Europarlamento rinkimai baigėsi: klaipėdiečiai – tarp vangiausių balsuotojų (1)

Fotoreportažai, Politika
Avatar photoAtvira Klaipėda
2024-06-09

Sekmadienį Lietuvoje vyko Europos Parlamento (EP) rinkimai, kurių metu renkama 11 europarlamentarų. Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, pagrindinę rinkimų dieną iki 20 val. savo valią pareiškė 20,93 proc. rinkėjų (iš viso balsavo 28,35 proc.).

Martyno Vainoriaus nuotr.

Aktyviausiai balsuota Šalčininkų rajone – 43,53 proc., antri pagal aktyvumą – neringiškiai. Tarp vangiausių yra Klaipėdos rinkėjai – 23,46 proc. Už uostamiestį mažiau balsuota tik Mažeikių, Tauragės ir Jonavos rajonuose, Kalvarijoje bei Visagine.

Atvykę balsuoti rinkėjai gavo vieną biuletenį, kuriame yra 15 šiuose rinkimuose dalyvaujančių kandidatų sąrašų: 14 politinių partijų ir koalicija. Balsuodami rinkėjai taip pat galėjo reitinguoti jiems patinkančius kandidatus iš pasirinkto sąrašo.

Į EP kandidatuoja Laisvės, Lietuvos socialdemokratų, Darbo, Lietuvos regionų partijų atstovai. Savo kandidatų sąrašus kelia Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga, Lietuvos žaliųjų partija, Tautos ir teisingumo sąjunga (centristai, tautininkai), Liberalų sąjūdis, partija „Laisvė ir teisingumas“, Krikščionių sąjunga, Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“, Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, Nacionalinis susivienijimas. Gauti mandatų EP taip pat siekia Taikos koalicija (Lietuvos krikščioniškosios demokratijos partija, Žemaičių partija).

Tik tie kandidatų sąrašai, už kuriuos balsavo 5 ir daugiau procentų rinkėjų, dalyvaus mandatų paskirstyme. 

Rinkimų rezultatai Vyriausiosios rinkimų komisijos interneto svetainėje bus pradėti publikuoti ne anksčiau kaip vidurnaktį, nes visos Europis Sąjungos valstybės narės turi įsipareigojimą nepublikuoti preliminarių rinkimų rezultatų tol, kol rinkėjai nebaigs balsuoti paskutinėje bendrijos valstybės narės rinkimų apylinkėje. Lietuvos laiku tai bus vidurnaktis.

Iš viso šiuose rinkimuose teisę balsuoti turi 2 386 422 rinkėjai.

Kaip rinkėjų balsai virsta partijoms tekusiais mandatais, skaitykite čia.

Žymos:

Komentarai (1):

Įrašo “Europarlamento rinkimai baigėsi: klaipėdiečiai – tarp vangiausių balsuotojų” komentarų : 1

  1. Sėdi parašė:

    11 lodarių rojuje, ir pasakoja pasakas apie rimtus darbus. Čia reikėtų padaryti paprasčiausią loteriją Lietuvoje, iš 2 mln. rinkėjų, ir ramiai 11 laimingiausių galėtų tenai sėdėti.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti apie klaidą

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika, Svarbu

Europarlamento rinkimuose geriausiai pasirodė konservatoriai

Naktį į pirmadienį, po vidurnakčio, Vyriausioji rinkimų komisija paskelbė Europos Parlamento (EP) rinkimų rezultatus Lietuvoje. Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai surinko ...
2024-06-10
Skaityti daugiau

ELTA

Europarlamento rinkimų metu suaktyvėjo prorusiškos jėgos

Politologai sutaria, kad šį sekmadienį vykstantys rinkimai į Europos Parlamentą (EP) yra ypač svarbūs, nes nuo jų baigties priklausys, kokią ...
2024-06-08
Skaityti daugiau

Politika

Išankstinis Europarlamento rinkimų balsavimas baigėsi: klaipėdiečiai tarp didmiesčių - pasyviausi

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) skelbia, kad per tris išankstinio balsavimo dienas rinkdami Europos Parlamento narius iš viso balsavo 88,8 tūkstančių ...
2024-06-06
Skaityti daugiau



Pin It on Pinterest

Share This