Teismas nurodė prokuratūrai kreiptis į VRK dėl teisiamo P. Gražulio neliečiamybės (1)

ELTA
Ingrida Steniulienė (ELTA)
2024-06-11

Vilniaus apygardos teismas antradienį nutarė įpareigoti prokuratūrą kreiptis į Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK), kad būtų suteiktas leidimas patraukti Petrą Gražulį baudžiamojon atsakomybėn.

Už LGBTQ asmenų niekinimą teisiamas P. Gražulis per rinkimus sekmadienį buvo išrinktas į Europos Parlamentą.

Posėdyje antradienį teismas ketino tęsti bylos nagrinėjimą, klausytis baigiamųjų kalbų, tačiau politikui tapus išrinktuoju Europos Parlamento nariu, teisėjai, advokatai ir prokurorė sprendė, ar galima toliau nagrinėti bylą. Po trumpos pertraukos teisėjų kolegija paskelbė, kad reikia kreiptis į VRK dėl P. Gražulio.

Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.

„Teismas mano, kad rinkimų procesas yra nepasibaigęs, teismas remiasi ankstesne Aukščiausiojo Teismo praktika, kad taip pat ir kandidatai naudojasi imunitetu, teismui atrodo“, – žurnalistams sakė Aivaras Žilvinskas.

Tačiau P. Gražulis buvo teisiamas ir anksčiau, kai buvo kandidatas. Jo procesas vyksta nuo žiemos. Tada teisėsauga į VRK kreipusis nebuvo.

Bylos nagrinėjimą teismas ketina tęsti gavęs VRK leidimą, birželio 20 dieną.

Gegužę politikas davė parodymus teismui, jis kaltės nepripažino. P. Gražulis tvirtino ne niekinęs LGBTQ žmonių, o tik citavęs Šventąjį Raštą.

Šios bylos nagrinėjimas eina į pabaigą, per ankstesnius posėdžius buvo apklausti visi liudytojai, nukentėjusieji.

Buvęs Seimo narys P. Gražulis kaltinamas tuo, kad 2022 m. gegužę parlamente, Seimui svarstant Civilinės sąjungos įstatymo projektą, bendraudamas su į Seimą atvykusiais asmenimis, žinodamas, kad jo pasisakymai yra filmuojami, transliuojami, vartojo tokias frazes, kaip „Lipa ant stulpo ir rėkia, kad yra pederastas“, „Iš kur tie pederastai atsirado? Čia išsigimimas“, „Jūs platinate venerines ligas“, „Ir su ožkom, ir lavonais, su vaikais, su vyrais“, „Paskaitykit Šventąjį Raštą, čia iškrypimas, Jūs esate išsigimęs“, „Dievas sukūrė vyrą ir moterį“.

Pasak prokuratūros, politikas įžeidinėjo, niekino LGBTQ bendruomenės narius ir esą padarė nusikalstamą veiką, nurodytą Baudžiamojo kodekso (BK) 170 straipsnio 2 dalyje. Minimame BK straipsnyje nurodoma, kad tas, kas viešai tyčiojosi, niekino, skatino neapykantą ar kurstė diskriminuoti žmonių grupę ar jai priklausantį asmenį dėl amžiaus, lyties, seksualinės orientacijos, neįgalumo, rasės, odos spalvos, tautybės, kalbos, kilmės, etninės kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Ateinantį sekmadienį Vyriausioji rinkimų komisija ketina patvirtinti galutinius sekmadienį Lietuvoje vykusių rinkimų į Europos Parlamentą rezultatus. Birželio 21 d. Seimo rūmuose Kovo 11-osios Akto salėje naujai išrinktiems europarlamentarams planuojama įteikti pažymėjimus.

2015 m. EP panaikino Darbo partijos įkūrėjo Viktoro Uspaskicho teisinę neliečiamybę, kad jis galėtų būti teisiamas Lietuvoje už teismo įžeidimą.

Kopijuoti, platinti, skelbti ELTOS turinį be ELTOS raštiško sutikimo draudžiama

Žymos: | |

Komentarai (1):

Įrašo “Teismas nurodė prokuratūrai kreiptis į VRK dėl teisiamo P. Gražulio neliečiamybės” komentarų : 1

  1. lgbt parašė:

    va tep tata,negalima is geju pupuliuk tyciotis.Parduok greiciau posta i EP.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti apie klaidą

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika

Baigta partijų ir asmenų registracija rinkimuose į Seimą

Pirmadienį, liepos 22 d., baigiama politinės kampanijos dalyvių registracija dalyvauti spalio 13 d. vyksiančiuose Lietuvos Respublikos Seimo rinkimuose. Pasak Vyriausiosios ...
2024-07-22
Skaityti daugiau

ELTA

Siūloma įteisinti internetinį balsavimą referendumuose

Po nesėkmingo referendumo dėl dvigubos pilietybės, siekiant padidinti rinkėjų aktyvumą ir modernizuoti rinkimų sistemą, Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos narys neringiškis Andrius Bagdonas ...
2024-07-13
Skaityti daugiau

ELTA

P. Gražuliui už sovietinių simbolių demonstravimą skirta 300 eurų bauda

Buvusiam Seimo nariui Petrui Gražuliui už sovietinių simbolių demonstravimą ir daiktinių įrodymų slėpimą Vilniaus policija skyrė 300 eurų baudą. „Surašyti ...
2024-07-05
Skaityti daugiau



Pin It on Pinterest

Share This