Bastiono poternoje – nauja kultūrinė erdvė  (4)

Fotoreportažai, Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija, Svarbu
Avatar photoAtvira Klaipėda
2024-06-07

Šį šeštadienį, 18 val., Klaipėdoje duris atvers nauja kultūrinė erdvė, įkurta gynybinių įtvirtinimo poternoje. Joje bus galima susipažinti su ekspozicija „GUTEN TAG. Šv. Jono bažnyčios atstatymas“.

Anot projekto idėjos autorės, Klaipėdos universiteto archeologės Raimondos Nabažaitės, tokios erdvės poreikį paskatino 2020-2023 m. vykdyti archeologiniai tyrimai, kultūrinės iniciatyvos, suaktyvėjęs atstatymo procesas ir noras plačiau apie tai informuoti ir įtraukti visuomenę.

Iki šiol buvęs tuščias požemis dabar tapo laikinais Šv. Jono bažnyčios atminties namais, pripildytais istorinio, archeologinio turinio, video dokumentikos, meninių, garso ir šviesos sprendimų. Istorinė, archeologinė ekspozicijos erdvė lankytoją kvies susipažinti su bažnyčios istorine reikšme, vietos transformacija po karo, o sukurta instaliacija „Laiko tunelis“ – patirti praeities ir dabarties ryšį, priminti gyvenimo ir mirties, laikinumo ir žmogaus galios kurti temas.

Ekspoziciją sudaro trys erdvės, o mažiesiems įrengta archeologinė dėžė. Lankytojai turės galimybę įsigyti ekspozicijos pagrindu parengtą leidinį „Šv. Jono bažnyčios atstatymas. Miestui ir bendruomenei“, kuriame glaustai pristatomi svarbiausi praeities faktai ir dabarties įvykiai.

Kuriant ekspoziciją pasirinkta šiuolaikiška skirtingų sričių sinergija. Ekspozicijoje aktualinami tiek istoriniai faktai, asmenys, prisidėję prie bažnyčios statybos, dvasinio jos gyvenimo, tiek dabartiniai Klaipėdos kūrėjai, kurių kūryboje pinasi miesto identiteto paieškos.

Meninei instaliacijai naudoti projektų „Keliaujančios bažnyčios. Klaipėda transit Memel“ suoliukai, „Indigo. Das Schliemann Projekt“ atributai, spektaklių nuotraukos (VŠĮ Šeiko šokio teatras), Beno Šarkos fotografija iš ciklo „Laiko nėra“, parodos „Prussian Blue“ / „Prūsų mėlis“ ir instaliacijos „Žiedavimas“ juvelyrinės formos (Neringa Poškutė-Jukumienė).

Ekspozicijos erdvėse bus girdimi du skirtingi garsiniai pasakojimai: Beno Šarkos minčių refleksija „Laiko nėra“ ir istorinės asmenybės G. Waldhauerio vardu perteikta istorija apie Šv. Jono bažnyčios likimą (tekstą kūrė žinoma rašytoja Sondra Simana, įgarsino kompozitorius Kristijonas Lučinskas, tekstą skaitė aktorius Mikalojus Urbonas).

Martyno Vainoriaus nuotr.

Ekspozicija veiks tik šiltuoju metų laiku, poternos durys atidaromos savaitgaliais arba individualiai sutartu laiku: šeštadieniais 20–22 val. ir sekmadieniais 12–14 val. Dėl apsilankymo kitu laiku galima susitarti tel. +370 699 79 142.

Bilietų čia nebus, tačiau ekspozicijos rengėjai iš lankytojų tikėtųsi sulaukti aukų, kurios būtų skirtos jos išlaikymui ir bažnyčios atstatymui.

Žymos: | | | | | |

Komentarai (4):

Atsakymai į “Bastiono poternoje – nauja kultūrinė erdvė ”: 4

  1. senamiesčio dalis nejaučia varpo esmės parašė:

    Niekas apie valgomojo stalo papuošalus ir nekalba. Varpas – sakralinis, nuo senovės tarsi sužmogintas, vardą turintis, krikštytas instrumentas. Barbarai ir mongolai, užgrobę miestus, pirmiausia išplėšdavo bažnyčių varpus, iš jų tyčiodavosi, daužydavo, užkasdavo į žemę. Taip tarsi būdavo išplėšiama miesto širdis. Pastarasis Kristupo daužymas, deja, būtent tai ir priminė.

  2. pasidarė baisu parašė:

    Tie baisingi, šiurpūs, visiškai nederantys su liuteroniška rimtimi ir santūrumu, varpo daužymai su pliauska siaubingi. Garsas iškreiptas, nenatūralus. O besidarkantis „mušikas” su nuotakos rūbais, atrodė klaikiai. ir žiauriai neskoningai. Pagalvoji tada: juk nuotaka Anikė iš Taravos buvo tokia švelni, tokia rami… O ir Šv. Jono bažnyčioje tuokėsi santūrieji, kilnieji liuteronai.

    • jonas parašė:

      Šarka yra neatsiejama Klaipėdos senamiesčio meno lauko dalis – taip, kartais provokuoja, bet menas gali ir tokią funkciją atlikti, o ne tik būti papuošalu virš valgomojo stalo.

  3. Hansas parašė:

    Sveikinu ir džiaugiuosiu! Šaunuoliai! Bet kai renginį atidaro komunistinė brazauskolerva, tai teko išeit. Na o bent Beną Šarką su vualiu mačiau. Pradžiugino.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti apie klaidą

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Skulptūrų parke - nemokamas koncertas

Prieš savaitgalio Jūros šventės siautulį Klaipėdos skulptūrų parko aikštelėje prie Tautinių kultūrų centro pastato liepos 23 d., antradienį, 20 val., ...
2024-07-18
Skaityti daugiau

Mums rašo

Kaip „Šiluminė kultūra“ stiprina miesto bendruomenes 

„Šiluminė kultūra“, tokiu pavadinimu įvyko devynias miesto bendruomenes kūrybinei veiklai sutelkęs dviejų dienų renginys. Pavadinimą įkvėpė Klaipėdos šiluminės elektrinės pastatų ...
2024-06-14
Skaityti daugiau

Mums rašo

Atstatykime Šv. Jono bažnyčią 

Pirmasis „Vilties bėgimas“ – paramos ir solidarumo onkologiniams ligoniams renginys įvyko prieš 17 metų per Sekmines. Tuomet klaipėdiečius supažindinome su ...
2024-05-15
Skaityti daugiau



Pin It on Pinterest

Share This