VRK patvirtino galutinius prezidento rinkimų rezultatus: piktintasi kai kurių stebėtojų veiksmais (1)

Politika, Svarbu
Avatar photoPalmira Martinkienė
2024-06-01

Šeštadienį posėdžiavusi Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) patvirtino galutinius prezidento rinkimų rezultatus.

Tvirtinant rezultatus, kartu buvo aptarti įvairūs II rinkimų ture gauti skundai, kurie esą galutiniams rezultatams įtakos neturėjo. Į daugelį iš jų jau atsakyta, keli dar tebenagrinėjami.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Komisijos posėdžio pirmojo klausimo aptarimas užsitęsė beveik iki 3 val. dėl stebėtojo Zigmo Vaišvilos pasisakymų bei priekaištų.

Jis prašė anuliuoti rinkimų rezultatus kai kuriose Kauno miesto ir rajono rinkimų apylinkėse. Jo teigimu, vienoje Kauno rinkimų apylinkėje stebėtoja patyrė traumą dėl neteisėtų rinkimų komisijos veiksmų – esą komisijos nariai stumdė stebėtoją, kuri neva iki šiol turi nedarbingumo pažymėjimą.

„Tokio elgesio komisijos narių negalima toleruoti. Aš reikalauju perbalsuoti”, – sakė Z. Vaišvila.

VRK nariai vienbalsiai tokį jo prašymą atmetė.

Atsakant į Z. Vaišvilos priekaištus dėl būtinybės antspauduoti visus rinkimų biuletenius, buvo paaiškinta, jog būtina antspauduoti tiek biuletenių, kiek jų reikia rinkimų komisijos nariams, kartu paliekant neantspauduotų biuletenių rezervą, kad, esant būtinybei, juos galima būtų perduoti kitoms apylinkėms, jei jos jų pritrūktų.

„Mane šokiruoja VRK komisijos atsakymai, kad galima neantspauduoti biuletenių rinkimų dieną”, – replikavo Z. Vaišvila.

Jis turėjo nemažai pastabų ir dėl kitose apygardose (Panevėžio, Šiaulių, Vilniaus) esą netinkamo rinkimų komisijų darbo, tarp jų – ir dėl Klaipėdos.

Tvirtinant Klaipėdos miesto rinkimų rezultatus, informuota, jog buvo gauti trys stebėtojų skundai, jie išnagrinėti, stebėtojams atsakyta raštu. Konstatuota, jog šie skundai įtakos rinkimų rezultatams uostamiestyje neturėjo.

Pranešta, jog stebėtojai Gedminų rinkimų apylinkėje esą elgėsi netinkamai, triukšmavo.

„Stebėtojai nestebi, o trukdo organizuoti darbą, tai labai liūdna situacija”, – sakė viena komisijos narė.

Netinkamas stebėtojų elgesys fiksuotas dar keliose šalies rinkimų apylinkėse. VRK narė Jolita Baušytė piktinosi stebėtojų veiksmais bei, jos teigimu, dalies jų nekompetencija.

„Stebėtojas nėra inspektorius, nėra tyrėjas, jis yra rinkimų proceso konkrečioje apylinkėje stebėtojas, jei yra pažeidimas – jį fiksuoja ir teikia pastabas. Stebėtojas neturi trikdyti komisijos darbo, kelti sąmyšio, šokdinti komisijų”, – sakė ji.

VRK komisijos narė Inga Milašiūtė, stebėjusi rinkimų komisijos darbą Neringoje, Preiloje, teigė, jog šioje apygardoje darbas vyko sklandžiai, bet joje daug balsuojama iš anksto, tad esą būtų galima ateity mąstyti apie kai kuriuos darbo organizavimo patobulinimus, kad balsai būtų suskaičiuoti greičiau. Konstatuoja, jog daug iš anksto balsuojama ir Palangoje.

Šiose rinkimų apygardose, kaip ir Kretingos rajone, skundų dėl rinkimų komisijų darbo negauta. Jokių skundų negauta ir Šilutės rajone, tačiau pranešta, jog net trijų rinkimų apylinkių nariai čia dirbo be elektros, bet esą puikiai susitvarkė.

VRK pirmininkė Lina Petronienė dėkojo visiems 15 tūkst. rinkimų komisijos narių, kurie, jos teigimu, „dirbo sklandžiai ir gerai”. Ji priminė, jog po savaitės jų dar laukia darbas Europos Parlamento rinkimuose, pasidžiaugusi, kad juose bus tik vienas turas.

VRK patvirtino galutinius prezidento rinkimų rezultatus, kurie labai nežymiai skiriasi nuo buvusių preliminarių: už Gitaną Nausėdą balsavo 74,15 proc. dalyvavusiųjų rinkimuose (pirminiai rezultatai buvo 74,43 proc.), už Ingridą Šimonytę – 24,34 proc. (buvo 24,06 proc.).

Naujai išrinktam prezidentui G. Nausėdai pažymėjimas bus įteiktas birželio 7 d.

Žymos: | | | | | | | |

Komentarai (1):

Įrašo “VRK patvirtino galutinius prezidento rinkimų rezultatus: piktintasi kai kurių stebėtojų veiksmais” komentarų : 1

  1. ??? parašė:

    Keista, kad nėra išvados, kad rinkimus laimėjo konservatoriai, nes jie vis gyrėsi, kad laimėjo rinkimus. Taigi, tauta pasirinko G.Nausėdą ,o šis triuškinančiai rinkimus laimėjo. Niekaip nesuprantu, kodėl konsrvatoriai taip pasityčiojo iš Premjerės, juk ir šaikai buvo aišku, kad ji prieš G.Nausėdą nelaimės. Tai rebusas, kodėl patyčioms buvo paaukota Premjerė, o ne koks nors anūkas, juk visi yra kažkieno anūkai. Nežinau kas tas Šurajevas, jis matyt yra svarbus asmuo, kodėl konservatoriai neiškėlė jo į prezidentus?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti apie klaidą

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Pagerbė nusipelniusius jūrinės bendruomenės atstovus

Po simboliniu albatroso sparnu, vietoje, kur atsiveria jūra, apsisukus dar vienų metų ratui prisiminti ir pagerbti kadaise į jūrą išėję ...
2024-07-26
Skaityti daugiau

Nuomonės

Putino gerbėjai ES kelia galvas. O ką Lietuva?

Rusijos diktatoriaus gerbėjai Vengrijoje ir Slovakijoje rodo savo dantukus. Oficialūs dviejų Europos Sąjungos (ES) ir NATO šalių pareigūnai viešai pažadėjo ...
2024-07-25
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Įteiks Lietuvos jūrų transporto darbuotojo garbės ženklus ir padėkas

Susisiekimo ministras Marius Skuodis šį ketvirtadienį Klaipėdoje dalyvaus iškilmingoje jūrininkų pagerbimo ceremonijoje prie „Albatroso“ paminklo, kurios metu apdovanos iškiliausius šalies ...
2024-07-24
Skaityti daugiau



Pin It on Pinterest

Share This