Vasara su knyga sugrįžta

Kultūra
Avatar photoAtvira Klaipėda
2024-05-31

Vasara neieško pasiteisinimų, neatidėlioja, neklaidina, ji tiesiog ateina. Drauge su ja ateina ir jau 9-asis skaitymo iššūkis „Vasara su knyga“, kuris šiemet kvies neatidėliojant leistis į atradimų kupiną nuotykį. Tų, kas per tris įkvepiančius mėnesius įveiks iššūkį – suskubs perskaityti penkias knygas pagal paskelbtas užduotis, lauks atminimo dovanėlės bei loterija, kurios laimėtojams atiteks 200 eurų dovanų kuponas knygoms, miesto dviratis ir daug kitų prizų.

Skaitymo iššūkis – tai būdas pasitikrinti, ar per mėnesį galite perskaityti kiek daugiau nei vieną knygą, mat per visą vasarą jų reikės perskaityti bent penkias. Šiemet akcijos organizatoriai drauge su skaitytojais parengė tokias užduotis:

  1. Perskaityk knygą apie svajonių šalį
  2. Perskaityk knygą apie sportą
  3. Perskaityk istorinę knygą
  4. Perskaityk knygą apie atradimus
  5. Perskaityk populiarią knygą, kurią skaitė visi, išskyrus tave (skaitytojų pasiūlyta užduotis)

Be skaitymo ambasadorių rekomendacijų, akcijos interneto svetainėje bei socialinių tinklų „Vasaros su knyga“ paskyrose bus skelbiami ir bibliotekininkų rekomenduojamų knygų sąrašai pagal kiekvieną užduotį.

Mėgstamiausias skaitymo iššūkis „Vasara su knyga“ pernai dar sykį pagerino rekordą: įsitraukė beveik 31 tūkst. dalyvių, iššūkį įveikė per 23 tūkst. atkaklių skaitytojų, o visose Lietuvos bibliotekose perskaityta kone 150 tūkst. knygų.

Bėgant metams akcija keičiasi, plečiasi, stiprėja, drauge stiprindama ir savo pagrindinę žinią.

Kaip teigė šįmet akciją koordinuojančios Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešosios bibliotekos direktorė dr. Laura Juchnevič, pirmosios akcijos, surengtos 2016 m., mažiausieji dalyviai jau užaugo, prie akcijos ilgainiui jungėsi dalyvių draugai, šeimų nariai, miestelių gyventojai, mokyklos, užsienyje gyvenantys lietuviai. Renginys keitė ir visuomenės požiūrį į skaitymo skatinimo veiklas

„Jeigu seniau skaitymo skatinimas buvo suprantamas vien kaip knygų pristatymai ir susitikimai su rašytojais bibliotekų patalpose, tai dabar šis reiškinys apima ir socialinių tinklų bendruomenių veikimą. „Vasara su knyga“ – ir puiki galimybė aktualizuoti svarbias temas, pasiūlyti skaityti literatūrą, kurios kitu atveju gal ir nepasirinktume, domėtis tvarumo idėjomis, minėti svarbias sukaktis ir datas, pažinti skirtingas kultūras“, – cituojama bibliotekos vadovė.

Jos teigimu, nors konkuravimas yra svarbi iššūkio dalis, vis dėlto akcijos dalyvius labiau vienija noras šviestis, ugdyti save, maloniai praleisti laiką.

Dalyvauti vasaros skaitymo akcijoje paprasta: užsiregistruokite svetainėje vasarasuknyga.lt ir perskaitę knygas suveskite jų pavadinimus. Jeigu reikia, paprašykite bibliotekininko pagalbos.

Varžytuves, kurios vyks birželio 1 d.– rugpjūčio 31 d., rengia Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio, Vilniaus, Kauno apskričių viešosios bibliotekos bei Lietuvos audiosensorinė biblioteka drauge su Lietuvos savivaldybių viešosiomis bibliotekomis, tad skaitymo akcijos geografija – tikrai plati. Iššūkio svetainėje pateiktame žemėlapyje susiradę arčiausiai jūsų esančią biblioteką ar filialą, galite užsitikrinti pagalbą ir bendrystę viso iššūkio metu.

Dalyvių amžius nėra ribojamas, skaityti galima ir kitomis kalbomis parašytas knygas, o negalią, dėl kurios nepavyksta skaityti knygų įprastu formatu, turintys dalyviai kviečiami naudotis ir virtualios bibliotekos „ELVIS“ paslaugomis.

Iššūkio rengėjai – Lietuvos apskričių viešųjų bibliotekų asociacija, Lietuvos savivaldybių viešųjų bibliotekų asociacija ir Lietuvos Respublikos kultūros ministerija – ypač džiaugiasi, kad aktyviausiomis bibliotekomis, kuriose iššūkio dalyviai perskaito daugiausia knygų, tampa nedidelių miestų ir miestelių bibliotekos bei jų filialai. Smagu, kad knyga per vasaros atostogas suartina vaikus, tėvelius ir senelius, taip pat didesnes bendruomenes, kad socialinių tinklų „Vasaros su knyga“ paskyrose netyla diskusijos apie tai, ką skaityti ir kas patiko.

Žymos: |

Komentarai:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti apie klaidą

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Konkursą vadovauti Ievos Simonaitytės bibliotekai laimėjo vienintelė buvusi pretendentė

Kultūros ministerija praneša, jog konkursą eiti Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešosios bibliotekos direktoriaus pareigas laimėjo dabartinė jos vadovė dr. Laura Juchnevič. ...
2024-05-02
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Kultūra, Svarbu

Paaiškėjo rekordinio knygų konkurso nugalėtojai

Antradienio vakarą Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos „Kauno Atžalyno“ padalinyje vykusio renginio metu buvo paskelbti jau 18-ojo, rekordiniu ...
2024-04-30
Skaityti daugiau

Kultūra

Kviečia Nacionalinė bibliotekų savaitė

Balandžio 23–29 dienomis Lietuvos bibliotekininkų draugija tradiciškai organizuoja Nacionalinę Lietuvos bibliotekų savaitę. Tai – svarbiausia metų savaitė visoms šalies bibliotekoms, ...
2024-04-17
Skaityti daugiau



Pin It on Pinterest

Share This