Žlugo konkursas dėl vandenilio gamyklos statybos Klaipėdoje (2)

Uostas ir jūra
Avatar photoArtūras Šulcas
2024-05-24

„Pirkimas yra nutrauktas”, – paskelbė Klaipėdos valstybinio uosto direkcija, kuri net penkis kartus buvo pratęsusi viešojo pirkimo konkurso dėl žaliųjų degalų (vandenilio) gamybos plėtros uoste pasiūlymo terminą. 

Nurodoma, kad bus skelbiamas naujas konkursas.

Direkcija jau paskelbė naują rinkos konsultaciją ir dėl kito nutraukto konkurso „Žaliųjų degalų (vandenilio) gamybos plėtra Klaipėdos uoste ir viešųjų vandenilio pildymo punktų įrengimas Klaipėdos mieste” bei priemiestyje techninės specifikacijos.

Būtent dėl vandenilio gamyklos techninių parametrų Uosto direkcija ir buvo užversta potencialių rangovų klausimais bei pretenzijomis. Pretenzijos buvo nagrinėjamos, atmetamos ir tenkinamos. Šios savaitės pradžioje buvo pateikta pretenzija „dėl neaiškių ir neteisėtų pirkimo sąlygų bei jų paaiškinimų pirkime”.

„Tiekėjas pretenzijoje teigia, kad perkantysis subjektas teikdamas paaiškinimus iš esmės keičia pirkimo objektą ir tokie paaiškinimai yra neteisėti ir pažeidžia viešųjų pirkimų principus, todėl pirkimas turi būti nutrauktas. Taip pat tiekėjas teigia, kad paskelbto viešojo pirkimo dokumentai negali būti aiškinami ar tikslinami taip, kad keistųsi pagrindinių pirkimo sąlygų esmė”, – rašoma direkcijos skelbime.

„Atsižvelgiant į tai kas aukščiau išdėstyta ir siekiant, kad tiekėjams pirkimo dokumentai būtų aiškūs, perkantysis subjektas tenkina tiekėjo pretenziją ir koreguos pirkimo dokumentaciją“, – taip įvardytos viešojo pirkimo konkurso nutraukimo priežastys.

Konkursas dėl vandenilio gamyklos statybos Klaipėdoje buvo paskelbtas šių metų kovo pradžioje. Tuomet taip pat paskelbtas buvo ir dar vienas konkursas – dėl viešųjų vandenilio pildymo punktų įrengimo Klaipėdos mieste: sunkiasvoriam ir lengvajam transportui skirti mobilieji vandenilio punktai turi rastis uostamiestyje ir 10 km spinduliu aplink jį. 

Vandenilio gamybą Klaipėdoje tikėtasi pradėti jau kitais metais. Gamyklos statybos rangovas galės rinktis tikslią jos vietą – sklypus Nemuno g. 8A (buvusioje Laivų eismo tarnybos teritorijoje) arba Nemuno g. 40 (direkcijos laivyno bazėje). Klaipėdos uoste bus gaminamos vandenilio dujos, skirtos degalams vietoje papildyti. Gamybos pajėgumas – ne mažiau kaip 531 kg/24 h. Vandenilio gamybai bus naudojama elektra iš atsinaujinančių šaltinių.

Elektrolizės būdu pagamintas vandenilis turės būti saugomas stacionariose ir (arba) kilnojamose žemo ir (arba) vidutinio slėgio saugyklose. Saugyklų talpa – ne mažesnė kaip 1000 kg ir ne didesnė kaip 1500 kg vandenilio. Jos turi atitikti galiojančius tarptautinius standartus ir visas galiojančias saugos taisykles. Talpyklų slėgiai ir tūriai priklausys nuo tiekėjo pasirinktos įrangos konfigūracijos.

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija anksčiau skelbė, kad planuojamo uoste įrengti elektrolizerio galingumas sieks iki 2 MW.  Planuojamas vandenilio gamybos pajėgumas – apie 530 tūkst. m3 2025-aisiais, palaipsniui jis būtų didinamas iki 1,4 mln. m3 2030 metais.

Direkcija anksčiau skelbė, kad planuojamo uoste įrengti elektrolizerio galingumas sieks iki 2 MW.  Planuojamas vandenilio gamybos pajėgumas – apie 530 tūkst. kub. m. 2025-aisiais. Palaipsniui jis būtų didinamas iki 1,4 mln. kub. m 2030 metais.

Žymos: | |

Komentarai (2):

Atsakymai į “Žlugo konkursas dėl vandenilio gamyklos statybos Klaipėdoje”: 2

  1. Anonimas parašė:

    Žalias uostas nuolat verkia, kad jam labai trūksta vietos krovai bet krantinėse vis planuoja naujus taršos monstrus pačiame miesto centre ir nieko bendro neturinčius su krova.

  2. Uostas vogė gela vaneni parašė:

    https://www.delfi.lt/news/politics/jurate-sofija-lauciute-darbenu-pamokos-120017055

    Kai gelo vandens pasaulyje yra trūkumas ,uostininkų š. Naudos gelu vandeni kurui gaminti. Iš 9 l.vandens gamins 1 litra degalu. Ir ju kaina bus nuo 5 iki 10€

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti apie klaidą

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Mums rašo

Straipsnių apie vandenilio gamybą Lietuvoje apžvalga

Dar 2024 m. pradžioje pasirodžius skurdžiai informacijai apie vandenilio, metanolio gamybą, infrastruktūros vystymą šalia uosto, mes nuspėjome tai, ką įvairios ...
2024-07-25
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Uosto direkcija revizuos savo organizacinę struktūrą

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija įsigijo savo organizacinės struktūros vertinimo konsultacines paslaugas. Konsultacijų tikslas – sprendiniai, „kurie atspindėtų Uosto direkcijos ...
2024-07-21
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Svarbu, Uostas ir jūra

Vandenilio projektas: Uosto direkcija bando paneigti gyventojų baimes 

Ketvirtadienio vakarą Uosto direkcijos generalinis direktorius Algis Latakas vandenilio gamybai numatytoje vietoje – uosto laivyno bazėje – susitiko su beveik ...
2024-07-05
Skaityti daugiau



Pin It on Pinterest

Share This