiais, jų šeimomis, padėti jiems visuose gydymo etapuose“, – kalbėjo A. Plieskienė.

Specialistės teigimu, KUL žengia kryptingus žingsnius, siekdama dar labiau plėsti ir skatinti ankstyvą vėžio diagnostiką. Ligoninėje veikia Lietuvoje vykdomos penkios onkologinių ligų prevencijos programos.

„Šiais metais pradėta vykdyti krūties vėžio prevencinė programa. Profilaktinei mamogramai, kuri yra svarbiausias krūties vėžio tyrimas, moterys turi galimybę užsiregistruoti ir pasitikrinti nelaukiant eilėje. Mūsų įstaigoje jau šešerius metus sėkmingai veikia į onkologinius pacientus orientuota „Žaliųjų koridorių“ sistema ir tokių pacientų atvejo vadyba. Tai skirta pacientams, kurie pirmą kartą kreipiasi į ligoninę dėl nustatytos onkologinės ligos. „Žaliasis koridorius“ leidžia pagreitinti ne tik piktybinių navikų diagnostiką, bet ir onkologinės ligos gydymo pradžią“, – pasakojo KUL Onkologijos ir radioterapijos klinikos vadovė.

Žymos: | | | |

Komentarai (1):

Įrašo “Konsultavo dėl vėžio” komentarų : 1

  1. klausimas parašė:

    Čia Šimonytė konsultavo vėžio klausimais? Ar dabar nemokamai reklamuojasi prieš antrą rinkimų turą su savo konservų pakaliku, specialiai eksportuotu iš Kornvalio?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti apie klaidą

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Nuomonės

Kam naudinga skleisti netiesą apie KUL?

Vakar viešojoje erdvėje pasirodė pranešimas apie Klaipėdos universiteto ligoninės (KUL) Palangos reabilitacijos ligoninės filialą. Su pranešimo autoriais sutinku, kad KUL ...
2024-07-24
Skaityti daugiau

Sveikata

Ligoninės direktoriumi medicinai taps Antanas Gulbinas

Klaipėdos universiteto ligoninė (KUL) praneša, kad jos direktoriumi medicinai taps prof. dr. Antanas Gulbinas. Jis laimėjo viešąjį konkursą penkerių metų ...
2024-07-23
Skaityti daugiau

Nuomonės

Universiteto ligoninė: kaltieji ieško kaltųjų

Įstūmę į dideles bėdas dvi Klaipėdos ligonines miesto politikai vaidina šventuosius ir bando savo kaltes suversti tiems, kurie statė ir ...
2024-07-23
Skaityti daugiau



Pin It on Pinterest

Share This