Vyks antrasis Nidos forumas

Regionas

Rugsėjo 13–14 d. kvies antrasis Nidos forumas „Europos migrena“ – susitikimų ir diskusijų savaitgalis, skirtas visiems besidomintiems bendros tarptautinės istorinės, politinės bei kultūrinės erdvės procesais.

Šį kartą forumo iniciatorių sumanyta renginio tema – „Kaip mes statėme sieną“. Akcentuojant 1961 metais Berlyne iškilusią mūro užtvarą, kurios egzistavimo pasekmės jaučiamos iki šiol, iš akiračio neišleidžiami ir kiti istoriniai bei politiniai reiškiniai bei jų vaidmuo – nuo Senosios Romos imperijos iki „Brexit“.

„Mūsų tikslas – atvirumas visiems, kuriuos jaudina šios temos. Savo publikai – kaip ir pranešėjams, – netaikome kriterijų dėl akademinio įdirbio ar mokslinių laipsnių. Svarbi tik pilietinė pozicija arba noras ją įgyti. Priminsiu, jog ir pats Th. Mannas nebuvo baigęs aukštojo mokslo, tačiau tapo viena ryškiausių praėjusio amžiaus intelektualiosios kultūros figūrų“, -– pranešime spaudai cituojamas Antanas Gailius, renginio iniciatorius, Th. Manno kultūros centro kuratoriumo narys, poetas ir vertėjas.

Teigiama, kad pagrindinis Nidos forumo tikslas – puoselėti įvairių Europos šalių intelektualų bendravimą ir didinti Lietuvos piliečių domėjimąsi tarptautine politika.

A. Gailius pastebi, kad gausiame viešosios informacijos  sraute nuodugnią analizę išstumia kasdienės temos, tad skirti vietos ir laiko pokalbiams apie tai, kas išeina už buitinių aktualijų ribų, tampa vis svarbiau. Ir, ne ką mažiau reikšminga, išvengiant oficialių formalumų, bet kuriant draugišką ir demokratišką, atsiskleisti skatinančią atmosferą.

Pranešėjų sąraše – nemažai iškilių Europos vardų. Sienas ir jų reikšmę nagrinės prof. Anthony Glees, Bukingemo universiteto saugumo ir žvalgybos studijų centro vadovas, daug metų paskyręs Rytų Vokietijos slaptosios policijos „Stasi“ veiklos Didžiojoje Britanijoje tyrimams.

Kalbėtis apie Europos istoriją vargiai įmanoma negvildenant krikščionybės istorijos – šiai sričiai atstovaus monsinjoras dr. Florian Schuller, buvęs ilgametis Bavarijos Katalikų akademijos direktorius (Vokietija). Į renginį atvyks ir dr. Claudia Sinnig (Vokietija), lietuvių literatūros vertėja, bei lenkų rašytojas ir nenuilstantis keliautojas po Vidurio Europą Nikodemas Szczygłowski – beje, abu puikiai kalba lietuviškai. Lietuvai atstovaus filosofas, diplomatas, Vilniaus universiteto profesorius Vytautas Ališauskas, poetas ir dramaturgas Gintaras Grajauskas, filosofas Paulius Gritėnas.

Pirmasis forumas įvyko pernai rugsėjį ir paskatino tęsti naująją tradiciją.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Vykstantiems į „Žiobrines“ Neringoje - įvažiavimo lengvata

Šį savaitgalį Neringa organizuoja „Žiobrines“ ir kviečia leistis į kulinarinę kelionę po Kuršių neriją. Čia bus kepami ypatingai paruošti, ant ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Kultūra

„TheATRIUM“ atveš pasaulinio garso teatro kūrėjų darbus 

Prireikė aštuonerių metų, kad teatro festivalis nedidelėje šalyje ir nedideliame mieste nekeltų dvejonių net ir didžiausių pasaulyje teatro festivalių graibstomoms ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

ELTA

Nidoje žada statyti uždarus teniso kortus

Nidoje planuojama statyti uždarą sporto centrą, pirmadienį pranešė Neringos savivaldybė. „Matome didžiulį poreikį patalpų, kuriose būtų galima aktyviai sportuoti šaltuoju ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This