Palangoje – Baltijos šalių ir Šiaurės grupės gynybos ministrų susitikimai

Regionas
Avatar photoAtvira Klaipėda
2024-05-21

Šią savaitę, gegužės 21–23 d., Palangoje vyks Baltijos šalių ir Šiaurės grupės gynybos ministrų ir gynybos politikos direktorių susitikimai. Taip pat dvišaliam pokalbiui susitiks Lietuvos krašto apsaugos ir Vokietijos gynybos ministrai.

Laurynas Kasčiūnas. Juliaus Kalinsko (ELTA) nuotr.

Antradienį, gegužės 21 d., Palangoje susitiks krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas ir Vokietijos gynybos ministras Borisas Pistorius. Ministrai aptars artėjančio NATO viršūnių susitikimo Vašingtone  klausimus, plačiau palies Europos Sąjungos darbotvarkės temas, kalbės apie  tarptautines operacijas, paramą Ukrainai, kitus dvišalio bendradarbiavimo gynybos ir saugumo srityje klausimus. Tai jau bus ketvirtas B. Pistoriuso vizitas Lietuvoje. 

Trečiadienį, gegužės 22 d.,  krašto apsaugos ministras L. Kasčiūnas Palangos kurhauze susitiks su Estijos  ir Latvijos gynybos ministrais, su kuriais aptars bendrai vykdomus Baltijos valstybių projektus, saugumo ir gynybos aktualijas, kalbės apie pasiruošimą NATO viršūnių susitikimui Vašingtone,  paramą Ukrainai. Susitikimo pabaigoje gynybos ministrai pasirašys bendrų veiksmų komunikatą.

Tuo metu ketvirtadienį, gegužės 23 d., L. Kasčiūnas Palangos kurhause priims Šiaurės šalių gynybos ministrus. 12 Europos šalių gynybos ministrų aptars saugumo situaciją Baltijos jūros ir Šiaurės Atlanto regionuose, paramą Ukrainai, NATO viršūnių susitikimo Vašingtone darbotvarkę, kt.  klausimus.  Į Šiaurės šalių grupės susitikimą yra pakviestas ir Ukrainos gynybos ministras Rustem Umerov.  

INFORMACIJA

Šiaurės grupė (angl. Northern Group) yra Jungtinės Karalystės vadovaujamas formatas, įkurtas 2012 m. Jame dalyvauja 12 šalių: trys Baltijos šalys, penkios Šiaurės šalys, Lenkija, Nyderlandai ir Vokietija. Ši grupė veikia kaip konsultacinis forumas Europos saugumo klausimais, NATO-ES santykių tematika, kitomis regionui aktualiomis temomis, tokiomis kaip karinis mobilumas, virsmo technologijų vystymasis ir klimato kaita. Susitikimai vyksta gynybos ministrų ir gynybos politikos direktorių formatuose dukart per metus. Šiaurės šalių grupė papildo kitus Lietuvos dvišalio ir daugiašalio bendradarbiavimo formatus gynybos srityje.

Žymos: | | | | |

Komentarai:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti apie klaidą

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

Palanga - sergamumo COVID-19 viršūnėje

Lietuvoje jau trečią dieną iš eilės fiksuojama daugiau nei šimtas naujų susirgimų COVID-19, skelbia Valstybės duomenų agentūra. Trečiadienį 83 žmonės ...
2024-07-25
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

„Skalvis” penkis mėnesius ieškos minų

Antradienį Karinių jūrų pajėgų Karo laivų flotilėje vyks iškilminga Lietuvos priešmininio laivo „Skalvis” (M53) ir Portugalijos karinių jūrų pajėgų narų-išminuotojų ...
2024-07-22
Skaityti daugiau

Mums rašo

„Aurum" lenktynes - į Basanavičiaus gatvę!

Ar tikrai Palangai reikalingos „1006 kilometrų lenktynės“ vidurvasarį? Nesu priešininkas lenktynių ar kitų masinių renginių – kuo daugiau įvairių pramogų, ...
2024-07-18
Skaityti daugiau



Pin It on Pinterest

Share This